Igualtat i Educació implanten la nova Full de Notificació per protegir l’alumnat menor d’edat davant d’una possible situació de desprotecció

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport han aprovat la nova Full de Notificació per a l’atenció socioeducativa infantil i protecció de l’alumnat menor d’edat davant d’una possible situació de desprotecció, i estableix la coordinació interadministrativa en l’àmbit de la protecció integral de les persones menors d’edat.

Segons es desprèn de l’ordre publicada en el DOGV, l’objectiu de la nova ordre és millorar els mecanismes de detecció de casos de desprotecció, així com optimitzar la derivació i actuació coordinada dels diferents agents implicats en la protecció de les persones menors d’edat , tot això en el marc de la Llei de drets i garanties de la infància i l’adolescència de la Generalitat.

La col·laboració i el treball conjunt entre les dues conselleries en aquest camp ha determinat la necessitat de revisar i actualitzar el Full de Notificació actual, per convertir-la, a més d’en un instrument de notificació, en un document d’intercomunicació entre l’àmbit educatiu i l’àmbit de serveis socials.

Aquest instrument de protecció per a la infància i adolescència està dirigit a tot el personal docent i professionals de l’àmbit educatiu de la Comunitat Valenciana, tant en centres públics com privats, així com per al personal dels equips d’Atenció Primària tant Bàsica com Específica, i dels departaments competents en matèria de protecció de la infància i adolescència de la Generalitat.

Procediment d’actuació

La nova ordre estableix també un simplificació de les actuacions a seguir per millorar i accelerar la protecció i el benestar de les persones menors d’edat que puguin trobar-se en una situació de desprotecció.

Així, els centres educatius, davant indicadors i factors de possible situació de desprotecció observats en les nenes, nens i adolescents escolaritzats, hauran d’informar a l’entitat pública competent en matèria de protecció de la infància i adolescència, i emplenar i remetre el Full de notificació per comunicar, derivar, coordinar o sol·licitar l’actuació de l’equip d’atenció primària de la localitat on resideixi la persona menor d’edat.

Per a això els centres comptaran amb un equip d’intervenció prèviament constituït per a aquests casos que serà l’encarregat d’establir, atenent a la gravetat de la situació, el procediment d’actuació ordinari o d’urgència.

En aquest sentit, l’ordre estableix que quan hi hagi indicis de perill imminent i greu per a la integritat física o psíquica d’una nena, nen o adolescent s’aplicarà el procediment d’urgència.

Davant d’aquesta situació, tal com recull la Llei d’infància i adolescència, la direcció de centre ho ha de notificar immediatament a l’entitat pública competent en matèria de protecció de la infància i adolescència de la Generalitat, a l’autoritat judicial o al Ministeri fiscal i , en el cas que sigui necessari, a les forces i cossos de seguretat. A més, es prendran les mesures immediates de protecció que les circumstàncies requereixin.

En tot cas, la renovació del Full de Notificació i les mesures recollides en la nova ordre publicada en el DOGV reforcen la col·laboració i coordinació entre els serveis, centres escolars i les institucions de protecció a la infància i adolescència, a l’efecte de facilitar la prevenció, la detecció i la derivació, i, si escau, posterior suport, de les situacions de risc i desemparament de les nenes, nens i adolescents.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: