Hisenda destina el 60% del pressupost a l’impuls de la digitalització de l’administració i la ciberseguretat

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha subratllat aquest dimarts que la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic comptarà el 2023 amb un pressupost de 561 milions d’euros, fet que significa un augment de l’1,6% respecte a l’exercici anterior , “un creixement moderat, però que contribueix a adaptar els comptes al nou context socioeconòmic marcat per la inflació i la crisi energètica”.

Segons ha destacat Arcadi España, els pressupostos del 2023 “són uns comptes rigorosos, acompanyats del diàleg social, que permeten desplegar polítiques en benefici de tota la ciutadania, que protegeixen l’ocupació, que recolzen i ajuden les famílies a afrontar la pujada dels preus i en què consolidem recursos i instruments per donar el suport necessari al teixit productiu valencià”.

Així, el titular d’Hisenda ha remarcat que els pressupostos del proper exercici “aborden dues qüestions primordials: donar resposta a allò urgent i construir allò important, amb partides per afrontar els efectes de la pandèmia i la guerra, lluitar contra la inflació, protegir ocupació i assegurar els drets socials i el futur dels valencians i valencianes”.

En aquest sentit, Arcadi España ha desgranat que els principals objectius del seu departament són la digitalització de l’administració i la ciberseguretat; l’eficiència en la gestió dels recursos europeus, la protecció del teixit productiu valencià davant dels efectes de la crisi energètica i la creació d’ocupació qualificada i sostenible; així com el reforçament de l’Agència Tributària Valenciana per a la lluita contra el frau fiscal”.

El conseller ha efectuat aquestes declaracions durant la compareixença a la Comissió d’Economia, Hisenda i Pressuposts de les Corts on ha exposat les línies principals de la inversió que realitzarà el seu departament, així com les de Presidència de la Generalitat durant l’exercici 2023.

Potenciació de la digitalització i la ciberseguretat

Arcadi España ha especificat que la Conselleria d’Hisenda comptarà el proper exercici amb un total de 332 milions d’euros, el 60% del pressupost total de la secció 6 “amb l’objectiu de reforçar la digitalització de l’administració de la Generalitat i, especialment, per agilitzar els sistemes de tramitació d’ajuts, així com per reforçar la lluita contra els ciberatacs”.

En concret, el pressupost de la direcció general de les TIC, que quedarà integrada a la futura Agència Valenciana per a la Digitalització, comptarà el 2023 amb 66 milions dels recursos europeus del MRR per a transformació i innovació digital així com amb 266 milions de recursos propis “per contribuir a actuar com a palanca del teixit productiu valencià”.

Aquests recursos propis per donar suport a la digitalització suposen 36 milions més que a l’exercici 2022 i un augment de 148 milions des de l’any 2015. Igualment, el personal del departament s’ha reforçat des del 2015 amb més de 150 nous professionals, fins als 470 treballadors i treballadores.

Amb això, el conseller d´Hisenda ha incidit en el creixement que ha experimentat l´aposta per la transformació digital d´Educació amb un augment d´un 86,1 % dels recursos fins als 43,6 milions, amb projectes com el Pla Valencià de Digitalització a centres educatius i la implantació de les aules digitals “amb la qual cosa pretenem evolucionar l´educació valenciana cap a un model d´aprenentatge digital permanent”.

De la mateixa manera, la societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (ISTEC) comptarà als comptes del 2023 amb 8,5 milions per a l’execució de nova infraestructura tecnològica sobre la qual prestar serveis qualificats d’identitat digital -certificats digitals- així com garantir i assegurar la xarxa de comunicacions com la xarxa Comdes, mitjançant la qual es comuniquen els serveis d’emergències.

Ajuts al sector ceràmic i indústries gasointensiva

Arcadi España també ha remarcat que la Generalitat destinarà més de 100 milions d’euros entre crèdits de l’Institut Valencià de Finances i ajudes directes en els propers pressupostos de la Generalitat a les indústries gasointensives de la Comunitat Valenciana com el sector ceràmic. “Treballarem de la mà del sector per garantir l´ocupació i la continuïtat d´una indústria clau per a la nostra economia i que està patint com cap altra l´increment dels costos del gas”, ha apuntat el responsable d´Hisenda.

Així mateix, ha detallat que l’àrea de Model Econòmic creix un 65,1% fins a assolir els 21,5 milions d’euros. “Volem apostar per una actuació proactiva en la transformació del model econòmic, impulsar la inversió empresarial i garantir que més projectes i empreses decideixin instal·lar-se a la Comunitat”. Arcadi España també ha subratllat el suport ofert per la Generalitat durant el darrer any a les empreses valencianes a través de les ajudes directes i de l’IVF “la qual cosa ha permès el creixement de negocis, fer realitat projectes empresarials i resistir en els moments difícils”.

En aquesta línia ha explicat que la Generalitat també potenciarà la implementació de grans empreses i multinacionals a la Comunitat Valenciana com Volkswagen amb fins a 40 milions per a la construcció d’infraestructures bàsiques a Espais Econòmics Empresarials o la compra de nou sòl empresarial”.

“En concret, -ha continuat el conseller-, Parc Sagunt II, on s’ubicarà la gigafactoria de bateries- té assignada una partida de 12 milions per finançar actuacions en infraestructures prioritàries i un préstec de 25 milions que se suma als 15 milions lliurats aquest any “per assegurar que la Comunitat Valenciana es convertirà en el pol més gran de mobilitat elèctrica i connectada del sud d’Europa”.

De la mateixa manera, -ha prosseguit Arcadi España- s’augmenten els incentius a la inversió empresarial per impulsar la transformació del model econòmic amb prop de 4,5 milions més que l’any passat, fins a assolir els 12 milions als propers comptes.

“Amb aquests pressupostos es reflecteix el suport al teixit empresarial i de forma simultània entrem en una tercera revolució industrial que digitalitzarà les nostres empreses, les farà més productives, competitives i sostenibles”, ha afirmat el conseller.

Augment dels recursos per a préstecs bonificats

De la mateixa manera, el màxim responsable d’Hisenda s’ha referit a l’increment experimentat per l’Instrument Financer FININVAL, dependent de l’IVF, que experimenta “el creixement més gran del Sector Públic Instrumental amb el 130,35 %, ia través del qual es donarà suport al teixit emprenedor amb una nova línia de 25 milions dirigits específicament a startups”.

Igualment, Arcadi España ha apuntat que la Generalitat “reforçarà les línies bonificades IVF, que inclouen una ajuda no reemborsable, en augmentar els recursos per a la bonificació, aportats per la Conselleria d’Hisenda, que passarà de 6,8 a 13 milions, cosa que suposa un augment de pràcticament un 100% “amb què podrem bonificar operacions tant en el tipus d’interès com en els trams reemborsables”.

En aquest sentit, ha ressaltat el paper de l’IVF perquè “ja no és l’ens inoperatiu de l’any 2015, sinó l’instrument financer més gran del Consell i eina clau per garantir la liquiditat i solvència de les empreses valencianes, concedint anualment més de 2.300 operacions amb una dotació de prop de 220 milions d’euros”

Increment dels recursos per a la gestió de Fons Europeus

Pel que fa a la Direcció General de Fons Europeus, cal ressenyar que experimenta un augment del 18,1% fins a assolir els 17,1 milions d’euros per garantir una eficient gestió, programació i certificació dels fons FEDER i FSE. Per això s’ha reforçat la plantilla responsable de la gestió de fons europeus “per ser més àgils i aconseguir captar la major quantia possible de recursos procedents de la UE”, ha indicat.

“La Comunitat rebrà 719 milions del nou Programa Operatiu Feder 2021-2027, un 22% més del que s’ha rebut en l’anterior pla, per la qual cosa és fonamental millorar-ne la gestió”, ha apuntat Espanya després de posar en valor la gestió de la Generalitat amb l’anterior programa. “Vam aconseguir la plena execució dos anys abans que conclogui el termini, amb els quals vam poder finançar línies tan importants com la L10 de Metrovalència, Formació Professional o la contractació de personal a Labora”, ha exposat el conseller.

De la mateixa manera, la Comunitat disposarà, al marge d’aquests fons ordinaris, del suport dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) per a la digitalització, la innovació i l’eficiència energètica.

Progrés en la lluita contra el frau fiscal

En aquests comptes es consolida la despesa de la secció de Finançament Autonòmic i Tributs i Joc de la Generalitat amb un import semblant al de l’exercici anterior i es reforça l’actuació de l’Agència Tributària Valenciana (ATV) amb un increment pressupostari del 2,5% respecte de l’any anterior.

D’aquesta quantitat, Arcadi España ha destacat que es destinaran prop d’1,5 milions més a seguir lluitant contra el frau fiscal “a través de la prevenció, el control i la cooperació, així com mitjançant l’assistència integral als contribuents per afavorir el compliment de les obligacions tributàries”.

D’aquesta manera, s’ha aconseguit el nombre més gran d’autodeclaracions voluntàries des que l’Agència té registre i s’ha incrementat un 22,5% la recaptació derivada del frau fiscal respecte de l’exercici anterior.

Rehabilitació sostenible i estalvi energètic

A la seva intervenció, Arcadi España ha explicat que la Conselleria d’Hisenda també disposarà de 6,1 milions del MRR per a la rehabilitació sostenible i l’estalvi energètic.

En particular, la Direcció General del Sector Públic Patrimoni disposarà de 3,8 milions per al Palau de Calatayud i 2,3 milions per al Palau de Tremolar i dins del programa PIREP (Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics) es realitzaran actuacions de millora deficiència del complex administratiu CA09.

Igualment, destaquen projectes patrimonials com ara la construcció del nou edifici administratiu de l’Avinguda de Campanar annex a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per un import de 13 milions; la conclusió del projecte de rehabilitació de l’edifici de Borrull a Castelló de la Plana, que tindrà un pressupost de 10 milions, així com el projecte de l’estadi Rico-Pérez Alicante Arena, que comptarà amb un milió d’euros.

Reforma fiscal

Durant la seva intervenció, Arcadi Espanya ha exposat la nova reforma fiscal per al 2023 que ha dissenyat el Consell “per corregir els efectes de la inflació sobre les famílies amb rendes baixes i mitjanes, i amb l’objectiu de millorar la progressivitat i la redistribució dels impostos propis i cedits a l’escala autonòmica”.

Així, el conseller ha indicat que amb aquesta mesura “es mantindrà una baixada d’impostos per al 98,7% de contribuents, 2,37 milions de valencians i valencianes, perquè volem ajudar les famílies valencianes a esmorteir la pèrdua de capacitat adquisitiva com conseqüència de la pujada de preus, mentre que a partir del proper any s’exigirà un esforç més gran a les rendes altes i grans fortunes, l’1,3 % dels contribuents”.

En concret, es manté la rebaixa dels mínims exempts de tributació de l’IRPF al tram autonòmic, s’augmenta el 10 % de les deduccions i s’amplia en un 17,30 % els límits de renda per accedir-hi.

De la mateixa manera, s’apujarà un 0,25% cada esglaó de la tarifa de l’impost de patrimoni per a aquells contribuents que superin els 1,3 milions d’euros i que afectarà el 0,21% dels 5 milions de valencians. A més, es crea un nou tram a Transmissions Patrimonials Oneroses per a aquelles persones que adquireixin immobles per un import superior a un milió d’euros (hauran de pagar un 11% en lloc del 10% general).

Promoció del turisme, acció municipal i agenda antidespoblació

En la seva intervenció a les Corts, el titular d’Hisenda també ha desgranat els comptes de l’àrea de Presidència de la Generalitat, dotats amb 243 milions d’euros, dels quals ha destacat “la seva important atenció a àmbits rellevants com les polítiques de turisme, la acció municipal o l’agenda antidespoblació”.

Arcadi España ha destacat que la major part d’aquest pressupost, prop del 40%, “es destina a la promoció i l’ordenació del turisme”. En concret, l’entitat Turisme Comunitat Valenciana tindrà el 2023 un pressupost de 95 milions (4,6 milions més que l’any anterior).

Així mateix, aquests comptes contemplen plans de dinamització i governança turística especials per a les zones afectades pels incendis de l’estiu passat com Bejís o la Vall d’Ebo, la continuïtat del Bo Viatge CV i ajuts per al programa IMSERSO 2023.

Respecte al compromís del Consell amb el municipalisme, destaca el programa d’Administració Local, amb prop de 70 milions, i l’Agenda Valenciana Antidespoblament, amb al voltant de 9 milions, ha concretat el conseller.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: