El programa de prevenció de càncer de mama de Sanitat permet detectar prop de 19.600 càncers des del seu inici

Des de l’inici del programa de prevenció de càncer de mama de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el 1992 fins a desembre de 2020, s’han realitzat més de 4,7 milions d’estudis mamogràfics i s’han detectat prop de 19.600 càncers, la majoria en estadis precoços.

És el tumor amb la supervivència més alta en dones, ja que s’estima en un 86% als cinc anys del diagnòstic i, la mortalitat per aquesta causa ha baixat un 28% a la Comunitat Valenciana des de la implantació de el programa.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que “seguim insistint en la importància de participar en el cribratge de càncer de mama perquè és fonamental per a la detecció precoç i per millorar la qualitat de vida de les pacients en cas de requerir un tractament “.

El Programa de Prevenció de Càncer de Mama (ppcm) té com a objectiu principal la reducció de la mortalitat per aquest càncer a través de la detecció precoç de lesions que encara no han manifestat símptomes i per tant, susceptibles de tractaments més conservadors, amb menys efectes secundaris i acompanyats d’un major augment de la supervivència de les dones que les pateixen.

Pel que fa a la participació de la població diana (dones de 45 a 69 anys) és superior a un 71% i la taxa d’adhesió a el programa (o dones que acudeixen amb regularitat) és propera a l’90%.

Per la seva banda, la taxa de detecció s’ha anat incrementant al llarg de el temps, en part per la millora de l’procés diagnòstic, la precocitat diagnòstica (valorada a través de percentatge de casos diagnosticats en estadi 0 i I, que se situa al voltant del 65%) i l’evolució de l’tractament conservador (proper a el 90% dels càncers diagnosticats).

Gairebé 30 anys en funcionament

El Programa va iniciar la seva activitat l’any 1992 i va ser el segon a Espanya, després de la Comunitat Foral de Navarra, en implantar-se progressivament en tots els departaments de salut. El 2001 s’arriba a la cobertura total de dones de 45 a 65 anys. El programa va ampliar el rang d’edat, de 65 a 69 anys tenint en compte les recomanacions europees i l’any 2006, la cobertura arriba al 100% de la població diana (dones de 45 a 69 anys).

A prop de 750.000 dones són citades cada dos anys

A prop de 750.000 dones, entre 45 i 69 anys, són citades a el programa cada dos anys per a la realització d’un estudi mamogràfic bilateral de les mames. Les imatges són llegides i classificades per dos radiòlegs experts en lectura mamogràfica de cribratge de càncer de mama. Per desenvolupar el programa, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, disposa de 24 Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM), i 5 d’elles disposen de dos equips (torns de matí i tarda).

mamògrafs digitals

Des de l’any 2018, totes les UPCM disposen de mamògrafs digitals. El programa s’ha adaptat als nous avenços tecnològics renovant l’equipament per a la imatge digital: estació d’emmagatzematge; estació de lectura; integració amb l’aplicació informàtica de el programa (SIGMA); migració i emmagatzematge en grans repositoris d’imatges en el sistema de Gestió d’Imatge Mèdica Digital (GIMD), que facilita la disponibilitat des d’altres punts de treball de la lectura i classificació de l’estudi mamogràfic a distància i amb més qualitat d’imatge amb menor dosi impartides a les dones.

Les últimes adquisicions de mamògrafs han inclòs l’ampliació a la mamografia 3D (tomosíntesis) disposant actualment de 10 mamògrafs que permetran en breu la implementació d’aquesta tecnologia.

El programa, al llarg d’aquests 29 anys, sistemàticament es planteja nous reptes per a millorar la qualitat de l’atenció que es presta a les dones. Aquest programa participa a la Xarxa Europea i Xarxa Espanyola de Càncer de Mama i incorpora les seves recomanacions en totes les seves actuacions.

També participa en projectes de recerca, específicament en línies relacionades amb efectes adversos, especialment en densitat mamària, falsos positius i falsos negatius, la qual cosa ha donat lloc a nombroses publicacions i difon els seus resultats en fòrums nacionals i internacionals

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: