Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana fa balanç de la implantació de la metodologia BIM que ha aplicat a prop de 30 projectes

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha realitzat balanç del creixement que ha experimentat l’aplicació de la metodologia BIM (Building Information Modeling) en els projectes constructius que ha desenvolupat en els darrers anys, sent pionera en l’aplicació d’aquest model de treball l’administració valenciana.

Aquest balanç s’ha presentat en una jornada tècnica, celebrada a les oficines de València Sud, i sota el nom de “El creixement de FGV a través del BIM”. Aquesta sessió de treball ha reunit tècnics de la pròpia empresa pública així com de les que han participat en lexecució de prop de 30 projectes.

Les diferents actuacions realitzades amb el suport BIM han permès, entre d’altres, completar la construcció de la nova Línia 10 de Metrovalència o les obres de modernització de la Línia 9 del TRAM d’Alacant que uneix Benidorm i Dénia.

La informació acumulada per FGV respecte a aquesta metodologia que permet projectar i documentar el cicle de vida de les infraestructures s’ha presentat per mitjà d’un showroom, realitzat en col·laboració amb Building Smart (veure aquí), associació sense ànim de lucre amb l’objectiu principal és fomentar l’eficàcia al sector de la construcció mitjançant l’ús d’estàndards oberts d’interoperabilitat sobre BIM.

El showroom, al qual es pot accedir des de la pròpia web de FGV, té un espai de benvinguda que dóna accés a tres espais. El primer ofereix tres vídeos de presentació sobre la Línia 10 de Metrovalència, buildingSMART i FGV. I dos més que donen pas als projectes de Metrovalència i de TRAM d’Alacant.

FGV va publicar el 2020 el seu Manual BIM, on es recullen totes les instruccions i estàndards per guiar el personal tècnic de la pròpia entitat i de les empreses col·laboradores externes, per a l’aplicació de manera homogènia i estandarditzada d’aquesta metodologia de treball.

Amb la publicació del Manual BIM, FGV va culminar una de les fites més destacades per part de l’empresa pública en el seu procés d’implantació de la metodologia BIM, iniciada el 2018, sent, en aquell moment, la primera entitat pública de la Comunitat Valenciana que va començar a emprar aquest sistema de treball en els seus projectes.

Des de FGV ha sorgit la idea de compartir tot aquest coneixement, no sols entre les diverses empreses, sinó amb la resta de la comunitat BIM.

Building Information Modeling (BIM) és una metodologia de treball que documenta tot el cicle de vida de l’edificació i les infraestructures, fent ús d’eines informàtiques de modelatge 3D per tal de generar una maqueta virtual a escala real i un repositori únic, amb tota la informació útil per a totes les parts que participen al procés i durant tota la seva existència; és a dir, la definició conceptual, el disseny, l’execució i el manteniment posterior.

Contingut del Manual BIM

El manual de FGV està estructurat en dos volums juntament amb la documentació annexa i els seus apèndixs, de manera que al primer volum es recullen amb detall els aspectes metodològics i d’estratègia que s’han adoptat per emprendre una implantació modèlica i efectiva a l’empresa.

En el segon volum s’ofereix una guia precisa per desenvolupar a nivell pràctic tota la metodologia aplicada als diferents contractes que, avui dia, es gestionen a FGV per al disseny, construcció i manteniment d’infraestructures ferroviàries.

El Manual BIM d’FGV, elaborat a partir d’experiències i projectes reals, neix amb la intenció de servir el sector públic per crear un referent ric i ordenat, al voltant del foment de l’ús d’aquesta metodologia, amb una clara vocació normalitzadora i integradora, de manera pràctica i efectiva.

A la redacció han participat tant el personal tècnic de FGV com empreses consultores especialitzades i col·laboradors externs, creant un dels manuals més avançats a nivell nacional, que es pot consultar i descarregar a través del web.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: