‘Fals: L’art de l’engany o l’engany de l’art’ del MuVIM tanca amb 50.000 visites

‘Fals: L’art de l’engany o l’engany de l’art’ va arribar a la seua fi diumenge passat 10 de setembre, després de sis mesos a la Sala Parpalló del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM). La mostra, comissariada per la professora i historiadora de l’art, Carmen Gràcia, i produïda en col·laboració amb la Unitat de Patrimoni de la Policia Nacional adscrita a la Policia de la Generalitat Valenciana, ha rebut al voltant de 50.000 visitants al llarg d’este temps.

L’exposició, que va començar el seu procés de desmuntatge dilluns passat, estava formada per 117 peces, falses o no autèntiques, confiscades per esta unitat policial, entre les quals destaquen obres falsament atribuïdes a artistes com Sorolla, Pinazo, Benlliure, Velázquez, Miró, Tàpies, Modigliani, Warhol o Tiziano.

Nou públic

El diputat de Cultura, PacoTeruel, que va visitar els treballs de desmuntatge de la mostra, va apuntar que ‘Fals’ “és una exposició que ha servit per a portar fins al MuVIM a una altra mena de públic que, atret per la curiositat i l’originalitat de la proposta expositiva, s’ha acostat fins al museu per a conéixer de primera mà el procés d’identificació d’una obra falsa o els mecanismes mitjançant els quals els delinqüents aconseguixen fer passar com a autèntiques este tipus d’obres”.

Per part seua, el director del MuVIM, Rafael Company, ha valorat l’èxit de ‘Fals: L’art de l’engany o l’engany de l’art’, “no sols per la seua repercussió o pel nombre de visitants, sinó pel fet d’acostar a la ciutadania el treball de la Unitat de Patrimoni, especialment gràcies a l’acompanyament didàctic dut a terme mitjançant visites guiades, que han tingut molt bon acolliment entre un públic de diverses edats”.

Una obra vertadera entre més de cent falses

Entre totes estes obres falsificades, l’equip del MuVIM, en col·laboració amb la comissària de l’exposició i els membres del cos policial, van amagar una obra autèntica per a posar a prova l’instint investigador de les persones que van visitar la mostra. Així, es va posar en marxa un concurs per a endevinar quina era l’obra vertadera, en el qual, com assenyala el cap d’exposicions del MuVIM, Amador Griñó, “han participat al voltant de 2.000 persones, de les quals 206 van encertar que l’obra número 168, ‘Apolo y Jacinto’, de Jesús Herrera, era l’original”. Entre totes les persones que van optar per l’opció correcta s’han sortejat vint catàlegs de l’exposició que ja s’han començat a repartir.

La qualitat d’algunes de les peces exhibides a la Sala Parpalló del MuVIM, malgrat ser falses, ha donat lloc al fet que obres falses de Pinazo, Tàpies, Sorolla o Sempere no hagen quedat molt lluny en nombre de vots de la veritablement original, d’Herrera. No obstant això, el sotsinspector de policia que dirigix la Unitat, Antonio López, ha apuntat que amb ‘Fals’ hem gaudit de “falsificadors professionals i altres que no ho són tant, amb falsificacions bastes i fàcils de detectar”. Així mateix, apunta que en molts dels casos, la identificació de les peces com a falses “ha requerit una anàlisi de pigments i altres tècniques especialment sofisticades”, com el fals Modigliani, imatge de l’exposició.

Donada l’excel·lent acolliment per part del públic, des del MuVIM s’està ja treballant en la possibilitat de futures col·laboracions amb les instàncies policials involucrades en la creació de ‘Fals: L’art de l’engany o l’engany de l’art’, per a continuar posant en valor el treball de la Unitat de Patrimoni al capdavant de la lluita contra el frau en el món de l’art.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: