Política

Els centres Dona 24 Hores reprenen les atencions presencials amb cita prèvia i continuen amb el seguiment telefònic

La xarxa de Centres Dona 24 Hores, que atenen dones víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles, ha reprès les atencions presencials que van quedar suspeses durant l’estat d’alarma per la COVID-19, tot i que mantenen també el seguiment telefònic que han establert durant aquests mesos.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha establert a través d’una instrucció el procés de desescalada que se seguirà en aquesta xarxa de centres, on les primeres visites presencials s’estableixen a través de cita prèvia, que s’obté trucant a el telèfon gratuït 900.580.888.

La xarxa d’atenció a les dones víctimes de violència de gènere ha estat operativa al llarg de tot l’estat d’alarma, en el qual s’ha realitzat atenció i seguiment telefònica i, a més, s’han atès presencialment aquells casos de major urgència.

En la fase 1 de desescalada s’ha determinat l’atenció en els centres prioritzant aquelles situacions que, per la seva especial gravetat i urgència, la requereixin de manera presencial, continuant i mantenint els seguiments de forma telefònica com s’ha vingut fent des que es va decretar el estat d’alarma el passat mes de març per la crisi sanitària de la COVID-19.

Un dels criteris que s’ha tingut en compte a l’hora de prioritzar les cites prèvies ha estat el que les primeres atencions que es van realitzar de forma telefònica a l’inici de l’estat d’alarma, de manera que es puguin consolidar les intervencions realitzades des de llavors i poder complementar la intervenció psicosocial.

Les atencions que s’ofereixen també als nens, nenes i adolescents es van a realitzar, igualment, de forma presencial, ja que es disposa d’espais independents, sent més fàcil respectar les mesures de distanciament interpersonal.

No obstant això, i per tal d’evitar aglomeracions a les instal·lacions dels centres, s’estan habilitant els espais de tallers com a sales d’espera per a les persones menors d’edat que acompanyin a les dones a les cites que prèviament s’han establert.

Pel que fa als centres Dona Rural itinerants, comencen també a prestar servei presencial amb cita prèvia i amb els mateixos criteris que els centres de la resta de la xarxa, prioritzant les atencions més urgents i que revesteixen major gravetat.

Amb l’objectiu de respectar i mantenir les mesures de seguretat sanitàries i d’higiene l’atenció es realitzarà en coordinació amb els serveis socials municipals i ajuntaments.

En tots els casos es tindran en compte les mesures recomanades com mantenir la distància de 2 metres entre les persones, ventilació dels espais, mesures d’higiene de mans i altres elements de protecció personal.

D’altra banda, s’ha establert que, fins el pas a la següent fase de desescalada, les atencions jurídiques es continuïn realitzant de forma telefònica. A partir de la fase 2 i de manera progressiva s’anirà realitzant major nombre d’atencions presencials fins a arribar a l’obertura completa i procediment ordinari en la fase de nova normalitat, prevista per al 22 de juny.

Cal destacar que, des que es va decretar l’estat d’alarma el passat mes de març, la Conselleria va acordar l’atenció en els centres Dona 24 Hores amb serveis mínims i un protocol d’atenció i seguiment telemàtic, deixant l’atenció presencial únicament a dones víctimes de violència de gènere que precisessin d’assistència psicològica, jurídica o social de manera urgent, o la derivació als centres d’emergència o centres de recuperació integral, independentment que existís o no denúncia prèvia.

Centres residencials

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha establert així mateix que, com s’ha vingut fent des de l’inici de la pandèmia, es continuaran realitzant ingressos de víctimes de violència de gènere als centres de protecció de la Xarxa sempre que sigui necessari, així com els trasllats entre els centres d’Emergències i la resta de recursos residencials de protecció.

En tot cas, les dones i els nens i nenes residents tenen dret a les sortides tal com s’estableix en les instruccions de el Govern central i de les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

 

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint