El Programa d’Extensió Universitària PEU-UJI edita cinc publicacions durant 2021 en les quals avalua el seu treball

Els processos de reflexió són una condició inherent al Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) i fruit d’aquesta personalitat naixen cada any diferents publicacions on s’avalua i es visibilitza una bona part del treball realitzat per part dels tècnics de cultura que treballen al Servei d’Activitats Socioculturals. Enguany, des del PEU s’han editat cinc publicacions on es dona visibilitat a les iniciatives realitzades al llarg del territori i, al mateix temps, que estableixen un escenari per a investigar dinàmiques territorials i generar coneixement.

Les publicacions editades són dos números de la revista Kul-tur, el número 13 de Memòria Viva, el llibre Monografies Memòria Viva People, places, stories. Faro Convention inspired experiences i una publicació del Síndrome Kessler. Entre elles destaca el llibre relacionat amb la Convenció de Faro, una col·laboració entre la Universitat Jaume I i el Consell d’Europa, el qual reuneix una selecció de projectes sobre el patrimoni cultural en el context europeu, amb exemples concrets de Lituània, Itàlia, Sèrbia, Finlàndia, França i Espanya. La publicació consta de nou articles que situen la diversitat en les accions realitzades com a eix des del qual construir una nova governança ciutadana europea al voltant del patrimoni.

Aquest llibre va ser presentat durant la participació del tècnic del servei de cultura de la Universitat Ángel Portolés a una reunió organitzada pel Consell d’Europa que es va celebrar a Romania, i té com un dels objectius que les històries de les diferents comunitats patrimonials que s’han plasmat en la publicació puguen servir d’inspiració a futures iniciatives o projectes innovadors que es desenvolupen per part de la societat civil.

L’altra publicació estrela del PEU-UJI és el número 13 de Memòria Viva, una edició que reuneix un any més els projectes que s’han portat a terme en el xarxa de municipis del Programa d’Extensió Universitària-PEU de la Universitat Jaume I, integrat en el Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals. Exemples de la tasca realitzada són el projecte «Salvem el museu», de Cirat, que persegueix situar el patrimoni al centre de l’activitat social i cultural de la població des de la participació i amb una perspectiva comunitària; L’acció «Ballant pels racons de Costur», que reuneix al seu costat la música i el ball tradicional de la rondalla, entre d’altres.

Com a novetat, enguany, el projecte Síndrome Kessler, que pertany al Servei d’Activitats Socioculturals, reuneix el patrimoni dels tapets de la festa de Sant Antoni de Vilanova d’Alcolea com a punt de partida per visibilitzar les dones que han compartit i donat, des del costat invisible d’allò que els és comú: l’anonimat. Aquest projecte ha sigut desenvolupat pel Programa d’Extensió Universitària de la UJI amb el qual es pretén apoderar a les persones dels diferents municipis del territori a partir d’una relació més íntima i d’un diàleg afectiu, fugint del folklore, en un moment de supercomunicació en el qual la tecnologia de la immediatesa trenca el llaç humà i tangible.

Per últim, la revista Kult-ur, una publicació periòdica, plural, transversal i interdisciplinària que convida a debatre en un sentit ampli com els éssers humans pensen. En aquest any, la revista ha publicat dos números en els quals tracta temes diferents: La pandèmia de COVID-19 i el seu impacte en el turisme en espais urbans i «Cultura a la intempèrie: nous trànsits territorials dels museus, centres d’art i institucions culturals i patrimonials».

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: