El MARQ consolida la seva presència en l’àmbit cultural internacional amb la inauguració de ‘Ídols’ a Lisboa

El Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal (MNA) ha inaugurat aquest matí la mostra ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries ‘organitzada pel Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) i el Museu d’Arqueologia Regional de Madrid (MAR), amb 270 peces procedents de 17 museus d’Espanya i 11 de Portugal. La mostra es podrà visitar fins al proper 12 d’octubre.

L’acte inaugural ha comptat amb la participació dels ministres de Cultura d’Espanya i Portugal, José Manuel Rodríguez Uribes i Graça Fonseca, l’ambaixadora d’Espanya a Portugal, Marta Betanzos, el director de l’MNA, António Carvalho, els comissaris de l’exposició, primitiva Bé, catedràtica de Prehistòria a la Universitat d’Alcalá, i Jorge A. Soler, director d’Exposicions i conservador de Prehistòria de MARQ, així com el director-gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, entre d’altres autoritats.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assegurat que “gràcies a la col·laboració internacional i a l’entesa entre museus i institucions, a partir d’avui es podrà gaudir a Lisboa d’una mostra impulsada pel MARQ i pel MAR que ha despertat un gran interès ia la qual li desitgem grans èxits a Portugal “.

Portugal ostenta en aquest primer semestre del 2021 la presidència de torn de la Unió Europea i el Ministeri de Cultura Portuguès, al costat de la Direcció General de Patrimoni Cultural a través de l’MNA, ha volgut complementar l’Agenda d’aquest important semestre amb una atracció turístic- cultural internacional de primer ordre com és l’exposició ‘Ídols’. Lisboa és la tercera ciutat en la qual es pot admirar aquesta exposició, que ha estat visitada per prop de 45.000 persones en les seves dues primeres seus, Alacant i Madrid.

La proposta es compon d’una rellevant col·lecció de figures antropomorfes, conegudes des de la primera meitat de segle XX com “Ídols”, que s’interpreten com una referència de la gran Deessa Mare Oriental i conformen un conjunt moble d’extraordinari interès que descobreix les primeres expressions artístiques de la figura i el rostre humà en suports tan diversos com pedra, ceràmica, os, ivori i or. Les peces corresponen a la prehistòria a la Península Ibèrica, entre els anys 3300 i 2500 a.C., amb l’origen de la religiositat, la jerarquització social o les pervivències neolítiques com a protagonistes. La mostra ha estat dissenyada per l’arquitecte Àngel Rocamora i compta amb el suport de diferents audiovisuals dirigits per Gustavo Vilchez, en els quals es presenta l’exposició i el procés d’investigació dels ídols i s’evoca el seu significat.

Informació i Foto.Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: