Fundació Caixa Castelló Inaugura les seves exposicions amb motiu de la celebració del Festival Imaginària 2021

L’exposició passeja per dues parts. Una més dolorosa i personal sobre la transformació, el gel i les explosions que ens detenen en sec, on som observadors involuntaris. L’altra, amb més llum, sobre Finestres i ecos, on som observadors conscients i on la creativitat ens condueix més enllà d’on estem. Aquest camí, aquesta mirada immòbil és l’eix d’aquesta exposició i el llibre d’artista amb el qual es presenta.

Es tracta d’un llibre de pensaments i emocions que recorre diversos capítols temàtics que van del particular al general, utilitzant els recursos gràfics, les fotografies i els textos per configurar un relat, una SEQÜÈNCIA, una escenografia visual on l’impacte de les coses et deixa sense alè, expectant i observador: unes vegades gelada com el fred gèlid, altres vegades meravellat pel seu impacte.

L’artista castellonenc Gels Mit es defineix a si mateixa com “fotògrafa, dissenyadora, escriptora … No sóc res, un ésser humà connectant extrems d’una mateixa línia”. La seva obra explora diverses estratègies narratives i aborda la relació entre imatges i paraules, doncs el seu interès pel llenguatge i la participació de el text escrit en el visual són l’eix del seu treball fotogràfic des de fa anys. Un àmbit que ha desenvolupat també en diversos assajos sobre aquesta relació d’imatge-text.

Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives amb la seva obra fotogràfica, i en diverses fires com ARCO’12 o ARTLisboa’10. La seva obra fotogràfica explora diverses estratègies narratives, un àmbit que ha desenvolupat també en els seus assajos sobre la relació entre imatge-text escrit com El títol en les arts plàstiques. La imatge revelada pel nom (Institució Alfons el Magnànim, 2002), El tercer text. Imatge i relat (Editorial U.P.V., 2008) o els llibres col·lectius L’art necessita de la paraula i Els últims 30 anys de l’art valencià contemporani, Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, 2012).

LOOP Barcelona: «La forma d’el temps»
Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (Enmig, 17. Castelló)
Fins al 10 de juliol de 2021. Obert: de dilluns a dissabte, de 17:30 a 20:30 hores, i dissabtes, a més, de 11:30 a 13:30 hores. festius tancat

LOOP presenta una exposició col·lectiva que s’aproxima a el vídeo com a espai de creació crítica i estètica, reunint els treballs dels artistes Greta Alfaro, Mar Arza, Persijn Broersen & Margit Lukács, Marc Godoy, Eugènia Lim, Alex Marco, Shahar Marcus, Hans Op de Beeck i Johanna Reich.

Rebutjant qualsevol comparació amb els mitjans artístics tradicionals, el videoart presenta una naturalesa efímera i un caràcter processual. Contràriament a la pintura i l’escultura, el vídeo introdueix la coordenada temporal, plasmant d’aquesta manera les necessitats expositives i la relació amb el seu públic.

En una època caracteritzada pels canvis esquizofrènics i la consumició frenètica de continguts, el videoart desafia l’atenció dels espectadors alhora que els convida a prendre consciència de el temps. Generalment mancant d’una estructura narrativa clàssica, sovint empra les imatges en moviment per construir imaginaris simbòlics que apuntin a conjuntures socials, històriques i econòmiques concretes.

Titulada La Forma d’el Temps (amb referència a l’assaig de l’historiador americà George Kubler), aquesta selecció reuneix un grup d’artistes que, mitjançant associacions estudiades entre imatge, paraula i so, retraten contextos precisos, promovent el potencial de el vídeo com a vehicle creador d’històries .

Pensant en l’etimologia llatina de la paraula “vídeo” (jo veig), les peces que conformen aquesta proposta volen destacar la validesa de l’videoart com a vehicle per capturar, retratar i imaginar la realitat. Llegir el món a través de el vídeo significa també aprendre a observar, adquirint una mirada analítica i sensible que mai s’ha fet tan necessària com avui.

Una exposició comissariada per LOOP Barcelona.

Agraïments: a tots els artistes, Fundació Ernesto Ventós, Col·lecció Banc Sabadell, Olga Avançat, Galeria Cànem i Rosa Santos.

Informació i Foto: Fundació Caixa Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: