El MUBAG recupera i posa en valor la trajectòria de Rodes amb una exposició inèdita del retratista alacantí

El Museu de Belles Arts Gravina ha inaugurat una exposició sobre Vicente Rodes que, per primera vegada, reuneix gran part de la seva obra per posar en valor la figura i el treball d’aquest gran retratista alacantí del segle XIX. La mostra, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) recala a Alacant, on es podrà visitar fins al proper 15 de desembre.

Després dels treballs de condicionament realitzats al Museu de Belles Arts Gravina, el centre obrirà aquesta tarda part de les seves instal·lacions al públic amb la proposta ‘Vicente Rodes. L’estudi al natural ‘, una mostra que treu a la llum 85 obres de l’artista procedents de museus, institucions i col·leccions particulars. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha desgranat aquest matí els detalls d’aquesta nova proposta que ha presentat amb el director del CMCV, José Luis Pérez Pont, i amb Pilar Tébar, historiadora d’Art que ha comissariat l’exposició al costat de Sergio Pascual. Parra ha valorat positivament “que puguem reobrir en MUBAG amb aquest conjunt únic que recorre la trajectòria de l’autor alacantí Vicente Rodes”.

Prestigiosos centres de la talla del Museu d’Art de Catalunya, el Museu de Valls, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona o el Museu de Belles Arts de València han cedit obres per a aquesta mostra organitzada en blocs cronològics. La primera part està relacionada amb la formació i joventut de Rodes a Alacant i València, la seva etapa més desconeguda, mentre que el segon itinerari repassa la seva maduresa artística, que coincideix amb el reconeixement acadèmic i social del pintor.

Aquesta segona selecció inclou nou obres de la col·lecció de la Diputació d’Alacant, revisades i condicionades per les restauradores de la institució provincial. Es tracta d’un oli-vuit pastissos la característica de ‘inacabat’ permet apreciar tant el mètode de treball com el domini del dibuix i la tècnica del pastís amb els quals va destacar en la seva època el mestre retratista.

Vicente Rodes Àries (Alacant 1783-Barcelona 1858) és un dels artistes de major qualitat i producció retratística de la primera meitat del segle XIX a Espanya, la producció s’havia vist relegada, fins ara, a concises cites en els diccionaris de pintors o estudis ja centenaris. La seva obra tot just s’havia deixat veure en comptades mostres col·lectives i té en el seu haver-hi una única exposició monogràfica de calat, inaugurada fa gairebé un segle.

Rodes va iniciar la seva formació a l’Escola de Dibuix del Consolat del Mar d’Alacant i va acabar el seu aprenentatge a l’Escola de BBAA de Sant Carles, a València, on va ser nomenat acadèmic supernumerari i de mèrit en 1815 i 1818, respectivament. La qualitat dels seus retrats al pastís el va portar a Barcelona on va aconseguir la fama en convertir-se en un dels retratistes preferits per la societat catalana i on va ser nomenat director de l’Escola de Nobles Arts o Escola Llotja en 1840.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: