El vicerector d’investigació i Transferència de l’UJI destaca el potencial de les spin-off per a crear productes de valor innovador

El vicerector d’Innovació i Transferència de la Universitat Jaume I de Castelló, Jesús Lancis, ha destacat «la capacitat que té el coneixement i els resultats d’investigació per a crear productes de valor innovador que es poden llançar al mercat, així com l’impacte econòmic i social que tenen les empreses que naixen a partir d’aquest coneixement en el nostre territori» durant la inauguració de la I Jornada d’Impuls a la Creació de Spin-Off UJI organitzada per Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, amb el suport financer de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

En la primera de les intervencions, el director de l’Oficina de Cooperació en Recerca i desenvolupament Tecnològic de l’UJI, Ismael Rodrigo, ha presentat la guia ràpida per a la «Creació d’una Spin-Off» dissenyada per Espaitec, guia que recull els passos que han de seguir-se per a la creació d’una empresa de base tecnològica. Ismael Rodrigo ha ressaltat que «les spin-off són l’eina ideal per a transferir el coneixement i els resultats d’investigacions que es puguen explotar, i que en el procés de la seua creació, els investigadors/emprenedors comptaran amb el suport explícit de la universitat en totes les fases, i fins i tot després del seu naixement gràcies als programes de mentorizació d’Espaitec».

A continuació el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, ha compartit alguns dels programes que desenvolupa el parc, com el Maridatge Tecnològic, el Mapa Tecnològic de la província de Castelló o l’UJI Emprèn On Social, amb els quals Espaitec fomenta la competitivitat per mitjà de la innovació, connecta a empreses generant sinergies i mentoriza, donant valor a noves iniciatives empresarials. També ha destacat que Espaitec ofereix assessorament financer a les empreses, identificant convocatòries interessants per a desenvolupar les seues idees de negoci.

Durant la seua intervenció, Mª José Tomás, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, ha explicat les principals ajudes/subvencions del CDTI en el camp de la innovació tecnològica amb impacte tan econòmic, social com a mediambiental; englobant ajudes tant per a les empreses com per als projectes d’R+D+i.

En la jornada virtual han participat tres spin-off d’èxit, vinculades amb centres d’investigació: Expander Tech (Universitat Jaume I), Bioinicia (Consell Superior d’Investigacions Científiques) i Iquarobotics (Universitat de Girona). José Pascual Martí (Expander Tech) ha ressaltat la necessitat que existisca una relació fluida i sòlida entre les spin-off i la universitat, ja que el paper de la comunitat universitària en l’èxit d’aquest tipus d’empreses és molt rellevant.

Per la seua part, José María Lagaron (Bioinicia) ha indicat que les spin-off són una oportunitat de negoci per a grans empreses que no poden dedicar temps a la innovació i tecnologia perquè permeten connectar la investigació al teixit empresarial.

Joseta Roca (Iquarobotics), ha assenyalat que les spin-off són una fórmula de negoci ideal perquè els doctors i doctorands que han aconseguit grans avanços científics i tecnològics durant anys d’investigació puguen accedir a un treball qualificat i de qualitat i no hagen d’eixir fora del nostre país a continuar la seua carrera professional. Idea que ha ressaltat també David Cabedo, vicerector adjunt d’Innovació i Transferència en la clausura de la jornada que ha tingut lloc després de la celebració d’una taula redona networking.

Per a finalitzar la jornada virtual, s’ha realitzat una taula redona amb tots els participants on, entre altres coses, s’ha exposat la necessitat de comptar amb un equip multidisciplinari amb diferents capacitats i talents per a poder exercir les diferents funcions dins de l’empresa, ressaltant la importància de les diferents formes de finançament públic/privat. També s’ha destacat que les empreses spin-off són una fórmula de negoci ideal perquè el personal investigador que ha aconseguit grans avanços científics i tecnològics durant anys d’investigació puga accedir a un treball qualificat i de qualitat, sense eixir fora del nostre país per a continuar la seua carrera professional.

 

 

 

 

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: