El MUA s’uneix a la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals

La Xarxa de Museus i Estratègies Digitals (Remed) es va crear durant el confinament de març de 2020 amb l’objectiu d’ajudar els museus, públics i privats, a buscar solucions tecnològiques de valor estratègic enfront de la crisi de la COVID, en un moment marcat pels tancaments temporals o intermitents. La xarxa va néixer de el Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l’Art (DCADHA) de la Facultat de Belles Arts de València. És una iniciativa de l’professorat de l’Màster Interuniversitari de Gestió Cultural UV-UPV i està coordinada per la professora Ana Martí Teston, en col·laboració amb Adolfo Muñoz, professor i director de la divisió d’AR de l’Institut de disseny i fabricació (IDF) de la UPV .

Remed s’ha convertit ja en una referència per als museus de tot el món en l’àmbit hispanoparlant. Deu mesos després de la seva creació, registra 400 col·laboradors de tot l’Estat espanyol, entre els quals es troben professionals, docents i investigadors. En Remed col·laboren, de moment, professionals de 180 museus, 17 universitats i més de 40 empreses que realitzen projectes digitals en el món de la cultura. Professionals del Museu de El Prado, de Thyssen, de l’Reina Sofia, el Museu Picasso de Màlaga i de Barcelona, ​​el Centre Pompidou de Màlaga, el Metropolitan de Nova York, l’IVAM, Bombes Gens, al MNAC de Catalunya, així com professionals d’altres museus nacionals com el d’Arqueologia, Antropologia, Art Romà, Ciència i Tecnologia, d’Escultura o el d’Altamira. A més, en Remed ha una important representació de diferents museus petits i mitjans de ciències naturals, de belles arts, arqueològics, universitaris, antropològics, etnogràfics, dels oficis, tecnològics, museus específics, etc. de diferents ciutats. Com la xarxa té un fort component investigador, compta amb la col·laboració d’universitats com les de Madrid, Barcelona, ​​Cantàbria, Granada, Màlaga, Múrcia, Navarra, Saragossa o València.

Imagen_REMED_.jpgTransferencia de coneixements per al canvi digital

L’objectiu d’Remed és vetllar per la transferència de coneixements i acompanyar aquestes institucions culturals en els canvis digitals que la pandèmia ha obligat a implantar de forma accelerada. La xarxa trasllada les estratègies més a l’avantguarda en la millora dels recursos dels museus, de manera que la tecnologia pot esdevenir una aliada en la recerca de les noves maneres d’interrelació amb els públics. Per aquesta raó, una de les apostes fortes d’Remed ha estat la convocatòria, per als propers 25 i 26 de març, de l’I Congrés de Museus i Estratègies Digitals (Cimed), una trobada telemàtic a què acudiran un centenar de professionals destacats de l’àmbit nacional i internacional, com Merete Sanderhof, Isabel Crespo, Irina Grevtosova, Elena Villaespesa o Conxa Rodà, entre d’altres. La conferència inaugural anirà a càrrec de degà de la Universitat d’Innovació de la Universitat Estatal de Florida, Paul Marty.

Canvi de paradigma en el món de la cultura

Vivim un moment històric que apunta un canvi de paradigma en el món de la cultura. Remed ofereix una xarxa contactes, noves sinergies i un lloc on compartir solucions tecnològiques i organitzatives, així com les millors actituds per a una època de desafiaments. Remed actua a el temps de guia i d’ajuda a l’abordar temàtiques de valor estratègic. Temes com l’Open Data, les xarxes socials, la realitat estesa o l’estudi de les audiències; la gamificació, la nova narrativa o l’impacte educatiu de l’contingut digital. Nous reptes, ja presents, que estan transformant de manera sobtada els perfils professionals dels que treballen en aquestes institucions dedicades a la salvaguarda el patrimoni compartit i la memòria.

La investigació de les noves metodologies, el respecte a la missió i els valors dels museus o l’aliança entre tecnologia, museus, educació i comunicació són alguns dels temes que, el primer divendres de cada mes, es debaten en línia i de forma transversal en el si de la xarxa. Són el que s’ha donat a cridar DIVENDRES Remed. Una experiència de la qual sorgeixen les TÈCNIQUES Remed, un manual de supervivència per a museus en una cruïlla marcada per la imperiosa necessitat d’idear noves estratègies que integrin els avenços tecnològics que modelen els perfils socials de forma constant.

Informacio i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: