Espaitec mostra les solucions innovadores i les tecnologies emergents en el fòrum Innotransfer
La jornada Innotransfer «Ports del Futur, Electrificació i Innovació en Acció» s’ha celebrat aquest dijous amb la participació de les Autoritats Portuàries de Castelló, València i Alacant; empreses; instituts tecnològics i universitat que han reflexionat sobre les tecnologies emergents, desafiaments i solucions innovadores que està modelant la indústria portuària: des de sistemes de gestió d’energia, infraestructures de càrrega per a embarcacions elèctriques a solucions de l’ús de bessons digitals i intel·ligència artificial per al control de la dispersió de contaminants. Es tracta de desafiaments empresarials que estan identificats pels Comités Estratègics d’Innovació Especialitzats (CEIE) de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).
La secretària general de l’AVI, Olivia Estrella, la directora d’Innovació i Emprenedoria de la Universitat Jaume I, Marisa Flor, juntament amb el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, han inaugurat la jornada. Estrella ha destacat «el valor afegit d’iniciatives com Innotransfer i el paper dels parcs tecnològics com a impulsors de l’economia de la Comunitat Valenciana. Concretament, en aquesta jornada s’identificaran tecnologies que poden ser aplicades per a millorar l’eficiència energètica dels ports marítims valencians, que actualment catalitzen més del 40% del comerç exterior d’Espanya».
Per part seua, Flor ha assenyalat que «Innotransfer es conforma com el marc idoni per a mostrar les tecnologies emergents desenvolupades pels grups d’investigació i les empreses, detectar oportunitats i necessitats, connectar interessos i promoure aquestes solucions enfocades en els ports i basades en el coneixement i en la tecnologia».
La sessió ha començat amb la ponència sobre l’electrificació de molls en el Port de Castelló, a càrrec del cap del Departament de Projectes i Obres en l’Autoritat Portuària de Castelló, Juan Pérez, «un dels nostres objectius és millorar l’eficiència energètica mitjançant fonts renovables. Per a això, hem implantat la tecnologia OPS per a connectar vaixells atracats a una xarxa general elèctrica i estem treballant en la connectivitat de la nostra plataforma logística amb l’exterior a través de la connexió entre dàrsenes».
A continuació, ha intervingut el director de l’Àrea de Transició Energètica en l’Autoritat Portuària de València, Federico Torres, amb la seua exposició sobre la descarbonització en el Port de València. «Quan elaborem els plans estratègics, la descarbonització és un element vital a causa de la importància de l’eficiència energètica. Actualment hem aconseguit augmentar les mercaderies i reduir la petjada de carboni, ja que hem identificat als principals generadors de gasos d’efecte d’hivernacle. No obstant això, hem creat el Projecte Zero Emissions, a fi de ser autosuficients energèticament en 2030».
Seguidament, el cap de la Divisió de Manteniment i Ajudes a la Navegació en l’Autoritat Portuària d’Alacant, Tomás de las Nieves, ha realitzat la seua ponència sobre el subministrament elèctric a vaixells en els molls 13, 15 i 17 del Port d’Alacant. «En el Port d’Alacant tenim en marxa diverses iniciatives d’electrificació de molls com el Concessionari TMS, el qual té un projecte de treball per a implementar instal·lacions de connexions per al subministrament d’energia elèctrica des de terra».
L’esdeveniment ha continuat amb la taula redona «Electrificació com a Motor de Canvi», amb la participació d’Ana Llorens, directora d’Operacions de PortSur Castelló; José Antonio Pérez, enginyer elèctric d’Insteimed; juntament amb Javier Barahona, CEO d’Abervian i president de l’Associació Valenciana del Vehicle Elèctric (AVVE). Així doncs, els ponents han conclòs que la incertesa en les tecnologies i el temps són dos elements que poden afectar l’hora d’implantar l’electrificació.
La jornada ha seguit amb la taula redona «Connectant Innovació Ambiental i Indústria Portuària», en la qual han intervingut Javier Climent, CEO d’Hydrens; Sergio Chiva, investigador del Grup de Fluids Multifàsics (GFM-UJI); juntament amb Francisco Toledo, director de la Càtedra Smart Ports (PortCastelló-UJI). En aquest sentit, els participants han reflexionat sobre el paper que juga la innovació en relació en la creació dels ports actuals i del futur.
Una vegada finalitzades les taules redones, Laura Menéndez, manager Innotransfer en Espaitec, ha realitzat una exposició pràctica sobre la «Plataforma de Reptes Innotransfer», en la qual qualsevol empresa o entitat amb presència a la Comunitat Valenciana pot proposar un desafiament tecnològic i innovador per a ser resolt pel personal investigador de les universitats públiques valencianes i la xarxa d’Instituts Tecnològics REDIT.
Per a clausurar la jornada, ha intervingut Juan Antonio Bertolín, director d’Espaitec, qui ha definit Innotransfer com «un connector mitjançant el qual intentem facilitar i intercanviar coneixement i servir d’espai perquè les persones assistents identifiquen possibles connexions».
INNOTRANSFER
Innotransfer és una iniciativa multisectorial d’innovació oberta i gestió col·lectiva que té com a fi promoure la transferència de coneixement i tecnologia, desenvolupada pels parcs científics i tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l’ecosistema empresarial del nostre territori en sectors econòmics clau com a hàbitat sostenible; agroalimentació; mobilitat sostenible i automoció; tecnologies habilitadores; salut; infraestructures; i turisme intel·ligent.
Les principals associacions empresarials, les universitats públiques valencianes i la xarxa d’Instituts Tecnològics REDIT participen en el fòrum Innotransfer, coordinat per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (REPCV) i finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Esta iniciativa aposta per fomentar el diàleg entre investigadors i empreses de la Comunitat Valenciana a través de l’acció catalitzadora de les estructures intermèdies de l’ecosistema públic-privat d’investigació i de l’ecosistema empresarial valencià.
Informació i Foto: UJI