DestacatSanitat

Els laboratoris públics de la Comunitat Valenciana fan una mitjana diària de 1.200 proves per a la detecció del VIH

Els laboratoris de la Comunitat Valenciana fan una mitjana diària de 1.200 proves de detecció del virus d’immunodeficiència humana adquirida (VIH), d’acord amb els registres de l’any passat. La prova del VIH és crucial per tenir un diagnòstic precoç que permeti iniciar com més aviat millor els tractaments, així com per evitar nous contagis. Cada dia 20 d’octubre es commemora el Dia Internacional de la Prova del VIH.

Les proves per al diagnòstic de VIH es realitzen a tots els laboratoris de microbiologia de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana per encàrrec dels equips professionals que treballen als Centres d’Informació i Prevenció de la Sida (CIPS), en Atenció Primària i Hospitalària i a les Unitats de Salut Sexual i Reproductiva.

La Xarxa de Vigilància Microbiològica de la Comunitat Valenciana (RedMIVA) va comptabilitzar l’any passat un total de 440.542 proves diagnòstiques de VIH (151.888 a la província d’Alacant, 61.695 a Castelló i 226.959 a València). Pel que fa a l’edat, gairebé la meitat de les anàlisis corresponia a persones entre 30 i 49 anys i, per gènere, el 51% del total de les proves va ser a dones.

D’altra banda, el nombre total de proves positives va ser de 3.070 i el percentatge de positivitat per províncies, el 0,37% a Castelló, el 0,71% a Alacant i el 0,77% a València. La xifra total de positius no equival a persones diferents perquè, per al diagnòstic del VIH, a cada pacient se li fan diverses anàlisis.

En aquest sentit, les darreres dades disponibles, que corresponen a l’informe de VIH/sida de l’any 2021, refereixen un total de 438 casos autòctons, és a dir, casos corresponents a persones que van adquirir la malaltia al nostre territori.

La taxa global d’infecció pel VIH per als casos autòctons va ser de 8,60 per cada 100.000 habitants. Per províncies, els nous diagnòstics de VIH a Castelló van registrar una taxa de 3,17 per 100.000 habitants, a Alacant la taxa va ser de 8,63 per 100.000 habitants ia València, de 9,97 per 100.000.

La mitjana de l’edat al diagnòstic va ser per a tots els casos de 37 anys, i en la meitat dels diagnòstics, el mode de transmissió va ser homobisexual (59,4%), seguida de l’heterosexual (23,3%).

A més, hi va haver 33 nous casos de VIH/sida en persones comunitàries que feia poc temps que vivien a Espanya. Els casos corresponien a 23 homes i 10 dones. La mitjana van ser 31 anys i el 81,8% dels casos era d’origen sexual (encara que es desconeixia la forma d’infecció al 18,2%).

Finalment, va haver-hi 8 casos extracomunitaris, tots homes al voltant de 41 anys i, en els casos amb origen conegut, el contagi va ser per la via sexual.

La importància del diagnòstic precoç

En qualsevol cas, comptar amb un diagnòstic precoç, accedir com més aviat millor als tractaments antiretrovirals, que permeten millorar la qualitat de vida del pacient de forma considerable, i adoptar les mesures necessàries per evitar la transmissió del VIH a altres persones és crucial, com recorda la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

De fet, els tractaments actuals són capaços de reduir la càrrega viral fins a nivells indetectables, cosa que evita la transmissió.

El VIH es transmet per via sexual, en cas de pràctiques sexuals de risc, quan una de les persones és portadora del virus. Per via sanguínia, la via de transmissió pot ser compartir xeringues o material de preparació en el consum de drogues per via venosa. Per via materna, quan la mare pateix la infecció i no està en tractament, hi pot haver transmissió durant l’embaràs, el part o la lactància.

Els únics fluids corporals on el virus pot concentrar-se en quantitat suficient perquè es transmeti són la sang, el semen, el líquid preejaculatori, el fluid vaginal i la llet materna. A la resta de fluids corporals (llàgrimes, suor o saliva), la baixa concentració de VIH fa impossible la transmissió per contacte.

Per tant, des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions insisteixen que “queda palès que les persones amb VIH poden viure i relacionar-se amb total normalitat en el moment actual. Acabar amb l’estigma i la discriminació, independentment de la condició, és tasca de tots i totes. Parlar obertament sobre el VIH pot ajudar a normalitzar el tema i desfer falses creences”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint