El MUBAG presenta una innovadora exposició permanent amb la recent incorporació de vuit noves obres del Museu Nacional del Prado

El MUBAG celebra el vint aniversari amb la inauguració d’una nova exposició permanent que incorpora obra inèdita a Alacant gràcies a la col·laboració del Museu Nacional del Prado. Amb el títol ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, la proposta inclou 75 pintures i escultures, a més d’una selecció de peces d’art sumptuari. La mostra ret un homenatge a una trentena d’artistes vinculats a la província.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat aquest matí la proposta, la presidència d’honor de la qual ostenta la Reina Letizia. L’acte ha comptat també amb la intervenció del director del Museu Nacional del Prado, Miguel Falomir, i els comissaris de la mateixa, el director del MUBAG, Jorge A. Soler, i les tècniques Mª José Gadea i María Gazabat.

La titular de Cultura ha assenyalat que “celebrem avui amb magnificència el 20 aniversari del Museu de Belles Arts Gravina amb la inauguració d’una renovada exposició permanent que incorpora moltes novetats, tant pel que fa a obres com al tractament expositiu i, a aquest sentit, assistim a l’evolució del nostre estimat MUBAG amb la mirada posada a ocupar un lloc més destacat al mapa de l’art del segle XIX”.

Per la seua banda, el director del Museu Nacional del Prado ha destacat “l’enllaç establert entre les col·leccions dipositades i el nou discurs expositiu del MUBAG a través de la cessió d’obres d’autors alacantins i valencians i relacionades, en la seua temàtica, amb el context social i cultural”

La col·laboració del Museu Nacional del Prado ha permès enriquir la col·lecció amb el recent dipòsit de vuit noves obres, entre les quals destaca el gran llenç de Luis García Sampedro Perdonar ens mana Déu!, l’obra de Federico Godoy A la platja del Sanatori de Santa Clara o els dos retrats realitzats per Manuel Benedito a l’actriu Mercedes Pérez de Vargas ia Leticia Bosch-Labrús, duquessa de Dúrcal.

D’altra banda, s’han seleccionat peces de la Col·lecció del Banc Sabadell que recullen la part més íntima d’artistes com l’Autoretrat de Fernando Cabrera, el Retrat de Clementina de Joaquín Agrasot o La pintora d’Emilio Sala. A més, la resta de la mostra, present en edicions anteriors de l’exposició permanent, s’ha reorganitzat en un nou discurs que explora altres facetes atenent criteris més actuals.

L’exhibició planteja un recorregut ampli per les nombroses temàtiques desenvolupades en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. Així, el discurs es divideix en set àmbits: ‘La imatge d’Alacant, el port’, ‘El viatge com a aprenentatge’, ‘El passat rescatat’, ‘La pintura, testimoni social’, ‘El retrat com a símbol social’, ‘ Cap al canvi de segle’ i ‘L’emoció al voltant del rostre’. A més, la proposta incorpora recursos audiovisuals que recupera poemes de l’època i la música original de la suite del MUBAG adaptada a aquest efecte per completar amb altres disciplines artístiques el context cultural de l’època.

Aquest nou discurs es podrà visitar a partir d’avui a la primera planta del MUBAG, espai que s’ha remodelat per oferir un recorregut expositiu articulat amb la instal·lació de pintes per a emmagatzematge de pintures que creen jocs de transparència interessants entre els diferents blocs. Aquest sistema permet veure les darreres dels quadres, bastidors i marcs, que aporten informació addicional, com els materials utilitzats a l’època, les inscripcions de l’autor, els números d’inventari originals o les etiquetes amb les exposicions a què ha viatjat cada obra. .

Julia Parra ha explicat que altres de les novetats és la remodelació de les sales de la primera planta del Museu de Belles Arts Gravina “per recuperar l’entrada de llum natural amb la reobertura de les finestres originals de la façana del palau, cosa que permet millorar les condicions de visibilitat i recupera la fesomia original d’edificació del segle XVIII”.

De les 69 pintures i sis escultures que componen ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, 31 pertanyen a la Col·lecció de la Diputació d’Alacant-MUBAG, 25 són del Museu Nacional del Prado, nou de la Col·lecció d’Art Banc Sabadell, dos de l’Ajuntament d’Alacant. També hi són representades les col·leccions de Patrimoni Nacional, del Museu de Belles Arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, la Fundació Elisa Tomás Yusti i tres col·leccionistes particulars, Família Sánchez Mateo, Fills de Margarita Galiana Sánchez i Alfonso Díaz Palanca.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: