El Pla BonProfit aborda el malbaratament alimentari a través de l’educació amb una experiència pilot en 7 col·legis públics de la Comunitat Valenciana

El Pla BonProfit contra el malbaratament alimentari impulsat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica fa balanç del seu primer any d’aplicació. Un exercici en què ha completat una experiència pilot en 7 col·legis públics de la Comunitat Valenciana.

Mesurar el malbaratament alimentari en els menjadors escolars és un dels objectius que es va marcar el Pla BonProfit al novembre de 2019. La prova pilot, en la qual han participat 7 escoles públics de diversa grandària, tant d’interior com de costa i de caràcter urbà i rural, ha servit de mostra per a un primer estudi quantitatiu de el malbaratament en el consum final.

La revisió de 4.241 menús escolars d’infantil i primària indica una mitjana de 98 grams de malbaratament alimentari per persona i dia, el 21,3% de la fracció comestible.

La directora general de Política Agrícola Comuna de la Conselleria, Maite Cháfer, ha destacat l’informe ja que llars, menjadors escolars i restauració col·lectiva concentren el malbaratament alimentari de consum final.

Cháfer ha explicat que l’acció en els centres escolars s’ha completat amb una prova destinada a incloure dinàmiques contra el malbaratament alimentari en el currículum escolar: “El seguiment quantitatiu i qualitatiu ha mostrat un canvi favorable de comportament en el grup participant, que a més ha estat l’encarregat de traslladar la formació adquirida a la resta de l’alumnat “.

L’estratègia d’Acció contra la Rebuig Alimentari, a més de mesurar el malbaratament de consum final, ha realitzat un primer estudi sobre les pèrdues de collita en origen per tal d’avançar en el coneixement de les dades de partida, en els diferents baules de la cadena, per aconseguir la meta de reduir-los a la meitat l’any 2030.

El caqui ha estat el protagonista d’aquest informe de el malbaratament en origen que revela que, de mitjana, 5.980 quilos de caqui per hectàrea queden en el terreny en un any agroclimàtic normal; un 11% de de el volum de collita potencial.

Xarxa sense Rebuig

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha valorat l’impuls a fòrum internacional ‘Xarxa per al coneixement i prevenció de les pèrdues i el desaprofitament alimentari: Xarxa sense Rebuig’ dins de l’estratègia basada en establir “aliances rellevants” amb diferents entitats i administracions.

Institucions, professionals i personal científic d’Alemanya, Portugal i Equador integren la xarxa encaminada a construir un teixit col·laboratiu de treball col·lectiu així com d’intercanvi de coneixement i iniciatives.

El context de crisi sanitària per la COVID-19 també ha mostrat un petit impacte conductual en matèria de rebuig alimentari. El sondeig de 483 llars, dels 7 escoles pilot i les respostes a un qüestionari en què van participar 790 persones expressa un major interès a fer receptes d’aprofitament, optimitzar la llista de la compra i valorar l’origen del menjar que arriba als llars.

Les respostes apunten a el camí per fer en conscienciació, ja que la població en general declara no malgastar menjar i assumeixen el problema com “alguna cosa greu” però que originen altres persones.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: