El Premi Iturbi manté oberta la inscripció fins al 28 de novembre

 

El Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, organitzat per la Diputació de València, manté obert el termini d’inscripció fins al 28 de novembre per a la seua vint-i-dosena edición, que tindrà lloc en el Teatre Principal de València del 31 de maig al 9 de juny de 2023, sota la direcció artística del reconegut pianista Joaquín Achúcarro. L’esdeveniment musical, que se celebra cada dos anys, és un referent al qual s’han presentat intèrprets de tot el món en les edicions celebrades des de 1981.

 

El jurat de la competició, presidit per Achúcarro, serà molt similar al de l’anterior edició i estarà format per Catherine d’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti y Barrett Wissman, que avaluaran als participants del concurs.

 

Alt nivel

 

Gloria Tello, diputada del Premi Iturbi, ha manifestat que “encoratgem a participar en un concurs que dedica unes excel·lents dotacions, així com guardons, nombroses activitats i una difusió que ajuda a visibilitzar i a impulsar la carrera artística dels i les participants i els i les guanyadores”. La diputada del Premi Iturbi ha subratllat que “és una nova oportunitat per als joves intèrprets per a participar en una convocatòria amb reconeixement internacional”.

 

Joaquín Achúcarro, director artístic del Premi Iturbi, ha assegurat que “esperem una alta participació si s’ha de jutjar per l’interés que ha generat esta convocatòria entre pianistes de tot el món”. El prestigiós concertista basc ha apuntat que “l’organització està treballant intensament per a dur a terme una gran edició”. Per la seua part, Ana Guijarro, assessora artística, ha assenyalat que “el XXII Premi Iturbi reunirà molta il·lusió de joves intèrprets de nombrosos països per mostrar la seua excel·lència”. La rellevant concertista internacional madrilenya ha destacat que “el concurs suposa una excel·lent plataforma de suport i promoció de nous valors pianístics”.

 

La convocatòria, publicada en http://www.pianoiturbi.dival.es, està dirigida a pianistes de qualsevol nacionalitat, nascuts i nascudes a partir del 23 de juny de 1987, que hauran d’aportar documentació i un enregistrament audiovisual d’entre 20 i 30 minuts, que s’avaluarà en una fase de preselecció per un jurat compost per Ana María Guijarro (presidenta), Carles Marín i Ángel Sanzo (vocalies) i Josep Vidal (secretaria), cap del Servei de Cultura de la Diputació de València.

 

Tres proves eliminatòries

 

Superada la preselecció, la competició constarà de tres proves eliminatòries i la Gran Final. En la primera fase (recital) i en la segona (semifinal) els intèrprets seleccionats hauran de triar lliurement entre les següents obres: Preludios y fugas de El clave bien temperado de Johann Sebastian Bach, Preludios y fugas de Dmitri Shostakóvich, Ludus Tonalis de Paul Hindemith, Preludios y fugas de Félix Mendelssohn, Bach-Ferruccio Busoni, Bach-Ferenc Liszt, etc.; una sonata de Ludwig van Beethoven; una sonata de Wolfgang Amadeus Mozart; dos obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, una peça de la Suite Iberia, Navarra, o La Vega de Isaac Albéniz, o la Fantasía Bética de Manuel de Falla. Les persones participants no podran repetir obres al llarg del concurs.

 

La primera fase comptarà amb els 20 intèrprets que superen la preselecció, la segona amb 10, la final amb 6 i la Gran Final amb 3. En les dos últimes proves, els concursants actuaran juntament amb l’Orquestra de València, formació titular del Palau de la Música. En la final podran optar entre un dels cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven; i en la Gran Final, hauran d’abordar un concert per a piano i orquestra d’entre els designats per l’organització i de compositors com Chopin, Liszt, Robert Schumann, Johannes Brahms, Piotr Ilich Txaikovski, Serguei Rakhmàninov, Joaquín Rodrigo i Manuel Palau, entre altres.

 

Les dotacions es mantenen respecte al certamen precedent. El primer premi estarà dotat amb 30.000 euros, l’enregistrament d’un disc i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 i el tercer amb 10.000. La resta de finalistes no seleccionats per a la Gran Final rebran 5.000 euros i el premi especial al millor intèrpret de música espanyola 2.000.

 

Coll, compositor resident

 

El concurs continuarà comptant amb la figura del compositor resident, que en esta edició ostentarà el valencià Francisco Coll, encarregat d’escriure l’obra Madre – homenaje a Joaquín Sorolla (2022), que serà interpretada de manera obligatòria per tots els músics que accedisquen a la segona fase.

 

En l’anterior edició celebrada en 2021, el jurat, que va constatar la qualitat artística brindada en el concurs, va declarar desert el primer premi i va atorgar el segon premi a Alexéi Sichev (Rússia), i el tercer a Salome Jordania (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (el Japó) ex aequo.

 

II Festival de Piano Iturbi

 

El Festival de Piano Iturbi 2022, va celebrar amb èxit la seua segona edició del 28 d’octubre al 4 novembre, en una setmana en la qual van participar un total de 25 rellevants intèrprets espanyols i estrangers, i van assistir gratuïtament als 9 concerts i recitals més de 3.500 persones, aficionats i melòmans, que van poder gaudir de diverses propostes realitzades en diferents escenaris de la ciutat de València (Teatre Principal, Palau de les Arts, Centre Cultural la Beneficència i L’Almodí).

 

El festival va començar amb la portuguesa Maria João Pires i va seguir amb altres artistes del pianisme nacional i internacional com Luis Fernando Pérez, Bartomeu Jaume, Xavier Torres, Noelia Rodiles, Carlos Apellániz, Óscar Oliver, Yulianna Avdeeva, Carles Marín, Claudio Carbó, María Linares y Josep Colom, així com amb el director Manuel Hernández Silva, el clavecinista Diego Ares i el fortepianista Antonio Simón, entre altres prestigiosos músics i professors de l’Orquestra de València.

 

La Diputació de València ha donat continuïtat així a un festival de caràcter biennal, sota la direcció artística de Justo Romero, que té lloc els anys pares, en alternança amb el Concurs de Piano Iturbi, que el farà en els imparells. Així mateix, el Cicle de Recitals Iturbi va brindar, del 6 de maig al 23 d’octubre, un total d’onze concerts a Roma, Tolosa, València, i en ciutats i municipis valencians com Gandia, Xiva, Xàtiva i Sagunt, a càrrec d’alguns dels guanyadors de l’anterior edició: Salome Jordania, Ryutaro Suzuki i Zifan Ye.

 

El Projecte Iturbi treballa en tres línies estratègiques: promoure el talent de joves pianistes de tot el món i impulsar la seua projecció i carrera artística amb el Concurs; programar a músics de referència en el Festival; i posar en valor el prestigi i el llegat musical de José Iturbi (València 1895 – Los Angeles 1980), al qual es va rendir permanent homenatge.

 

 

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: