Estudiantat d’Educació Infantil de l’UJI realitza activitats inclusives amb alumnat de la Fundació Síndrome de Down Castelló

Informació i Foto: http://www.uji.es

Alumnat dels programes formatius del departament de Formació i Ocupació i dels grups d’Habilitats Socials de la Fundació Síndrome de Down de Castelló han participat de nou en una activitat conjunta amb l’estudiantat de quart curs del Grau en Mestre / a d’Educació Infantil de la Universitat Jaume I.

L’activitat, que es porta a terme des de fa més de cinc anys, s’engloba dins dels seminaris de l’assignatura «MI1026 – Trastorns del Desenvolupament (de 0 a 6 anys)», impartida per la professora Clara Andrés i el professor Javier Julve . L’objectiu d’aquesta activitat és doble: d’una banda, es pretén crear un espai d’intercanvi d’experiències vitals entre l’alumnat de les dues entitats per reflexionar conjuntament sobre aquells aspectes que obstaculitzen la inclusió de totes les persones en l’àmbit educatiu, laboral i social ; i d’altra banda, es pretén augmentar la inclusió i visibilitat de persones amb necessitats educatives especials en el marc de la universitat, més concretament, d’aquelles amb discapacitat intel·lectual.

Així, en grups formats per alumnat d’ambdues entitats, es va reflexionar de forma col·laborativa sobre les seves experiències vitals, pors, expectatives i projectes de futur. Posteriorment, tots els grups van exposar les seves conclusions finals a través d’un material gràfic elaborat per ells mateixos durant la sessió. Cal assenyalar que aquests materials s’exposaran al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials al desembre amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. A més, després de finalitzar la part pràctica d’aquesta activitat, professionals del Gabinet Psicopedagògic de l’Associació Síndrome de Down, van impartir una xerrada on es va abordar la importància de l’educació inclusiva i l’aplicació de les tècniques per oferir una resposta adequada a les necessitats que plantegen els alumnes i les alumnes.

El professorat de l’assignatura destaca que, a través d’aquesta activitat, s’ha aconseguit que l’alumnat del Grau conegui de primera mà la realitat de joves amb Síndrome de Down, així com amb un altre tipus de Discapacitat Intel·lectual, i que reflexioni sobre la importància de la figura dels mestres i les mestres per al seu posterior desenvolupament social i la inclusió en la societat en general.

Després de realitzar l’activitat, es van recollir algunes opinions de l’estudiantat del Grau. Per exemple, Alicia Mercè Miquel va destacar que «fer activitats com aquesta repercuteix d’una manera molt forta en tots nosaltres. Aquests treballs cooperatius ens enriqueixen com a persones i, a més, ens permeten conèixer a persones que ens expliquen les seves experiències reals sobre la inclusió a les aules. També fa que ens adonem de totes aquelles etiquetes que posem la societat en general i que ens tanquen les portes a descobrir tot el que ens pot aportar la diversitat en les nostres vides ». Per la seva banda, l’alumna Belen Gual, ha incidit que «aquesta visita ha estat una experiència única, divertida i molt pràctica. Aquest és l’últim any del grau i hem rebut molta informació teòrica i treballs pràctics amb situacions inventades, però conèixer a persones reals que puguin explicar les seves experiències i explicar el seu dia a dia ha fet que ens n’adonem, de manera vivencial, que tots som persones úniques i diferents independentment de l’etiquetatge que la societat ens col·loca. Nosaltres, com a futures docents i individus de la societat, tenim el deure d’aprendre i d’ensenyar a valorar totes les persones, totes tenim unes fortaleses i unes debilitats, però aquestes s’han d’intentar afrontar i veure-les com una capacitat ».

Per la seva banda, per a l’alumnat de la Fundació Síndrome de Down, aquesta activitat suposa una experiència formativa que els permet relacionar-se amb joves de la seva mateixa edat que estan formant-se en la Universitat, i adonar-se que hi ha més coses que els uneixen que els separen. En aquest sentit, Lledó Parra, alumna de la Fundació, ha destacat que «amb aquesta visita he pogut conèixer a nois i noies de la universitat a què els preocupa el mateix que a mi: trobar una feina quan acabi d’estudiar».

Cal destacar que, com a fruit d’aquesta col·laboració, i amb l’objectiu d’augmentar el nombre de pràctiques inclusives reals en el marc de la universitat, es va a dur a terme una altra experiència pionera i innovadora entre els alumnes de l’UJI i la Fundació Síndrome de Down Castelló. Concretament, durant el mes de novembre i desembre es realitzarà el taller «Inclou-me», en què participaran de manera voluntària 12 alumnes de l’assignatura MI1026 i quatre alumnes dels tallers de Formació Contínua del Gabinet Psicopedagògic de Síndrome de Down Castelló. Al taller es reflexionarà sobre l’ús d’Internet i xarxes socials d’una manera col·laborativa i pràctica.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: