El Tribunal Suprem avala el dret a publicar opinions dels consumidors a Internet sobre les empreses de telemàrqueting

El Tribunal Suprem ha donat la raó a la pàgina ListaSpam al litigi que manté amb dues empreses de telemàrqueting, que la van demandar el 2017 per publicar comentaris negatius dels usuaris respecte a les seves tècniques de venda presumptament “agressives”.

En aquesta ocasió, la màxima instància judicial a Espanya ha desestimat el recurs de cassació interposat pels demandants contra la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid, que absolia LlistaSpam del que aquestes empreses consideraven una intromissió il·legítima al dret a l’honor. Al seu torn, l’Audiència Provincial havia donat suport a la decisió del Jutjat de 1a instància núm. 61 de Madrid, que va desestimar la demanda el maig de 2020.

La decisió del Tribunal Suprem, contra la qual només es pot recurs davant el Tribunal Constitucional en cas que es consideri vulnerat algun dret fonamental, senti jurisprudència a l’ordenament jurídic espanyol i avala el dret dels consumidors a manifestar a Internet la seva opinió sobre les pràctiques de venda telefònica ia domicili daquest tipus dempreses.
Un litigi que es remunta al 2017

La batalla judicial es va iniciar el 2017, quan ListaSpam va ser demandada per les empreses espanyoles Bennu AGMC i Iberhome 2015 per publicar comentaris dels consumidors sobre les pràctiques comercials. Els demandants reclamaven 12.000 euros per una presumpta “vulneració del dret a l’honor”.

En concret, alguns usuaris assenyalaven als seus comentaris que, almenys des del 2013, aquestes empreses es dedicaven presumptament a contactar per telèfon amb gent gran per comunicar-los que havien obtingut un “premi” de forma gratuïta. Tot i això, en el moment del lliurament, en lloc d’un repartidor es presentava un comercial de l’empresa al domicili dels “guanyadors”. Amb el ganxo del regal, els oferia la compra de productes com enciclopèdies, matalassos o electrodomèstics, per imports de fins a 3.000 euros, que podien abonar mitjançant un finançament.

Alguns dels familiars dels afectats es van queixar als fòrums de ListaSpam que aquestes pràctiques podrien estar buscant aprofitar-se de la vulnerabilitat dels afectats, usant com a “excusa” per contactar-los un suposat premi el lliurament del qual al final es convertia en una visita comercial.

Els comentaris dels usuaris incloïen qualificatius com a “enganyancians”, “xoriços”, “estafadors de merda” o “fills de puta”, que anaven dirigits contra els representants d’aquestes empreses. 2015 a interposar la seva demanda.
Llibertat d’expressió davant del dret a l’honor

Tot i això, igual que van fer anteriorment el Jutjat de Primera Instància i l’Audiència Provincial, el Tribunal Suprem ha considerat que, en aquest cas, preval la llibertat d’expressió dels consumidors davant del dret a l’honor de les empreses a les quals anaven dirigits aquests comentaris.

Segons la sentència de la Sala Civil, “(…) encara que els comentaris són altament desqualificatoris, compten amb base fàctica suficient i s’emmarquen en un context d’alarma social i debat públic (…)”, per la qual cosa els considera “( …) de transcendència i interès per al públic en general i per als consumidors en particular, especialment per als més vulnerables, als quals poden prevenir i alertar de les pràctiques comercials de venda a domicili que són objecte de crítica (…)”.

Tot i reconèixer que en alguns casos “(…) els comentaris realitzats en aquesta pàgina (…) són encesos, excessius, inadequats i ofensius (…)”, el tribunal assenyala que “(…) el seu caràcter i intenció injuriosa (…) disminueix fins a convertir-se en mers excessos verbals si es posa en relació amb el context en què es desenvolupen que no és cap altre que el descontentament, la irritació de moltes persones amb aquestes pràctiques (…)”.

De manera que el més alt tribunal espanyol conclou que “(…) en aquesta conjuntura és apropiat i convenient reforçar la prevalença de la llibertat d´expressió respecte del dret al´honor (…)”. Per tant, la sentència desestima el recurs de cassació i eximeix ListaSpam.com de qualsevol responsabilitat o obligació d’indemnitzar les empreses demandants, a les quals imposa el pagament de les costes del procés judicial.

“Per tercera vegada, una instància judicial ens dóna la raó en avalar el dret dels consumidors a opinar i denunciar a Internet determinades pràctiques de venda telefònica ia domicili que consideren inadequades. En aquest cas es tracta del Tribunal Suprem, i per això esperem que aquest precedent serveixi per evitar que en el futur ningú més tingui la temptació d’intentar silenciar la veu dels consumidors”, assenyala Alberto Edroso, director de ListaSpam.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: