FISABIO, IIS La Fe, UPV i CIBER-BBN treballen en un nou sistema de detecció de COVID-19 ràpid, barat i de fàcil ús, alternatiu a les PCR

La detecció primerenca de COVID-19 es porta a terme a hores d’ara principalment mitjançant PCR, la prova que ofereix major alt nivell d’especificitat i sensibilitat, però que requereix d’equips costosos, laboratoris especialitzats i personal expert.

Un equip d’investigació en el qual participen personal de FISABIO, de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i de l’CIBER-BBN, coordinats per la Universitat Politècnica de València (UPV), treballa pràcticament des que va esclatar la pandèmia en una alternativa a les PCR. Fruit d’aquests mesos, han portat a terme ia diferents assajos amb un primer prototip de test.

Es tracta d’un test ràpid de tipus Point-of-care (POC) basat en nanosistemes amb portes moleculars, que permetria detectar de forma ràpida -en 30 minuts-, fiable i senzilla si una persona està o ha estat infectada per SARS-CoV -2.

“Entre els avantatges de les tècniques POC, destaca la seva capacitat de diagnosticar en llocs amb infraestructura limitada, sense personal especialment qualificat i sense el requisit de transportar la mostra a una instal·lació centralitzada. A més, les tecnologies de POC són eines de detecció global per a la vigilància davant de possibles nous brots en el futur. la seva ocupació permetria la implementació ràpida de mesures de contenció, reducció dels temps de resposta terapèutica, la detecció in situ i l’ús d’un volum de mostra baix “, explica Ramón Martínez Máñez, de l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) a la UPV director científic de l’CIBER-BBN i coordinador de el projecte.

Com funciona

El test ideat i desenvolupat per la UPV, FISABIO, IIS La Fe i CIBER-BBN conté suports porosos funcionalitzats amb molècules capaces de bloquejar les entrades dels porus. Així, en presència d’estímul extern per omissió, la porta es “obre” permetent l’alliberament d’un indicador contingut a l’interior dels porus.

L’equip d’investigació ja ha obtingut resultats preliminars que demostren que és possible emprar seqüències de el genoma específiques de SARS-CoV-2 per activar l’alliberament d’un colorant fluorescent des d’una matriu porosa.

“S’està treballant en diversos aspectes que impliquen la detecció directa de virus SARS-CoV-2, detectar seqüències específiques d’RNA que indiquin la presència de la infecció i la detecció d’anticossos, tot això en mostres directament preses de l’pacient. La detecció es realitzarà mitjançant una simple mesura de la fluorescència de l’mig “, explica Elena Aznar, investigadora de l’CIBER-BBN a l’Institut IDM-UPV.

primers assajos

Els sistemes desenvolupats estan sent testejats amb mostres clíniques en el laboratori de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, en col·laboració amb el doctor Javier Pemán, responsable de la Unitat de Micologia i Parasitologia de el Servei de Microbiologia de l’HUiP La Fe i de el Grup de Recerca en Infecció Greu de l’IIS La Fe.

“Esperem que aquest sistema es pugui emprar tant per detectar directament el coronavirus com per detectar seqüències específiques d’RNA que indiquin la infecció per SARS-CoV-2 sense amplificació per PCR. El sistema s’ha assajat amb pacients de l’HUiP La Fe i amb persones asimptomàtiques i ha demostrat una alta fiabilitat diagnòstica, amb gran sensibilitat i especificitat, de manera que estem molt esperançats que aquest producte arribi a el mercat i pugui ser utilitzat com més aviat per ajudar a controlar la pandèmia “, destaca el doctor Javier Pemán.

Segon test per identificar pronòstics greus

L’equip d’investigadors valencians treballa també en el desenvolupament d’un segon test dirigit a identificar pacients amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes aguts (pronòstic greu).

I és que, entre els pacients de COVID-19, hi ha un elevat nombre d’individus que desenvolupen símptomes molt lleus o que són fins i tot asimptomàtics. No obstant això, altres desenvolupen símptomes molt greus.

“Això podria ser degut a una resposta immunitària subòptima en relació amb les cèl·lules T o una exposició prèvia a altres coronavirus. Entendre la resiliència natural a el virus pot oferir algunes de les claus per combatre’l”, apunta el doctor Alejandro Mira, investigador sènior de l’Laboratori de l’ microbioma Oral de la Fundació FISABIO.

La hipòtesi que estudia l’equip d’investigació del Dr. Mira és que un individu és resilient o susceptible en gran part per la presència de polimorfismes en la seqüència de la proteïna ACE2, que actua com a receptor de virus, i / o per la sobre- expressió d’aquest receptor, que s’ha trobat relacionat amb la protecció a la síndrome respiratòria aguda severa.

D’aquesta manera, portant a terme una anàlisi comparativa de la seqüència gènica de el gen ACE2 entre individus sensibles a la infecció (amb símptomes greus) i individus resilients (amb símptomes lleus o asimptomàtics) durant la fase infectiva i una anàlisi de l’expressió gènica de aquest gen podria obtenir-se una eina capaç de predir l’evolució dels pacients cap a un quadre greu de la malaltia.

“Aquest test de pronòstic haurà d’implementar inicialment a l’hospital i en unes hores pot determinar si el pacient té una variant de l’receptor de virus que ho faci susceptible i, per tant, amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes severs. Això agilitzaria notablement el cribratge de pacients, la selecció de l’tractament i l’optimització de recursos i llits d’hospital, contribuint a un menor impacte sociosanitari de la pandèmia “, conclou el doctor Mira.

Fons Supera COVID-19

Aquest projecte ha estat un dels seleccionats en la convocatòria de Fons Supera COVID-19, impulsada per Crue Universitats Espanyoles, Banco Santander -a través de Santander Universitats-, i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: