El PP presenta el pla d’alleujament fiscal per estalviar 10,1 milions d’euros en impostos als castellonencs

La portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, ha presentat amb el regidor del PP encarregat de l’àrea econòmica, Juan Carlos Redondo, una proposta d’alleujament fiscal per estalviar 10,1 milions d’euros en impostos als castellonencs. I ho ha fet davant del Mercat Central Central per evidenciar la dificultat que suposa avui omplir la cistella de la compra. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), omplir la cistella de la compra és 830 euros més que l’any passat.

“En un moment d’extrema dificultat on costa més omplir la nevera, s’han disparat els preus de la llum, el gas, i la tornada a l’escola és la més cara dels darrers 20 anys, l’Ajuntament com a administració més propera ha d’ajudar. ”La millor manera és baixant impostos per ajudar les famílies. Baixant impostos s’atreu inversió i es crea ocupació, els castellonencs no volen viure de subvencions, sinó una ocupació per pagar les factures. No hi ha millor política social que la feina que és la nostra prioritat”, explica la portaveu del PP, Begoña Carrasco.

Es tracta d’una proposta que el PP va presentar al mes de febrer, de manera interna, a la comissió d’estudi municipal d’ordenances fiscals, de la qual no se n’ha tornat a saber res. “El Partit Popular vol abaixar impostos i sap com fer-ho, amb una proposta real i factible. Portem exercici rere exercici sol·licitant “sensibilitat” al govern municipal d’Amparo Marco perquè baixi els impostos als veïns, que perceben que paguen impostos de primera i reben serveis de tercera”.

“Avui demostrem que és possible baixar l‟IBI, l‟impost de guals, de circulació o l‟ICIO. Un estalvi de 10,1 milions que es quedarien a la butxaca dels castellonencs i el farien circular activant-se l’economia”, apunta Carrasco.

L´Ajuntament de Castelló deixa cada any milions d´euros sense executar. Fins a 187 milions d’euros sense executar des de l’any 2016. Diners que es recapta, que surt de la butxaca dels castellonencs i que després no es transforma ni en serveis ni en inversions. “Si no són capaços de revertir en millors serveis els diners que recapten, millor deixar-los a la butxaca dels castellonencs”,

Per part seva, el regidor del PP Juan Carlos Redondo considera aquest pla d’estalvi fiscal per a les famílies castellonenques una mesura necessària per ajudar en moments de necessitat com aquest. “Apostem per una baixada dʻimpostos selectiva i justificada ara més que mai per lluitar contra la inflació”, assenyala.

I apunta que la solució és eliminar despesa superflu. “Els 10,1 milions d’euros d’estalvi en impostos als castellonencs els trauríem dels diners que s’acaba anant als bancs a amortitzar deute de manera anticipada, com els 9 milions d’euros el 2019 o els 7 milions el 2018. I a més, i més interessant encara, dels diners que es pressuposten en inversions i que l’equip de govern mai no arriba a gastar, de manera que no reverteix en els castellonencs. Del 2015 al 2021 aquest romanent de tresoreria puja a 236,36 milions d’euros. En canvi, la nostra proposta de rebaixa fiscal de 10,1 milions d’estalvi no suposa ni el 5% del global del pressupost d’aquest Ajuntament”, assenyala Redondo.

Recordem que el pressupost inicial del 2022, de 197,5 milions es va veure incrementat fins als 233,3 milions a causa de diverses modificacions de crèdit i incorporació de romanent “perquè no inverteixen el que ells mateixos pressuposten i prometen tots els castellonencs”, afegeix .

PLA D’ESTALVI FISCAL DEL PARTIT POPULAR PER AL 2023

Impost sobre Béns Immobles de naturalesa urbana (IBI)

L’article 72.1 de la Llei reguladora de les hisendes locals permet als immobles urbans un coeficient mínim del 0,40%. Actualment l’Ajuntament de Castelló està aplicant el 0,69%. El Grup Municipal Popular proposa baixar aquest coeficient en un 10%, de manera que quedaria fixat en el 0,62%, així i tot, 0,22 punts per sobre del mínim establert. I suposaria un estalvi per al voltant de 100.000 propietaris de vivendes de Castelló.

Impost Béns Immobles de característiques especials (BICE)

La permet per a aquests immobles un coeficient entre 0,4 i 1,3%, actualment se’ls està aplicant el 0,95%. El Grup Municipal Popular proposa baixar-lo al 0,85%, que era el tipus vigent abans de la pujada, tot i així, molt per sobre del mínim establert legalment del 0,4%; però que suposaria un estalvi important per a les empreses del Port.

Taxes per ocupació de via pública

Es proposa la pròrroga de l’exempció del pagament com a mínim fins al 31 de desembre del 2022, ja que la recuperació del comerç i l’hostaleria encara no s’ha produït i en cap cas no s’ha arribat a les xifres de facturació anteriors a la pandèmia.

Impost sobre activitats econòmiques

L’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre activitats econòmiques, vigent des del gener del 2019, estableix bonificacions en funció de l’any d’activitat i de la taxa de creació d’ocupació de l’empresa. Se sol·licita la bonificació addicional del 25% de l’impost, per a aquelles activitats colpejades directament per la pandèmia com l’hostaleria, l’oci nocturn, el comerç i el turisme.

Taxes per guals

Es proposa baixar la taxa genèrica de gual de 395 euros, un 50%, i queda fixada en 197,5 euros, cosa que suposaria un estalvi important per als titulars de guals permanents.

Impost sobre vehicles de tracció mecànica

Se sol·licita revertir la pujada de l’1% a l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a turismes de més de 16 cavalls fiscals i motocicletes de més de 500 CC, de l’article 12.1 de l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica que es va aplicar l’any 2021. I que s’apliqui una baixada de l’impost del 10% als vehicles no bonificats.

Aquesta baixada afectaria en el cas dels turismes, aproximadament el 70% dels més de 100.000 vehicles que circulen per la nostra ciutat, cosa que suposaria un estímul en un moment de greu crisi econòmica, per a aquells contribuents que no tenen poder adquisitiu per adquirir vehicles amb etiqueta 0 o RECO, més cars que la resta dels turismes, i que són els que tenen bonificat l’impost.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: