Igualtat elimina totes les restriccions per a les sortides i les visites a residències de gent gran

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha eliminat totes les restriccions per COVID-19 que existien per a les sortides de les persones usuàries de les residències de gent gran, que a partir d’ara també podran rebre visites sense cap mena de limitacions, més enllà de les establertes per la normativa sanitària.

Així ho recull la resolució de la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per la qual s’estableix el pla d’actuació a les residències de gent gran dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els centres d’atenció a persones grans (CEAM /CIM), en el context de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

El text, que entrarà en vigor després de la seva publicació avui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), elimina les limitacions d’horari i nombre de persones que podien visitar els seus familiars i amics a les residències, i estableix que s’haurà de seguir previst al reglament de règim interior dels centres i sempre garantint un mínim de 2 hores a la setmana de visites per persona resident.

Les visites s’han de fer, en la mesura del possible, evitant les zones de pas comú i amb les mesures de seguretat, higiene i prevenció degudes de la COVID-19 establertes tant per a les persones professionals com per a les persones residents i visitants.

La nova normativa també permetrà a les famílies i persones properes accedir a les habitacions dels usuàries en aquells casos en què tinguin una situació de gran dependència que els obligui a estar enllitats, o per ajudar-los en la revisió de roba o estris que puguin necessitar en els canvis de temporada.

Aquestes noves normes són aplicables per a totes aquelles residències que tenen alta cobertura de vacunació (per sobre del 80 %), igual que les que eliminen totes les restriccions anteriors que afectaven les sortides amb pernoctació dels centres.

Així, només als centres amb baixa cobertura de vacunació es prohibirà la sortida de les persones no vacunades quan el lloc on vulguin anar es trobi en nivell d’alerta 2 o 3.

Elimina el 5% de reserva

Una altra de les novetats és que s’elimina l’obligatorietat de reservar un 5% les places per a possibles aïllaments en cas de detectar-se casos COVID-19 en un centre residencial i, únicament, es demana que hi hagi almenys una habitació individual disponible amb bany d’ús exclusiu per a potencials aïllaments individuals regulats per les autoritats sanitàries.

Les restriccions també s’eliminen als centres d’atenció diürna, que a partir d’ara podran obrir al cent per cent en totes les modalitats amb grups bombolla, i així s’eliminen els torns rotatoris. En el cas d’estades de dia a centres residencials, s’incorporen les persones usuàries del centre de dia a unitats convivencials de persones residents estables.

Quan no es pugui mantenir la distància de seguretat entre grups bombolla als centres de dia, s’assegurarà l’ús de la màscara. A les persones usuàries del mateix grup bombolla se’ls considerarà unitats de convivència estables i se’ls aplicarà la normativa que regeix per a la població en general.

Els centres d’atenció a persones grans (CEAM) assimilen tots els nivells d’alerta, de manera que es poden fer totes les activitats amb independència del nivell de transmissió comunitària en què es trobe la població, i s’elimina la cita prèvia i l’exigència de anar desproveïts d’anells i estris personals.

L’actual resolució deroga les resolucions anteriors de centres i recursos de diversitat funcional i salut mental, de les llars, residències i serveis d’atenció a la infància i l’adolescència, dels albergs i els recursos adreçats a persones sense llar, persones en situació d’exclusió social i als centres datenció temporal demergència (CATE) i dels centres i recursos dirigits a les víctimes de violència de gènere i masclista.

Aquests recursos passaran a regular-se única i exclusivament per les normes i resolucions establertes des de les autoritats sanitàries, fet que significa un avenç en la normalització de la convivència en centres i serveis adreçats a persones en situació de vulnerabilitat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: