Esperança en forma de cançons a hospitals i residències al Dia de la Música

Al Dia Internacional de la Música, la fundació valenciana Músics per la Salut, que humanitza hospitals i residències a través de la música en directe, realitza activitats musicals per tot el territori de la Comunitat Valenciana en residències i hospitals. Des del 2015 duen a terme aquestes activitats i actualment són presents a tot Espanya però València és on es concentra la seva activitat en ser la ciutat on es va fundar l’ONG, i gràcies al finançament de la Conselleria de Serveis Socials i de la Conselleria de Sanitat per a diversos projectes duts a terme a residències i hospitals de tot el territori. En total són 5 programes: Acompanyar-te, Recordar cantar i curar, Coro Canto i Recordo i Música per recordar, a més del programa de foment del voluntariat i sensibilització de la Conselleria de Sanitat. Estan enfocats a millorar la salut mental, prevenir el deteriorament cognitiu i combatre la solitud no desitjada. Es realitzen tant presencialment com en línia i es duen a terme durant tot el 2023.

“Cantar i ballar és una de les millors maneres de combatre la solitud no desitjada”, així de rotund s’expressa Guillermo Giner, president i fundador de Músics per la Salut, una ONG que des del 2015 porta humanitzant espais sanitaris i sociosanitaris. I aquesta fundació es recolza en coneixement científic que ells mateixos han generat en cadascuna de les intervencions. Porten ja 4 estudis d’impacte que “demostren que la música millora l’estat anímic de les persones i també la seva manera d’afrontar el dia”, així ho afirma Guillermo Giner recolzant-se als estudis d’impacte que ha realitzat Músicos por la Salud. A més, en informe de l’OMS The Health Evidence Network, la màxima organització internacional ja recomanava als països que incorporessin les arts, i especialment la música als seus sistemes sanitaris i de cura. És l’informe en què es recolza Músics per la Salut per demanar a diverses administracions que incorpori la música al dia a dia dels centres sanitaris o hospitals. Per ara, han aconseguit dues iniciatives parlamentàries a la Comunitat Valenciana i les Canàries aprovades per unanimitat, a les quals se li ha sumat la del Parlament de Catalunya fa uns dies, i molt a prop hi ha la de l’Assemblea de Madrid.

“Ajudem les persones a crear records bonics en moments complicats”, amb aquesta frase Guillermo Giner, president de Músics per la Salut resumeix la tasca de la fundació que ell mateix va posar a caminar el 2015. Vuit anys després, Músics per la Salut ha realitzat gairebé 27.000 microconcerts en viu i ja ha ajudat 480.000 persones. A més, es plantegen impactar a la societat mitjançant el foment del voluntariat i sempre estan buscant persones que s’impliquin en les seves activitats i així generar un estat d’opinió perquè cada vegada més gent sigui conscient del poder de la música als entorns hospitalaris i sociosanitaris . Sempre estan mancats de voluntaris, ja siguin músics o no, perquè acompanyin els músics contractats en la realització de les seves activitats. A la seva web pots trobar com inscriure’t.

Tenen diversos acords amb diferents administracions i també amb operadors privats com Ballesol. Cal assenyalar que quan acudeixen a un centre sociosanitari, obviamant els residents gaudeixen de la seva activitat, però és també el personal qui en surt beneficiat ja que l’ambient de treball millora i les relacions entre residents i personal es fa més estreta. Així ho afirma Azahara, terapeuta ocupacional que rep cada setmana la visita de Músics per la Salut: “La música aporta molts beneficis, en especial a la vida dels nostres majors, entre ells, promou les relacions socials i les millora, a més puja l’autoestima i evoca records de la seva infància, de la seva joventut, de la seva vida, cosa que fa que afavoreixi l’expressió d’emocions, de sentiments i es viuen moments molt emotius durant les sessions”.

Sobre la fundació Músics per la Salut

És la fundació amb més activitat en la implementació de la música com a manera de millorar la situació de pacients i persones en situació de vulnerabilitat. Treballa, des del 2015 per humanitzar, amb microconcerts, l’experiència dels pacients d’hospitals i centres sociosanitaris.
Des de la seva creació, ha ajudat gairebé mig milió de persones al nostre país col·laborant amb 65 hospitals i 300 centres sociosanitaris i assistencials. Actualment busca reduir l’estrès i incrementar el benestar dels pacients, demanant a Govern i Comunitats Autònomes que segueixin les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut i implementin polítiques que incloguin la música viu a l’entorn sociosanitari tal com ho fan altres països del nostre entorn.
Músics per la Salut ha presentat també un manifest per sol·licitar al Ministeri de Sanitat que segueixi les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i, mantenint el marc competencial, implementi polítiques que incloguin llueixin les arts i, especialment, la música viu a l’entorn sociosanitari, dotant de pressupost aquest tipus de projectes. Així mateix, el document demana a les comunitats autònomes que incloguin als seus plans de salut la música viu a hospitals i centres sociosanitaris per millorar la qualitat de vida dels pacients, residents, usuaris i professionals.

Informació i Foto: Musicos por la Salud ORG

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: