El Pla de Modernització pretén reduir de 140 a 80 dies la mitjana per a la tramitació administrativa a la Generalitat

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dimecres l’informe per a la Modernització de l’Administració elaborat per un grup de persones expertes liderats pel professor José Luis Martínez Morales. Entre d’altres objectius, les mesures que es proposen en l’informe pretenen que el temps de tramitació dels contractes públics de la Generalitat, la mitjana està ara mateix en 140 dies es redueixi a 80.

Gabriela Bravo ha explicat que la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia “no es pot afrontar amb les mateixes receptes que es van usar en 2008”. Per a la consellera “tant la Unió Europea, com el Govern d’Espanya i la mateixa Generalitat opten per polítiques expansives d’inversió per estimular l’economia, i no per mesures restrictives de la despesa pública”.

La Unió Europea destinarà a Espanya 140.000 milions d’euros, dels quals, la Comunitat Valenciana pretén rebre al voltant de 21.000. Gestionar aquests fons “és un veritable repte, no només per les característiques dels projectes que són susceptibles de ser finançats, sinó també per la celeritat amb la qual cal sol·licitar-los i tramitar-los”.

En aquest sentit, cal recordar que el 60% dels compromisos de despesa s’han de contreure abans de al 31 de desembre de 2022 i, la resta, just un any després com a molt tard. “Amb aquestes condicions, -ha dit la consellera- per a qualsevol que conegui una mica com són els procediments, li resultarà evident que l’Administració necessita reformar-se per assumir un desafiament d’aquesta magnitud.

Aquests fons “no seran els primers que la Generalitat injectarà a l’economia valenciana perquè en els últims mesos hem aprovat paquets d’ajudes per pal·liar els estralls d’aquesta crisi com el Pla Resistir, dotat amb 400 milions per a empreses, o el Pla Resistir Plus amb 647 milions per ajudar a 188 sectors productius “.

En tot cas, l’informe conté un diagnòstic integral dels problemes l’Administració i proposa solucions concretes per a cada un dels àmbits on es pot millorar en eficiència. Es tracta de cinc eixos, amb 18 línies de mesures i 63 propostes d’accions.

Un altre dels objectius que es pretén assolir és la major celeritat en la tramitació dels contractes públics. Cada mes, la Generalitat formalitza al voltant de 250 contractes de tota mena “però el nostre objectiu és arribar als 400 i, en el cas dels convenis i subvencions, pretenem reduir la seva tramitació mitjana dels 75 als 45 dies” perquè “som conscients que la supervivència de milers d’empreses i llocs de treball depenen de la celeritat amb què es tramiti un ajut, una subvenció o un contracte públic “, ha dit Gabriela Bravo.

Per això, “no hi pot haver excuses ni dilacions per fer que la nostra administració sigui un agent facilitador de la inversió, el progrés i la justícia social. Mai, un obstacle”, ha puntualitzat.

L’informe i les mesures que proposa “no és l’inici d’un capítol, sinó un punt i seguit en la política de Consell de l’Botànic” per a la modernització i millora dels processos administratius “de la mateixa manera que ho fem amb la gestió de els recursos humans “.

En aquest punt, la consellera ha recordat el potencial de la nova Llei de Funció Pública quan comenci a desenvolupar-se “producte de l’consens amb els sindicats que han jugat un paper molt important i que ha de seguir fent-ho per dissenyar la Funció Pública que necessitem en aquest nou temps “.

A més, la consellera ha proclamat que “també comptem amb els empresaris i els emprenedors” per als quals, es posarà en marxa l’Oficina de Simplificació Administrativa que s’uneix a altres iniciatives com el Pla Agilitza Urbanisme que ha aconseguit reduir en un 30% el temps mitjà de tramitació en aquesta matèria.

“L’informe és hereu directe de l’esperit que va propiciar la gran aliança que va suposar el Alcem-nos”. Per això “no només proposa un catàleg de mesures per a la gestió eficaç del finançament destinat a la recuperació, sinó que va més enllà amb la proposta de mesures que ajudin a la transformació de l’Administració Pública i, amb ella, donar els passos necessaris per al trànsit cap a un nou model productiu “, ha conclòs Gabriela Bravo

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: