El Magnànim publica un llibre de les periodistes Marta García i María Palau sobre el Patronato de Protección a la Mujer en el franquisme

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar ‘Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià’de les periodistes Marta García Carbonell i María Palau Galdón, amb pròleg de Esther López Barceló. El llibre és el número 11 de la col·lecció Periodisme, que dirigix el professor de la Universitat de València Guillermo López i és el resultat de la beca de periodisme d’investigació Josep Torrent 2021 en col·laboració entre la Unió de Periodistes Valencians i l’entitat cultural de la Diputació de València.

El Patronato de Protección a la Mujer

El Patronato de Protección a la Mujer va ser un organisme creat en 1941 i dissolt en 1985, que va perseguir «la dignificació moral de la dona» amb l’objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l’exercici de la prostitució clandestina de menors d’edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control sobre la població femenina que va tractar d’imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat. Per a exercir-ne la funció va desplegar una xarxa de centres reeducadors, formada per alguns establiments de creació pròpia i multitud de convents d’ordes religiosos femenins ja existents.

El paper de les dones a la Guerra Civil i al franquisme

Indignas hijas de su Patriapretén sumar-se a les investigacions existents sobre el paper de les dones en la Guerra Civil i el franquisme en les comarques valencianes. I, en concret, cerca contribuir al procés de recuperació de la memòria entorn d’una de les institucions més longeves i desconegudes del franquisme.

A través d’una revisió hemerogràfica i una àmplia labor de documentació arxivística, s’han localitzat expedients de joves internades en els seus centres; s’ha esbrinat la composició de les juntes provincials i algunes locals de la institució i s’ha aconseguit accedir a diversos documents publicats, entre els quals les seues memòries, presentades com a informes sobre la moralitat de l’època i les activitats de la institució en els diferents exercicis.

El text inclou, a més, entrevistes a historiadores que han dedicat part de la seua activitat investigadora a l’estudi del patronat o de les polítiques de repressió de gènere imposades pel règim franquista, i els testimoniatges personals de Consuelo García del Cid i Chelo Alfonso, totes dos internades en diversos dels reformatoris del patronat.

Les autores

María Palau i Marta García són periodistes i investigadores sobre memòria democràtica amb perspectiva de gènere. Juntes han publicat en mitjans com La Vanguardia, Eldiario.es, El Salto, Pikara o El País i en Els Quaderns de Memòria i Justícia de Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme (Plataforma de suport a la Querella Argentina-País Valencià).

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d