El IVCR + i restaura el conjunt de la Cova Gran de la Petxina de Bellús per obrir-lo al públic

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR + I) ha restaurat el conjunt de pintures rupestres localitzat en el estret de les Aigües en el terme de Bellús, dins dels ajuts de conservació de Béns Immobles de Cultura de Cultura de la Generalitat que va sol·licitar l’Ajuntament de Bellús.

Els treballs han consistit en un estudi geològic complet, la neteja dels ‘graffitis’ i l’estabilització de processos d’alteració. A més, s’ha realitzat la documentació i estudi de les pintures, amb la localització de nous motius desconeguts fins als treballs de restauració.

El conjunt inclou una mostra de pintures llevantines: un grup d’arquers marxant i dos panells de pintures esquemàtiques de diferents estils. Es tracta d’unes pintura que posen de manifest el valor simbòlic que va tenir aquest enclavament en el Neolític, fa set mil anys.

Posteriorment als treballs de restauració i estudi, l’Ajuntament de Bellús ha realitzat una actuació per facilitar l’accés al lloc i la contemplació de les pintures rupestres.

L’abric va ser descobert l’any 1982 per Mauro Hernández i el Centre d’Estudis Contestans i va ser objecte d’un primer estudi i publicació l’any 1986. Es tracta d’una àmplia cavitat localitzada en la marge esquerra del Riu Albaida, en un enclavament d’alt valor ecològic i patrimonial.

L’any 1983 el conjunt va ser objecte d’una agressió durant una convenció política que va tenir lloc al Estret de les Aigües, en què van fer grans pintades a les mateixes parets on es conserven les pintures.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: