Els Pressupostos de la Conselleria de Justícia dedicaran 20.000 euros diaris per lluitar contra la violència de gènere

La consellera de Justícia, Interior i Funció Pública, Gabriela Bravo Generalitat ha presentat aquest dilluns els pressupostos de la seua Conselleria per al proper any. El document pressupostari proposa uns comptes que arriben als 505.500.000 d’euros, la qual cosa suposa un increment del 1,69 per cent més respecte a l’exercici de 2019. En ells s’inclouen els 126,5 milions d’euros que corresponen a les competències d’Interior, Seguretat i Emergències, la Secretaria Autonòmica estava integrada en l’àrea de Presidència.

Entre totes les polítiques que seran possibles gràcies a aquests pressupostos, la consellera Bravo ha destacat, com a objectiu prioritari, “la lluita contra la violència de gènere” a la qual la Conselleria dedicarà, durant l’any que ve, 20.000 euros al dia. Per Gabriela Bravo, es va a dur a terme “un ambiciós programa que s’articula en tres eixos: més recursos per ajudar les víctimes, més i millor coordinació dels serveis públics i més formació per als professionals”. En total seran 7,4 milions d’euros per avançar “com va dir el president Puig, a l’ambició col·lectiva de la Comunitat Valenciana per eradicar el terrorisme masclista”, ha dit.

Bravo ha assegurat que presenta “uns comptes realistes, que tenen la seva raó de ser en els pressupostos més expansius de la legislatura passada, però que aquest any permetran seguir afermant nostres projectes considerant el marc polític i econòmic. A més, són uns comptes que no desvien ni un mil·límetre del full de ruta que ens plantegem ara fa quatre anys “.

352 milions per a una millor administració de Justícia

Bravo ha assenyalat que es manté el compromís amb la Justícia que ja es va assumir en els pressupostos de l’any 2016. Així, els 352.700.000 d’euros destinats a l’àrea de Justícia “consolidaran el procés irreversible de millora i modernització de l’Administració de Justícia a la Comunitat Valenciana “. La Direcció General de Modernització i Relacions amb l’Administració de Justícia comptarà amb un pressupost de 297.700.000 d’euros i suposa un increment del 3,2 per cent respecte a l’exercici d’aquest any 2019.

“Amb aquests fons -ha explicat Bravo- continuarem desenvolupant el Pla d’Infraestructures. Per 2020, la inversió arribarà als 25,8 milions d’euros, el que ens permetrà finalitzar les obres de rehabilitació dels jutjats de Torrevella i continuar la renovació integral de la seu del Tribunal Superior de Justícia a València, així com les d’Ontinyent, Oriola, Dénia i Vinaròs “.

La titular de Justícia també ha assenyalat que s’avançarà en la tramitació administrativa per adjudicar els projectes d’execució i direcció d’obra dels nous jutjats d’Alzira, Gandia, Torrent, Llíria, Xàtiva, la Vila Joiosa i Villena. “El personal de la Conselleria seguirà treballant perquè a finals del 2020, es pugui adjudicar l’execució de l’obra de la Ciutat de la Justícia d’Alacant”, dotada amb 53 milions d’euros.

El pressupost del capítol de personal de Justícia creix en un 2,43 per cent fins a arribar als 222.200.000 d’euros. Aquests fons, segons Bravo, “ens permetran seguir augmentant el nombre de jutjats, incrementar el pla de reforços i consolidar tots els serveis en els partits judicials. Seran suficients per donar cobertura pressupostària per als 10 nous òrgans judicials la creació demanarem al Ministeri de Justícia “.

A més, es preveu incrementar el pla de reforç de les plantilles en els tribunals valencians amb 6,7 milions d’euros per, segons Gabriela Bravo “atendre, especialment als més saturats o els que necessitin de suport per afrontar les complexes causes de corrupció política o econòmica “.

Per la seva banda, la Direcció General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia incrementa el seu pressupost en un 6,17 per cent fins a arribar als 55 milions d’euros. L’acció d’aquesta Direcció General està orientada als usuaris de la Justícia per garantir l’accés de la ciutadania en igualtat de condicions.

Així, per a l’exercici del 2020 s’incrementen les despeses de personal en un 20,5 per cent fins a arribar als 5,2 milions per consolidar, entre altres iniciatives, el projecte de la Xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del delicte, una iniciativa reclamada pels jutges degans d’Espanya per al territori nacional, i en servei a la Comunitat Valenciana fa gairebé dos anys.

El pressupost de la Direcció General de Reformes democràtiques, a més, manté i augmenta l’aposta d’aquest Consell pel servei de Justícia Gratuïta, que arriba als 46.200.000 d’euros, és a dir, que augmenta en un 2,67 per cent respecte l’exercici anterior. Amb aquestes partides, segons ha explicat la consellera “mantindrem el sistema de retribucions del Torn d’Ofici per advocats i procuradors i consolidem també el nostre model de justícia gratuïta com a servei públic essencial prestat per professionals ben preparats i justament retribuïts. De fet, amb el nou decret d’assistència jurídica gratuïta, els advocats i procuradors valencians del torn d’ofici seran els millors pagats de tot el territori nacional “.

12,7 milions per millorar la funció pública valenciana

Els pressupostos del 2020 contemplen 12,7 milions d’euros per a l’àrea d’Administració Pública. “Aquests fons, -ha assenyalat Gabriela Bravo-, signifiquen més Administració, però no més burocràcia, sinó més eficàcia i més eficiència perquè aquest Consell no permetrà que l’Administració valenciana es col·lapsi a conseqüència de l’envelliment de les plantilles. Ni tampoc que es converteixi en una estructura obsoleta i inoperant per manca d’adequació tecnològica i formativa “. Per això es va a actuar en tres fronts.

En primer lloc es va a incrementar la dotació d’aquesta Direcció General en un 6,8 per cent fins arribar als 5,9 milions d’euros, per a escometre l’execució dels més de 100 processos selectius que es duran a terme en 2020 i que permetran l’accés a la funció pública de més de 2.500 persones. També manté l’aposta pel Programa 500 per reclutar talent jove per l’Administració de la Generalitat, per al que es destinen 500.000 euros.

En segon lloc se seguirà apostant per la formació dels empleats públics, així, s’ha augmentat en un 49,23 per cent, fins als 776.000 euros, la dotació que rebrà l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) per a l’organització d’activitats formatives.

Finalment, es destinen 2,5 milions per a la Direcció General d’Planificaión Estratègica, Qualitat i Modernització. Entre altres projectes, aquest departament posarà en marxa l’Oficina de Simplificació Administrativa per tal d’agilitzar i reduir les càrregues administratives en els tràmits que afecten al sector empresarial i productiu valencià i també desenvoluparà el Pla Saler per crear eines informàtiques que evitin les males pràctiques i les possibles irregularitats en l’Administració.

Interior, seguretat i Emergències

Aquest any és el primer exercici pressupostari en el qual s’integren les competències en matèria d’Interior, Seguretat i Emergències. Es tracta de fons públics estratègics que per a l’any 2020 suposaran 126,5 milions d’euros. La major part d’aquesta quantitat estarà gestionada per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la qual dedicarà 41,5 milions d’euros a les despeses de personal i funcionament de la Societat de Gestió Integral de Serveis d’Emergència, l’empresa que engloba al cos de bombers forestals.

L’Agència comptarà amb 82,8 milions d’euros per al seu funcionament i nous projectes. Entre ells, destaquen els 1,2 milions d’euros que es destinaran a la contractació de nous avions lleugers de vigilància. A això se sumaran als 16 milions d’euros que es dedicaran a finançar els mitjans aeris d’extinció, els 10 milions per al manteniment del sistema operatiu i tecnològic del 112 i el milió d’euros amb el qual es duran a terme obres de millora a les bases aèries i de bombers forestals, així com a les instal·lacions del Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana. També es recull l’augment en la partida destinada a l’IVASPE que passa d’1,3 a 2 milions d’euros.

Per a la consellera Bravo “amb aquests pressupostos anem a incentivar la creació d’ocupació des de la inversió productiva i social, la sostenibilitat i l’estabilitat i seguretat jurídica, perquè tots aquests factors ajuden a aprofundir en la consolidació dels drets i la igualtat d’oportunitats” . En definitiva, es tracta d’uns comptes que són un exercici “de bona política, la que posseeix una mirada llarga i responsabilitat i sentit d’Estat”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: