El Ple de l’Ajuntament de Valencia fixa en la seua primera sessió l’organització de la nova corporació municipal

L’Ajuntament ha celebrat este divendres el Ple extraordinari, el primer del mandat 2023-2027, per a aprovar l’organització de la nova corporació municipal: el règim de sessions, la creació de comissions permanents ordinàries, la dotació econòmica dels grups polítics, els vocals de les Juntes Municipals de Districte, els representants en les entitats metropolitanes EMSHI i EMTRE, la distribució del nombre de consellers i conselleres en el Consell d’Administració de l’Empresa Mixta Valenciana d’Aigües (EMIVASA) i la composició de la Junta Local de Protecció Civil.

La sessió ha començat i ha conclòs baix la presidència de l’alcaldessa de València, María José Catalá. Tots els punts de l’ordre del dia han tirat avant amb els vots favorables de l’equip de Govern i del grup VOX.

En esta primera reunió plenària del mandat s’ha definit el règim de dedicació, retribucions i assistències dels càrrecs electes i dels directius municipals; s’ha fixat en 4 el nombre de comissions permanents ordinàries, la realització de 2 mocions per grup municipal i 3 preguntes per cada regidor en aplicació del Reglament d’Organització del Ple “aprovat per l’anterior equip de govern, que és el que va vincular el nombre de preguntes al nombre de comissions”, ha indicat el portaveu popular Juan Carlos Caballero.

A més, s’ha establit la celebració del Ple en els dimarts; un màxim de 3 les mocions que cada grup municipal pot presentar al Ple, amb un total de 12 mocions per sessió plenària i el règim d’exclusivitat. En este sentit, l’exclusivitat s’atorga als regidors amb responsabilitats de Govern, i després, en la mesura que permet la llei, als regidors en labors d’oposició.

Així mateix, el govern municipal queda organitzat en deu grans àrees més una àrea específica d’Alcaldia en la qual es coordinaran delegacions que seran motor de la ciutat com són Grans Projectes, Turisme, Servei de Projectes Europeus, Innovació, Ciutat Intel·ligent o l’Oficina d’Inversions i Internacionalització. Al capdavant de les regidories estaran en mans dels 13 regidors del PP els qui en la majoria dels casos portaran més d’una delegació.

Els portaveus dels partits han pres la paraula per a exposar les seues argumentacions, crítiques, línies d’actuació i propostes sobre el disseny de l’organització municipal que marcarà els pròxims quatre anys de gestió. En general, els assumptes que han suscitat principalment les crítiques de l’oposició han sigut els referits als espais destinats als grups Compromís i PSPV-PSOE i la seua ubicació en l’edifici de Convent Sant Francesc, plantejament que han considerat “gens democràtic” i han criticat el criteri d’adjudicació de l’exclusivitat als regidors de Vox qualificats per Compromís com a “socis de prepagament amb condicions preferents als quals els estan comprant el seu silenci”. Sobre este tema el grup municipal Vox ha retret a l’oposició que “els denigre i empre la insídia i els prejudicis”.

El portaveu popular, Juan Carlos Caballero, ha assegurat que “el nou govern municipal el que ha fet és conformar un govern àgil i allunyat del soroll i la confrontació”. Segons el portaveu del PP, “este ajuntament ha treballat en un mes més que vostés en huit anys perquè hem posat en marxa la ciutat després de huit anys de paràlisi” i ha demanat a l’oposició que “respecte la democràcia i el govern d’esta ciutat perquè els ciutadans els han tirat d’este ajuntament”.

Caballero ha repassat els assoliments del nou govern municipal, entre els quals ha destacat “el pla de xoc de neteja, acabar amb la indignitat de les cues del padró i gestionar millor els recursos”. Per a Caballero, “el canvi és real”.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Joan Ribó, ha assegurat que “la nova organització del govern té molt de desorganitzat i caòtic” perquè “l’organigrama de govern que se’ns va facilitar no és finalment el mateix que s’aprovarà”.

Ribó ha acusat el PP “de no donar el mateix tracte a l’oposició que vostés van rebre al seu dia” perquè, per primera vegada, “han desplaçat els grups de l’oposició de la Casa Consistorial i el PP i Vox s’han quedat els despatxos de l’Ajuntament en un intent de posar-nos esparadrap, allunyar-nos i que no ens enterem de res”. Respecte al balanç del primer mes de govern, Ribó considera que “el PP només ha estat àgil en l’ascensió de la Mare de Déu dels Desemparats al primer pis perquè la resta del que anuncien ja els ho deixàrem fet nosaltres”.

Per part del grup municipal del PSPV-PSOE, el regidor Borja Sanjuán ha acusat el PP “de no entendre la tasca d’oposició, de no entendre la democràcia perquè ens han expulsat de la Casa Consistorial” i ha assegurat que “en este nou govern municipal, les coses van de sous, despatxos i sillons”.

Sanjuán s’ha preguntat “si els policies que ara mateix estan al carrer els han contractat vostés” o si “el contracte de neteja l’han fet vostés”. Per al regidor socialista, “el contracte de neteja el deixàrem nosaltres i vostés només han hagut de signar-lo” i respecte a la policia local, Sanjuán ha afirmat que “les oposicions a la policia no es convoquen en un mes”.

Per últim, el portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas, ha acusat el regidor socialista Borja Sanjuán de “traure’s prejuís de la butxaca perquè la té sempre plena”. Badenas ha afegit que “els regidors de Vox estem acostumats a treballar” i ha assegurat que, en la passada legislatura, “el regidor José Gosálbez va registrar no menys de vint intervencions cada mes al ple i en comissions”.

Modificacions de crèdits

Respecte als punts inclosos en el Ple relacionats amb modificacions de crèdits cal destacar que s’ha aprovat amb els vots a favor del govern municipal i Vox i l’abstenció de Compromís i PSPV-PSOE les que afecten el Pressupost 2023.

Així mateix, per unanimitat s’han aprovat les modificacions de crèdit referents a organismes autònoms municipals i la suspensió de l’atorgament de llicències de parcel·lació, edificació i demolició del Pla de Reforma Interior del carrer Sagunt.

En el debat d’estos punts, la regidora d’Hisenda, María José Ferrer San Segundo, ha assegurat que l’anterior govern municipal “s’ha fos el pressupost en cinc mesos i ens ha deixat una herència enverinada”.

La regidora de Compromís, Eva Coscollà, s’ha preguntat per què “no s’han inclòs en el Ple modificacions de crèdit per a la capitalitat verda europea, la teleassistència domiciliària o les zones de baixes emissions”.

La portaveu socialista, Sandra Gómez, ha preguntat al govern “per què no s’ha convocat un ple ordinari durant el mes de juliol i per què no s’ha convocat cap comissió” i ha acusat el PP de “saltar-se el reglament”.

Per últim, el regidor de Vox Juan Manuel Badenas ha assegurat que han votat afirmativament les modificacions de crèdit “per responsabilitat política i per afavorir la bona gestió de l’Ajuntament”.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: