Sanitat

El IIS La Fe llança una campanya de micromecenatge per reduir les seqüeles de la cirurgia en càncer d’ovari

El grup de recerca en Medicina Reproductiva de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha llançat una iniciativa a la plataforma de crowfunding de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) per posar en marxa el projecte SENTOV amb l’objectiu de aplicar una tècnica de mínima invasió per al tractament del càncer d’ovari, el tumor ginecològic amb pronòstic més desfavorable.

El tractament de càncer d’ovari requereix cirurgia i quimioteràpia, de manera que la intervenció és complexa i amb seqüeles per a les pacients. A Espanya es diagnostiquen 3.300 nous casos cada any. L’alta taxa de mortalitat es deu en part al fet que el diagnòstic es realitza en estats avançats de la malaltia, ja que al voltant del 75% dels casos es diagnostiquen en aquest estat.

La iniciativa liderada pel doctor Víctor Llac permetria estudiar la utilitat de la tècnica del gangli sentinella en el tractament quirúrgic del càncer d’ovari en estadi inicial.

Tècnica del gangli sentinella

El gangli sentinella és el primer gangli limfàtic on les cèl·lules canceroses tenen més probabilitat de disseminar des d’un tumor primari. Aquesta tècnica estudia si aquest gangli presenta o no cèl·lules tumorals. Així, si el resultat és negatiu s’evita fer una limfadenectomia i, per tant, la morbiditat i costos associats a ella.

Aquesta tècnica, utilitzada en el tractament d’altres tumors ginecològics, no ha estat prou estudiat en el tractament de càncer d’ovari. Per això, per determinar si el tumor està localitzat només en l’ovari o hi ha metàstasi en els ganglis limfàtics, les pacients s’han de sotmetre a una limfadenectomia. No obstant això, al voltant d’un 80% dels casos no presenta metàstasi i podrien, potencialment, evitar aquesta complexa intervenció.

De confirmar-se la tècnica del gangli sentinella, els equips mèdics podrien determinar quin és el primer gangli al qual drena el tumor i estudiar, en cas de ser negatiu, evitar la possibilitat de linfadectomía.

plataforma Precipita

La plataforma de crowfunding Precipita està impulsada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, Fecyt. Els projectes afavorits per aquesta web de micromecenatge provenen exclusivament de centres públics d’investigació de reconegut prestigi i estan validats per la Fecyt.

L’equip de Medicina Reproductiva de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe aspira a recaptar els 25.000 euros que li permetrien posar en marxa l’assaig clínic així com els reactius necessaris.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint