Igualtat destina més de 3 milions d’euros en ajudes a associacions d’Alzheimer des de l’inici de la pandèmia

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest matí que el seu departament ha destinat més de tres milions d’euros en ajudes directes a associacions relacionades amb l’Alzheimer des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19.

“Es tracta d’entitats i associacions que compten amb el suport de la Generalitat per a continuar en la tasca que fan, des dels programes de suport familiar, tallers de psico-estimulació cognitiva, Servei d’Ajuda a Domicili o intervenció i inserció social de les persones afectades “, ha indicat.

En concret, ha ressaltat el treball realitzat per aquestes entitats en els últims mesos i ha informat que, amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament de les seves activitats, “es van atorgar el 2020 més de 1,5 milions d’euros en ajudes directes a 50 entitats , que es calcula que beneficien més de 2.000 persones les subvencions i familiars, una quantitat que s’ha augmentat aquest any 2021 per concurrència competitiva “, sumant més de tres milions d’euros des de l’inici de la pandèmia.

Oltra ha fet aquestes declaracions en la clausura de l’acte de presentació de ‘Desordre a les golfes’, un treball discogràfic impulsat per l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de València (AFAV) amb motiu de l’30 aniversari de l’entitat i coincidint amb la commemoració el proper dia 21 de setembre de el dia Mundial de l’Alzheimer.

En aquest projecte, els i les cantants valencians Nacho Mañó i Gisela Renes, Jonathan Pocovi, Charo Jiménez, Andreu Valor, Sarah Rope i Pau Chafer; els grups musicals Melomans, Els de Marras, Bombai, Seguretat Social i la Habitación Roja; i el Cor ‘Les Veus de la Memòria’ posen les seves veus en un CD amb el qual s’homenatja la situació viscuda per aquest col·lectiu des de l’inici de la pandèmia, posant en valor l’art com a eina terapèutica.

En l’acte han participat la presidenta de AFAV, Ana María Ruiz; la diputada d’Acció Sòcia de la Diputació de València, Pilar Sarrión i la regidora d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València, Pilar Bernabé.

Així mateix, durant la presentació, els cantants Charo Jiménez i Nacho Mañó, promotor de el projecte, han interpretat el tema ‘Desordre a les Golfes’ que dóna nom a la iniciativa, la lletra ha estat creada per David Mazcuñán, familiar d’una persona afectada per l’Alzheimer.

atenció especialitzada

En la seva intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que a la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 50.000 persones diagnosticades amb Alzheimer i 100.000 familiars afectats, per a les que, des de la Generalitat “oferim les respostes sociosanitàries àmplies que ajuden, especialment, a millorar la seva qualitat de vida a través d’una atenció especialitzada i, sobretot, amb programes preventius “.

Així, ha ressaltat que la xarxa assistencial per a gent gran en situació de dependència de la Generalitat compta actualment amb més de 27.000 places residencials i 5.000 places en centres de dia, de les quals un 39% estan ocupades per persones malaltes d’Alzheimer i altres demències .

“A més, -ha afegit- el nou model residencial preveu la creació d’unitats específiques per a malalties neurodegeneratives en els centres residencials, per adaptar l’atenció que presten aquests centres a les noves necessitats de la gent gran en situació de dependència”.

D’altra banda, ha apuntat que a la Comunitat Valenciana “un total de 34 CEAM desenvolupen una atenció preventiva, des de totes les àrees, per aconseguir una autonomia personal per a, des de la prevenció, retardar o evitar situacions de dependència”.

Reconeixement a les persones cuidadores

“Criar, tenir cura i guarir són activitats essencials perquè estan directament lligades a el benestar de les persones”, ha afirmat la vicepresidència. Per això, ha posat en valor la feina fonamental de les persones cuidadores, una labor “imprescindible, massa vegades silenciat, desconegut i poc reconegut” que tradicionalment han assumit les dones des de casa “.

“Les i els professionals han d’estar valorats i valorades ja que són una part fonamental de el nou model econòmic que estem impulsant, perquè són generació de riquesa, d’ocupació i d’investigació”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: