El sistema de la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment a 74.884 persones a través d’algun tipus de servei o prestació

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment a 74.884 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprèn de l’informe que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que pot consultar a la pàgina web d’aquest departament.

L’informe recull la incorporació al sistema d’un total de 1.537 persones durant el mes de desembre, una dada que si es comptabilitza des de gener de 2018 arriba a un total de 23.824. Cal destacar que des de juliol de 2015 s’han incorporat 60.823 nous beneficiaris i beneficiàries al sistema de dependència.

L’agilització en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris i beneficiàries al sistema es deu al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que havia a l’inici aquesta legislatura i que arribava a les 45.000 persones. Des de llavors, la llista d’espera s’ha reduït en 22.633 persones.

Així mateix, cal ressaltar el nombre de sol·licituds presentades, ja que durant 2018 s’han registrat 24.838 noves sol·licituds, 2.760 al mes de desembre.

Sistema de valoracions

D’altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permès incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions.

Així, al llarg de l’any passat es van realitzar 30.201 valoracions, 2.452 d’elles durant l’últim mes, una quantitat que ha anat creixent en els quatre últims anys, tenint en compte que en tot el 2014 es van realitzar un total de 8.623 valoracions.

Pel que fa al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat en tot l’any 2018 un total de 284’3 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L’import de la nòmina de desembre és de 38’8 milions d’euros.

De les 74.884 persones en situació de dependència incloses en el sistema, al voltant del 46 per cent reben atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, habitatges tutelats, centres d’atenció primerenca o CRIS, oa través d’una prestació econòmica vinculada a servei residencial o de centre de dia.

La resta reben una prestació econòmica per cuidador de l’entorn familiar, tal com el sol·licitant i la seva família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Canvis en el model d’atenció a la dependència

Els avenços constants i creixents en valoracions i resolució d’expedients són resultat dels canvis produïts des de l’inici de la legislatura en la gestió del sistema d’atenció a la dependència.

Així, en matèria de personal no només s’han reforçat els serveis de dependència de la conselleria amb nous funcionaris, sinó també els equips base dels serveis municipals. Per a això, Igualtat ha increment en un 400% el pressupost destinat als ajuntaments per crear una xarxa professional que els permeti assumir la valoració i tramitació d’expedients, passant de 9’6 milions d’euros el 2015 als 48’3 pressupostats aquest any .

Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no només per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

Aquests avanços han estat avalats per segon any consecutiu per l’Observatori de dependència, que en el seu últim informe presentat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials constata la bona marxa en la gestió d’aquests ajuts a la Comunitat Valenciana, i la situa com una de les autonomies on més ha avançat el sistema d’atenció a la dependència el 2017.

‘Copagament encobert’

D’altra banda, durant el passat mes de desembre es va fer efectiva la devolució d’ofici de 18’4 milions d’euros a 4.000 persones en situació de dependència corresponents al ‘copagament encobert’ que va aplicar l’antic govern en forma de retallades en les prestacions.

Aquesta mesura implica complir amb el compromís adquirit a l’inici d’aquesta legislatura de reparar el dret d’aquestes persones, indemnitzar-pels danys i perjudicis causats i tornar-los els diners que no van percebre de manera injusta.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: