El Pla Vega Renhace del Consell i el Ministeri per a la Transició Ecològica realitzaran conjuntament obres del Pla de gestió de risc d’inundacions

La Generalitat i el Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic treballaran conjuntament en lexecució de les obres del Pla de Gestió de Risc dInundacions (PGRI) i en actuacions de millora de la resiliència dedificis.

Així ho ha manifestat la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, al final de la reunió celebrada aquest dilluns a Oriola, en què han participat el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer; el director del Pla Vega Renhace del Consell, Antonio Alonso; el comissionat del Pla Vega Renace, Jorge Olcina; el subdirector general de Protecció de les Aigües i Gestió de Regs del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Francisco Javier Sánchez; i el president de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), Mario Urrea.

La directora general ha destacat la relació “fluida i positiva” entre les dues administracions, i ha avançat que també s’està col·laborant en accions de recuperació de la llera del riu; neteja i retirada de residus sòlids de sèquies i azarbes, així com en sistemes urbans de drenatge sostenibles.

En el transcurs de la reunió s’ha abordat la línia de treball per a la millora de la resiliència d’edificis públics de titularitat de la Generalitat al Baix Segura, l’objectiu del qual és augmentar la protecció dels immobles més vulnerables de la comarca davant d’una altra possible DANA com la de setembre de 2019.

En aquest sentit, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha anunciat que invertirà deu milions d’euros en millorar la protecció d’edificis davant d’inundacions, per a això el Pla Vega Renhace del Consell està elaborant un informe en què identifica els edificis més vulnerables i susceptibles de ser reforçats.

En concret, entre les actuacions que ja està previst fer cal destacar la de l’Hospital del Baix Segura, la millora del qual consistirà en una actuació complementària a l’ampliació de l’hospital.

Cal recordar que el Pla Vega Renace de la Generalitat traça l’estratègia, a través de 28 actuacions, per convertir el Baix Segura en un territori resilient a un altre fenomen meteorològic com la DANA o gota freda que va assolar aquesta zona del sud de la província d’Alacant al setembre del 2019.

Aquest pla se sustenta en quatre eixos: infraestructures hidràuliques, emergència climàtica, desenvolupament econòmic i societat, i té com a finalitat assolir el desenvolupament econòmic i social de la comarca.

Al·legacions al PGRI de la conca del Segura

D’altra banda, a la reunió de treball també s’han revisat les al·legacions que el Pla Vega Renhace del Consell ha presentat al PGRI, a fi d’incorporar-les al document final. Aquesta proposta, dirigida i coordinada pel comissionat del Pla Vega Renhace i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, contempla una sèrie de consideracions, observacions i valoracions cientificotècniques que permetran perfeccionar el PGRI de la conca del Segura .

El Pla de Gestió de Risc d’Inundacions especifica les mesures per reduir o evitar els danys que les fortes precipitacions puguin produir a la demarcació hidrogràfica del Segura, on s’integren els 27 municipis de la comarca del Baix Segura.

Tant el PGRI com el Pla Hidrològic de Conca del Segura (2022-27) formen part dels documents de planificació essencials a les conques hidrogràfiques espanyoles per als propers anys, en relació amb les determinacions establertes per les Directives Europees 60/2000 i 60/ 2007.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: