El MARQ reprèn les excavacions a La Cova de l’Or de Beniarrés per investigar noves fases neolítiques

Després de més de trenta anys, el Museu Arqueològic d’Alacant ha reprès les excavacions al jaciment de la Cova de l’Or, referent de l’Neolític a la Mediterrània occidental. Els treballs de recuperació s’emmarquen en un nou Pla General d’Investigació desenvolupat arran d’un conveni entre la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Beniarrés.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat “la importància que es reiniciï aquest estudi sobre el terreny després de més de tres dècades sense activitat, un treball imprescindible per seguir traient a la llum informació rellevant per a la investigació d’aquest important enclavament arqueològic “.

Les últimes intervencions van tenir lloc en la dècada dels 80 i van aportar valuosa informació sobre la manera de viure dels primers agricultors i ramaders que van ocupar les terres alacantines fa 7.500 anys, així com de les seves creacions artístiques que parlen de la complexitat del seu món simbòlic . Aquells troballes -conservados als museus d’Alcoi, Alacant i València- van permetre, a més, interpretar la cova com un espai de relació d’aquestes primeres comunitats neolítiques de les valls properes.

Sota la direcció científica de Jorge A. Soler, Consuelo Roca de Togores i Carles Ferrer, i amb la preceptiva autorització de la Conselleria de Cultura, l’objectiu més immediat se centra ara en conèixer amb més detall la successió de fases d’ocupació neolítica de la cavitat, declarada Bé d’Interès Cultural. Aquestes tasques es duen a terme a través de l’obertura de perfils estratigràfics i d’incursions en diferents zones de la cova -interior i exterior- per determinar el seu ús com a espai funerari en l’III mil·lenni a.C.

Així, aquest primer any els treballs s’han centrat en dos àmbits de la cavitat, mai abans intervinguts. D’una banda, en l’anomenada Galeria oriental s’han excavat nivells de l’Neolític més recent, amb evidències d’estabulació de bestiar, on s’han localitzat, entre altres elements, una punta de fletxa de sílex blanc, fragments de vasos ceràmics i punxons realitzats en os.

Així mateix, s’ha iniciat l’estudi de les esquerdes exteriors properes a la boca d’entrada a la cova amb la finalitat de documentar el registre funerari de el Neolític Final. Durant la seva excavació s’han recuperat diversos ossos humans, entre els quals destaca un fragment de crani d’un home adult i un compte de collaret que formaria part de l’aixovar funerari.

El nou projecte de recerca s’ha plantejat després de les recents intervencions de posada en valor i obertura a l’públic de el paratge que van culminar en 2020 amb l’exposició «La Cova de l’Or. Museu de Lloc »al MARQ i la creació d’un servei de visites a la cova i a el Centre d’Interpretació que gestionen la Fundació MARQ i l’Ajuntament de Beniarrés.

L’horari per conèixer la cova és de 9:00 a 14:00 hores i de 17:00 a 20:00 hores els dissabtes, amb sortides en un vehicle habilitat per arribar a les proximitats de la Cova de l’Or a les 9 : 00, a les 11:30 ia les 17:00 hores. Els diumenges i festius l’obertura és de 9:00 a 14:00 hores i les sortides tindran lloc a les 9:00 i a les 11:30 hores. Les persones que vulguin consultar més informació poden fer-ho mitjançant l’enllaç https://bit.ly/3tzeV7J oa la pàgina web de l’MARQ.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: