El treball del Villarreal CF al futbol base destaca en tots els àmbits

El treball del Villarreal CF al futbol base destaca en tots els àmbits, com la nutrició o els aspectes tècnics i tàctics, però ara també ho fa en l’àmbit de la preparació física gràcies al grup de treball d’habilitats del moviment que van formar sis entrenadors de la Pedrera Grogueta fa una mica més de dos anys.

Els preparadors físics Cristian Sánchez (Cadet Roda), Rafa Melchor (Aleví A/Benjamí A), Àlex Marqués (Aleví A Roda/Benjamí A Roda), Jaume Rigo (Aleví B/Benjamí B) i Iván Gil (Aleví B Roda) i l’entrenador de porters Carlos Saura (Aleví A/Benjamí A) són els integrants d’aquest grup que es reuneix un dia a la setmana per continuar implantant el model de preparació física en edats primerenques, com és l’etapa de Futbol 8.

El sedentarisme i la pandèmia, les raons de ser

No és un secret que el sedentarisme infantil és a l’ordre del dia. Els nens juguen cada cop menys a futbol ia altres esports al carrer i prevalen els videojocs i la televisió sobre altres opcions d’oci. Per això, l’objectiu és “portar el parc o el carrer al camp, que és el que s’ha anat perdent als nens, mitjançant activitats divertides per a ells”, tal com explica Cristian Sánchez.

A més, la pandèmia va augmentar aquesta tendència preocupant per al desenvolupament dels nens i és quan es van adonar que calia un canvi. “El grup de treball va néixer durant la pandèmia perquè la feina que manàvem als nois era gairebé tot condicional i vèiem que hi havia certes mancances, no només en els moviments en el terreny de joc, sinó també durant la pandèmia perquè no feien bé aquests exercicis”, afegeix el preparador benicenc.

I és que aquesta manca d’aptituds condicionals no estava renyida amb la qualitat de les promeses joves del Submarí. “Fins i tot als equips de primera línia, a nivell coordinatiu i motriu, no estaven treballats ni tenien un moviment d’acord amb el seu desenvolupament a l’esport. A nivell tecnicotàctic els nois tenien moltíssims recursos, però a nivell condicional no perquè no existia la figura de preparació física al club”, subratlla Rafa Melchor, que també assenyala que el més important és que “ells vagin escoltant molt com han de accelerar, accelerar, girar, canviar de direcció, saltar o aterrar”.

De projecte a realitat

Després de superar els mesos de confinament, aquest grup de tècnics volia continuar implantant aquest model que ja començava a mostrar resultats i el club va acceptar la proposta. “Els coordinadors ens van preguntar de quina manera podíem desenvolupar això perquè era una feina interessant perquè els nois continuessin millorant des del punt de vista motriu i ho vam anar desenvolupant entre els preparadors físics”, relata Álex Marqués.

I és que una vegada assentada aquesta mena de preparació física als equips de Futbol 8, l’autonomia dels nois serà clau a mitjà termini. “Es tracta d’educar els nois en com s’han de moure i que es moguin molt a base de jocs, sobretot a les primeres etapes, ia partir de benjamins o alevins, els ensenyem com han de fer certs exercicis per millorar la tècnica i quan passin a futbol 11 ja tinguin aquesta feina avançada i puguin introduir-se al gimnàs”, argumenta Jaume Rigo.

D’altra banda, Iván Gil, que també realitza les seves pràctiques ni més ni menys que amb el Mini Submarí a LaLiga SmartBank, explica que “també vam detectar que hi havia una especificitat molt primerenca perquè només juguen a futbol i volíem que introdueixin certs moviments que enriqueixin el desenvolupament motriu sense deixar aquest treball específic de futbol”.

Així doncs, tant el sedentarisme com l’especificitat primerenca es combaten des del planter Grogueta gràcies a aquest grup de tècnics que va decidir invertir part del seu temps a millorar el rendiment dels petits futbolistes groguets.

Informació i Foto: Villarreal CF

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: