El MARQ programa 6 actuacions arqueològiques al Pla d’Excavacions 2023, dotat amb 130.000 euros

El MARQ ha programat aquest any el desenvolupament de sis actuacions dins del Pla d’Excavacions i Investigacions Arqueològiques de la Diputació d’Alacant, dotat amb 130.000 euros i coordinat pel director del museu, Manuel Olcina.

La proposta, aprovada per l’equip de Govern, permetrà completar els treballs impulsats els darrers anys per l’equip d’especialistes del MARQ. Així ho ha confirmat la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, que ha mostrat el seu ferm suport “a garantir la continuïtat de les investigacions que han permès realitzar importants troballes i posar en valor jaciments alacantins de gran interès que avui dia estan considerats com referents a la conca mediterrània”.

El calendari comprèn sis intervencions en altres jaciments de la província d’Alacant que abasten restes arqueològiques des de la prehistòria fins a la baixa edat mitjana. Una primera fase es durà a terme a la segona meitat de juny i la resta de lactivitat es concentrarà entre els mesos de setembre i octubre.

El Pla abraçarà el jaciment ibèric del vessant de Sant Antoni a Oriola i el poblat emmurallat del Tabaià a Aspe, en què s’investiga la cultura de l’Argar del II mil·lenni a.C. A més, s’escometran treballs també a la Illeta dels Banyets del Campello, on es pretén completar la planta arquitectònica d’un dels cups d’època ibèrica (ss. IV-III a.C.), així com al Tossal de Manises, la intervenció del qual estarà centrada en la consolidació i la museïtzació de les Termes de Popili (s. I dC) que van ser acabades d’excavar l’any passat.

Un altre dels emplaçaments contemplats al programa del MARQ és el Cabezo Molino de Rojales, un jaciment que té indicis de l’època ibèrica (forns de fosa de metall) però la major ocupació documentada del qual es data en època tardoantiga (s. VI-VII dC). ) amb l’existència d’una necròpolis. Finalment, la Pobla d’Ifac a Calp continuarà amb el seu pla d’excavacions, que preveu l’excavació de diverses tombes del cementiri situat al costat de l’església, la preparació del terreny per a intervencions futures i la consolidació de les estructures descobertes en campanyes anteriors.

Les direccions concretes d’aquestes sis actuacions en jaciments emblemàtics de la província aniran a càrrec d’arqueòlegs dels MARQ Manuel Olcina, Juan López Padilla, Jose Luis Menéndez, Adoració Martínez, Teresa Ximenez, Eva Tendero i Antonio Guilabert. Així mateix, com en altres campanyes, el Pla comptarà amb la col·laboració d?una trentena de voluntaris estudiants universitaris.

Cal destacar que algunes de les intervencions, en concret la del Tossal de Manises i la Pobla d’Ifach, es fan amb la col·laboració de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, sota la direcció de Rafael Pérez. El Pla de Recerca d’aquest any es completa amb la realització d’anàlisis arqueomètriques (pol·len, sediments, metal·lúrgics, radiocarboni, faunístics, etc.), així com treballs encaminats a la documentació i registre de les estructures (topografia, ortofotos) i de els objectes trobats.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: