El projecte IMAS de Sanitat avança cap a la segona fase per construir un equip PET de cos complet

El Projecte Imatge Molecular d’Alta Sensibilitat (IMAS) de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, avança cap a la segona fase en què es decidirà una tecnologia per construir un equip PET de cos complet.

El projecte Imatge Molecular d’Alta Sensibilitat (IMAS) és impulsat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i executat per la UTE Phoenix. Aquest projecte va ser reconegut com la millor iniciativa de Compra Pública Innovadora (CPI) el 2021, destacant com una iniciativa de referència en col·laboració publicoprivada, al servei de la ciutadania i la millora de les infraestructures en l’àmbit sanitari.

La Secretària Autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, ha visitat les instal·lacions de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) i l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M) amb motiu dels desenvolupaments de la primera fase d’IMAS.
El personal investigador dels dos centres ha presentat els resultats obtinguts dels demostradors que integren noves tecnologies a la detecció dels fotons. Al final de la primera fase del projecte IMAS se seleccionarà la tecnologia amb què es construirà un prototip de cos complet de més de 70 centímetres. L’IFIC participa a la investigació del xenó líquid i l’i3M investiga la utilització de vidres continus de LYSO.
Proves simultànies a diferents parts del cos
La solució desenvolupada serà susceptible de ser utilitzada en el futur tant per la Conselleria com per la resta dels sistemes de salut espanyols i internacionals, ja que l’objectiu és poder assolir una solució innovadora adreçada específicament als reptes i necessitats del sector sanitari que, en aquest cas, busquen millorar el procés de diagnòstic i valoració de resposta als tractaments de malalties que impliquen realització de proves simultànies a diferents parts del cos.
En paraules de la Secretària Autonòmica: “aquest projecte suposarà una fita per a la comunitat científica i mèdica, no només de la Comunitat Valenciana, sinó per a totes les Conselleries de Sanitat.”
Segons Concha Andrés, “el projecte IMAS permetrà millorar la detecció de les lesions més petites, reduir el temps d’exploració i realitzar estudis dinàmics de manera simultània de diferents parts del cos, amb la importància que té en el cas de pacients pediàtrics o oncològics . En definitiva, s’aconseguirà una millora en el diagnòstic i en la qualitat assistencial”, ha conclòs.
La visita ha comptat amb la participació de les empreses que conformen la UTE Phoenix i partners del projecte entre els quals hi ha Full Body Insight (FBI), Oncovision, Quibim i General Electric Healthcare, així com amb la consultora Ayming que dóna suport com a Oficina Tècnica del projecte.
Salt qualitatiu en la sensibilitat dels escàners PET
El projecte IMAS pretén fer un salt qualitatiu en la sensibilitat dels escàners PET, en augmentar de manera significativa la seva extensió axial, permetent la reducció de la dosi de radiació i del temps d’exploració de pacients que necessiten la realització de proves de diagnòstic PET. IMAS obtindrà imatges dinàmiques de tot el cos des del moment de la injecció del radiofàrmac, aconseguint informació d’òrgans distants de forma simultània. Donada la seva gran cobertura i sensibilitat es proporcionarien imatges molt més nítides i resolutives amb una dosi menor.
Durant la primera fase del projecte, planificada fins a mitjans del 2022, competiran diferents tecnologies i, una, serà l’escollida per a la construcció de l’escàner de cos complet.
Així mateix, s’ha realitzat una planificació de la integració de l’element de-tector bàsic per a cadascuna de les tecnologies, veient el procés que se seguirà per a la seva composició i com es construirà el demostrador o prototip a petita escala de 15 cm per a cadascuna de les tècniques en competició i, finalment, s’ha estudiat el sistema d’acoblament del material sensible amb el fotodetector, l’electrònica de lectura i el processament del senyal, així com la descripció del circuit de coincidències.
A les fites posteriors es procedirà a l’avaluació dels escàners construïts, que se sotmetran als procediments de testeig, permetent decidir sobre la tecnologia que ha de guiar l’avenç cap al prototip final que es pretén obtenir.
El Projecte IMAS com a nexe de col·laboració publicoprivada
El projecte de Compra Pública Precomercial IMAS compta amb un pressupost total de 7.5 milions d’euros dins de Línia de Foment d’Innovació des de la Demanda per a la Compra Pública d’Innovació (Línia FID-CPI) del Ministeri de Ciència i Innovació, i està cofinançat al 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i tenen una durada fins al 30 de juny del 2023.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: