El MuVIM reflexiona sobre les múltiples formes de violència contra les dones

El MuVIM, centre dependent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, fidel al seu compromís amb les polítiques de gènere i igualtat, se suma al Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones i ho fa un any més renovant la seua imatge des de la gran vidriera que presidix el vestíbul del museu i que té el seu reflex a Mur d’art urbà al mateix espai.

Una exposició necessària, en paraules de Glòria Tello, diputada del MuVIM, qui ha destacat com el museu “posa el focus sobre una problemàtica desgraciadament d’excessiva actualitat i ho fa des d’un espai central amb una denúncia que ací torna en art”.

Com ha recordat Rafael Company, director del museu, en l’acte de presentació que ha tingut lloc este diumenge “el vitrall del MuVIM canvia cada sis mesos i, hui, ho fa d’una forma bellíssima i duríssima al mateix temps, perquè l’art té eixa doble vessant”.

Fidel al seu compromís amb les polítiques de gènere i igualtat, el MuVIM vol unir-se al Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones que tindrà lloc este dijous 25 de novembre amb una obra que fa de nexe entre el públic i el context de la lluita feminista, amb les seues conquestes i els seus reptes pendents.

D’elles, a elles, per elles

Unes mans infantils sostenen un cor ferit, una fràgil i malparada escultura realitzada amb trossos de llençols subjecta amb agulles que només manté la seua forma per les acollidores mans que li servixen de bol i protecció. Les dones i les cures. Les dones i els afectes. Un crit a la sororitat femenina, a la solidaritat, llançat des del Vitrall per l’artista Teresa Cháfer amb ‘D’elles, a elles, per elles’.

“Som una suma de xicotetes ferides que ens fan com som”, afirma l’artista, qui ha destacat a més en l’acte de presentació que es tracta de “violència de tota mena, no sols cap a les dones”. Un present que “ens posiciona com a artistes i no ens permet estar calladles”.

Com afirma Isabel Tejeda, comissària de l’exposició “amb este treball, Teresa Cháfer se situa políticament entenent que la producció artística no ha de romandre inalterable davant la realitat, que té obligacions morals i de denúncia que poden servir-se dels seus llenguatges específics, en este cas la metáfora”.

L’obra ‘D’elles, a elles, per elles’ podrà visitar-se al vestíbul del MuVIM fins a març de 2022 quan, com cada any, el museu dedicarà el Vitrall a una altra fita a destacar, el Dia de la Dona.

#No Filter

La vidriera del vestíbul del MuVIM i l’obra de Cháfer es completa i complementa enguany amb la de la il·lustradora Victoria Ripalda, que ocupa l’espai —contraposat a la vidriera— del Mur del MuVIM, un lloc que el museu ha consagrat en els últims mesos a mostrar l’obra de destacats artistes urbans.

Una xiqueta esclava sexual, una dona amb un cos no normatiu, una xica amb discapacitat, una senyora major violada, una xica trans i una dona que mostra al seu cos els senyals de la violència. Sis dones, testimoniatge de sis formes diferents de violència, mostrades sense filtres en l’era instagram per Victoria Ripalda.

“No és que vulga la morbositat. És que vull la crua realitat, allò visceral capaç de fer a les persones reaccionar” –afirma l’artista–. “Vull que es vegen els colps que amaguen els filtres, la qual cosa no ensenyem per temor al futur, al què diran o a les dependències psicològiques que tenim de la parella. Vull que a la gent se li regire el cos i l’ànima i se li graven estes fotos al cap perquè la pròxima vegada que algú diga “no és per a tant”, les recorden i s’ennueguen a mitja frase”, conclou Ripalda.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: