Igualtat destinarà 82,5 milions d´euros per reforçar els serveis socials d´atenció primària de la ciutat de València

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que des d’aquest any i fins al 2024 es destinaran 82,5 milions d’euros per reforçar els serveis socials d’atenció primària de la ciutat de València, que són la porta de entrada a aquest sistema d’acompanyament, assistència i protecció social de les persones”.

La vicepresidenta i l’alcalde de València, Joan Ribó, han presentat el contracte programa 2021-2024 entre les dues institucions que permetrà a la ciutat de València tenir uns serveis socials “dignes i professionals”, dotats de suficients recursos humans i materials “al servei de les persones”.

Oltra ha explicat que l’Ajuntament rebrà aquest any gairebé 19 milions d’euros a través del contracte programa, en una partida que anirà creixent any rere any fins a l’any 2024, “en què l’aportació de la Generalitat arribarà als 21,3 milions euros”. A aquestes xifres, l’Ajuntament de València afegirà 5 milions d’euros més addicionals.

Amb aquestes quantitats, ha assenyalat la vicepresidenta, “es reforçaran i es consolidaran” els projectes d’atenció bàsica i d’urgència en matèria social, el finançament de programes d’atenció a persones grans, famílies, infància i adolescència o persones migrants, entre d’altres.

Cal recordar que la fórmula del contracte programa implantada per Igualtat és un pla pluriennal de finançament dels serveis socials per donar estabilitat econòmica a les administracions locals i permetre una planificació adequada, tant dels serveis que presten com del personal que els proporciona.

Equips de serveis socials

La vicepresidenta ha destacat, especialment, la partida destinada al finançament dels equips de serveis socials que aquest any ha estat de 13,6 milions d’euros, que “multiplica per quatre i mig” els poc més de 3 milions d’euros de l’any 2015, i que ha anat creixent de manera progressiva durant aquests anys.

Amb aquesta quantitat, ha indicat, es reforça l’actual plantilla de serveis socials “amb més professionals de psicologia, dret, treball social, educació social, integració social i auxiliars administratius”.

Concretament, el contracte programa 2021-2021 permetrà a l’Ajuntament de València la contractació de 291 noves persones. Amb aquestes incorporacions, la previsió és que la plantilla de serveis socials de València estigui formada per 142 auxiliars administratius, 23 assessores i assessors jurídics, 30 psicòlogues i psicòlegs, 171 treballadores i treballadors socials, 50 educadors i educadores socials i 29 tècnics i tècniques d’integració social.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que el pressupost destinat a serveis socials “no és una despesa sinó una inversió que obre noves oportunitats laborals a molta gent amb la creació de llocs de treball estables, molt remunerats i no deslocalitzables, que així activen l’economia valenciana”.

Oltra ha incidit que el principal objectiu és oferir un bon servei a la ciutadania que permeti tramitar “amb agilitat i eficiència”, per exemple, les sol·licituds de renda valenciana d’inclusió o l’atenció a persones en situació de dependència.

Serveis socials inclusius

La vicepresidenta s’ha referit com a “la pedra angular” de l’actual Sistema Públic Valencià de Serveis Socials a la Llei de Serveis Socials Inclusius “que ha deixat enrere les polítiques basades en l’assistencialisme, la mirada caritativa i paternalista i, de vegades, també clientelista “.

Aquesta llei, ha assegurat, és l’instrument jurídic que “blinda” els drets socials de la ciutadania valenciana, que planifica, ordena i corregeix “la gestió del passat amb un canvi de paradigma cap al sistema públic digne, deixant de banda el mercantilisme , i cap al municipalisme”.

Ha estat el desenvolupament d’aquesta llei la que ha permès posar en funcionament instruments essencials com, per exemple, el contracte programa, que protegeix les plantilles dels serveis socials d’atenció primària amb el finançament dels equips professionals respectius.

Per això, ha finalitzat la vicepresidenta, “era tan important posar ordre a aquesta situació i garantir lʻestabilitat i la continuïtat del personal, amb la tranquil·litat necessària per exercir amb professionalitat la seva tasca”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: