Hisenda impulsa la creació d’una xarxa neutra d’alta velocitat en zones rurals al costat de les empreses de telecomunicacions de set autonomies

La societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (Istec), dependent de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, ha presentat des de l’associació que engloba les empreses públiques de telecomunicacions de vuit comunitats autònomes (Unired) la proposta de desplegament d’una xarxa neutra d’alta velocitat destinada especialment a zones rurals o amb baixa densitat de població, en el marc de les anomenades projecte de el Pla de Reconstrucció de la Unió Europea que ha realitzat a nivell nacional el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital.

Està xarxa de telecomunicacions, operada i mantinguda per organismes públics, serà passiva, neutra i oberta a tots els operadors majoristes i minoristes. “D’aquesta manera, constitueix una solució idònia per a cobrir les zones on les operadores privades no han completat el desplegament de xarxes d’alta velocitat pròpies”, ha apuntat el responsable de Istec, Joan Alegre.

La proposta dóna resposta a la petició d’expressions d’interès realitzada pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital per a la identificació de projectes per estendre la banda ampla de molt alta velocitat a tot el territori i avançar la cobertura de 5G i s’ha presentat coordinada amb la resta de membres de Unired, una associació sense ànim de lucre, que integra a vuit operadors de xarxes portadores de difusió del senyal audiovisual i gestors d’infraestructures de telecomunicacions de tot l’àmbit estatal.

Objectiu: Impulsar la transformació digital

Amb aquesta actuació es pretén impulsar la cohesió territorial i la transformació digital, en particular, en aquelles àrees geogràfiques on hi hagi fallada de mercat i no és previsible el desplegament de xarxa per part d’operadors privats.

“Les infraestructures que Istec gestiona admeten la compartició amb tercers i disposen d’una gran versatilitat, permetent el desplegament de qualsevol servei sense fils. Per tant, es constitueixen com un valor estratègic clau per al desplegament de les xarxes de nova generació com el 5G o el IOT (internet de les coses) “, ha explicat Joan Alegre.

“D’altra banda, l’existència d’aquestes infraestructures, minimitzarà el desplegament d’altres de noves per tal de garantir una major eficiència, evitar l’impacte negatiu en el medi natural, i poder cobrir el compromís de proporcionar 100 Mbps a el 100% de la població en el 2025, tal com estableix el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “, ha assenyalat Joan Alegre.

100% de cobertura de banda ampla

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència traça el full de ruta per a la modernització de l’economia espanyola, la recuperació de l’creixement econòmic i la creació d’ocupació, després de la crisi de la COVID.

Entre els seus objectius figuren aconseguir el 100% de cobertura de banda ampla que ofereixi un accés de 30 Mbps en mobilitat en 2023 i el 100% de la població amb cobertura de 100 Mbps en 2025, així com accelerar els desplegaments de xarxa per oferir cobertura 5G en zones rurals i de població dispersa.

A més, s’aconseguirà reduir la bretxa digital a l’permetre l’accés de banda ampla a el 100% de la població independentment del seu lloc de residència. L’execució d’aquest projecte suposarà també importants beneficis en l’àmbit agrícola, ramader, turístic, mediambiental, així com en la lluita contra la despoblació en zones rurals i en la creació d’ocupació.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: