El projecte Deepfish liderat per la UA crea una eina de identificació i tallatge de peixos

S’han analitzat amb sistemes de visió i intel·ligència artificial tres milers de safates que contenien espècies com el pop, la sípia, el moll o el pager, totes acabades de pescar i preparades per a la venda a la llotja del Campello. I tot això dins d’un projecte de recerca, Deepfish que, coordinat per la Universitat d’Alacant, ha aconseguit l’objectiu marcat: “aconseguir una eina que permet optimitzar la gestió pesquera en identificar i tallar les espècies capturades a la Llotja del Campello” , segons ha comentat Andrés Fuster Guillo, investigador principal i director del grup de recerca Arquitectura Intel·ligents Aplicades (AIA) del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la UA.

Deepfish s’ha desenvolupat durant tot aquest 2021 i els seus resultats han estat presentats avui a la Universitat d’Alacant a la comunitat científica i als sectors interessats; uns resultats que es tradueixen en la creació d’un prototip de visió artificial per a la identificació d’espècies i obtenció de dades biomètriques a llotja basat en deep learning que fan possible, entre altres funcions, millorar el coneixement dels estocs pesquers. Tal com explica Gabriel Soler Capdepón, director de l’Institut d’Ecologia Litoral del Campello, això significa tenir informació sobre el nombre d’exemplars de cada espècie que s’han pescat i el seu tallatge amb què es pot saber l’estat les poblacions al medi natural. . “Aquesta informació és molt útil perquè les autoritats sàpiguen quan han d’autoritzar la pesca de les espècies”, assenyala Soler.

El projecte ha estat finançat per la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel FEMP (Fons Europeu Marítim i de Pesca), i ha estat desenvolupat per la UA amb la col·laboració de l’Institut d’Ecologia Litoral i les confraries de pescadors del Campello.

Després d’aquests primers resultats, l’equip investigador espera tornar a aconseguir fons que els permeti continuar desenvolupant el projecte per tal de continuar ampliant la important base de creada durant aquest any, cosa que farà possible la identificació i tallatge en diferents llotges de peix.

Informació i Foto. Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: