Gabriela Bravo urgeix a modificar les lleis estatal i autonòmica perquè es reconeguin a les dones prostituïdes com a víctimes de violència de gènere

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha urgit a modificar les lleis estatal i autonòmica per a complir el Pacte d’Estat sobre la matèria i considerar a les dones prostituïdes com a víctimes de violència de gènere.

La consellera ha fet aquesta proposta en la seva intervenció a les Jornades sobre Estratègies d’Intervenció contra el tràfic de dones i la Prostitució que s’han obert aquest dijous a Torrent organitzades per la Mancomunitat de l’Horta Sud.

En aquest fòrum, a més, ha instat els ajuntaments de la Comunitat Valenciana a “aprovar ordenances abolicionistes que sancionin sol·licitar o acceptar serveis sexuals retribuïts i que prohibeixin conductes que afavoreixin i promoguin el consum de prostitució com anuncis, targetes o fullets”. Per a això, ha ofert la col·laboració i l’assessorament tècnic de la Conselleria de Justícia per elaborar aquestes normatives locals.

Gabriela Bravo ha explicat que els estudis “més conservadors apunten que a la Comunitat Valenciana hi ha unes 10.000 dones prostituïdes” i que “el 80%” de les més de 100.000 que es calcula que hi ha a tot Espanya “ho fa en contra de la seva voluntat i en una situació de clara desigualtat “.

Per això, la consellera ha insistit que cal una reforma integral de la legislació que corregeixi reformes anteriors com “la despenalització de la terceria locativa” que es va fer fa uns anys i que l’únic que ha aconseguit “ha estat reforçar la impunitat els proxenetes i els tractants de persones “. A més, ha denunciat que molt pocs procediments judicials acaben en una sentència condemnatòria per als explotadors de dones “.

La titular de Justícia i Interior de el Consell ha reivindicat que la prostitució “alimenta el tràfic de dones i és una mostra més de la desigualtat entre gèneres i, per tant, una cara més de la violència de gènere”. Per això, l’única resposta “compatible amb els drets humans i amb la democràcia és l’abolició”.

La consellera ha insistit que totes les administracions s’han d’implicar en l’objectiu d’eradicar aquesta xacra i, en el cas de les corporacions locals, els seus ordenances a l’respecte no han d’abordar la qüestió “com un problema d’ordre públic i de seguretat ciutadana” , sinó com un “problema de violència de gènere derivat de la desprotecció de les dones, és a dir, que s’entengui que les dones prostituïdes són víctimes i les víctimes mai han de ser sancionades”.

Gabriela Bravo ha fet èmfasi que un altre espai d’acció per a les autoritats locals ha de ser la millora dels mecanismes per identificar situacions de tracta, ja que, sovint, “passen desapercebudes” com demostra el fet que, en els últims cinc anys , tan sols s’han identificats a 74 víctimes d’aquest delicte entre les tres províncies.

“Per això, -ha puntualitzat- seria convenient que les policies locals intensificaran les inspeccions realitzades en els locals sospitosos d’acollir prostitució”. A més, ha proposat augmentar la informació i la formació dels professionals d’entitats públiques i privades com centres de salut, de menors, educatius i socials perquè ajudin a detectar possibles indicis d’tracta.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que la Xarxa d’Oficines d’Assistència a les Víctimes de l’Delicte “compta amb equips multidisciplinaris preparats per ajudar les víctimes del tràfic ja que té un protocol específic per a l’atenció d’aquestes dones”.

“La mirada àmplia abolicionista no s’atura en canvis legislatius i mesures policials -ha insistit la consellera- perquè també cal mirar-se a elles, a les dones prostituïdes”. Per això ha proposat que els ajuntaments implantin programes específics per integrar aquestes dones i ajudar-les a desvincular-se de el comerç de el sexe “.

“Molta gent veu la prostitució com una activitat normal, però no ho és. No és normal perquè alimenta el tràfic de persones. No és normal perquè és una expressió de la desigualtat estructural entre homes i dones. I no és normal perquè mai és producte d’una elecció lliurement presa “, ha conclòs Gabriela Bravo.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: