CulturaFestivals

El festival Serenates ofereix a La Nau deu concerts amb Sole Giménez com a colofó

El Festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, se celebrarà del 24 de juny al 2 de juliol, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, amb deu actuacions. Enguany es commemora la 35a edició de la iniciativa, que utilitza el claustre com a marc d’un festival d’estiu nocturn, que dedica especialment la seua programació a la música composta i interpretada per músics valencians i dona un protagonisme especial als músics més joves.

Al llarg de la seua trajectòria, la iniciativa coproduïda per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València; l’Ajuntament de València, a través del Palau de la Música de València; la Fundació Banc Sabadell; la Fundació Bancaixa; l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, i el projecte europeu Women’s Legacy que lídera la Conselleria d’Educació.

La majoria dels concerts del festival Serenates (#Serenates2022) seran a les 22.00 hores, al claustre de La Nau, i les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en l’enllaç següent: consultar ací , a partir de dilluns, dia 13 de juny, a les 14.00 hores.

L’edició 2022 del festival s’inaugurarà el divendres, dia 24 de juny, amb el Grup de Dansa de la Universitat, que interpretarà ‘Elionor de Villena’, una producció dirigida pel coreògraf Toni Aparisi, que tracta sobre la vida i l’obra de Villena a través de la poètica de la dansa i de la música per a posar-hi l’accent: la seua lluita feminista en la literatura i l’Església. Estaran acompanyats de l’Acadèmia de Capella de Ministrers.

El dissabte 25 de juny arribarà el torn de Capella de Ministrers, amb ‘El collaret de Colom’. Un treball entorn del llibre homònim de l’humanista, poeta i escriptor andalusí Ibn Hazm (Còrdova, 994 – Montíjar, 1064), considerat un dels més destacats de la literatura àrab. La formació celebra els 1.000 anys d’aquesta obra amb aquest nou treball i concert.

El diumenge 26 de juny hi haurà dues actuacions. A les 12.00 hores (entrada lliure fins a completar l’aforament) Tymbals DiPercusión omplirà La Nau de música. Aquest projecte està dedicat a les persones amb diversitat funcional i intel·lectual per a la millora de la seua qualitat de vida. A la nit, a les 22.00 hores, arribarà el torn de l’Orfeó Universitari de València, amb un concert de celebració del 75é aniversari de la formació, que tindrà la participació de The Orlando Consort, un dels grups vocals més destacats del panorama internacional en la interpretació de la música renaixentista.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València descobrirà, el dilluns 27, els sons que aporta el gènere del ‘jazz’. Amb el suggeridor títol Strings&Jazz, l’orquestra compartirà en aquest concert escenari amb David Pastor, un dels músics valencians més prestigiosos que ha recorregut el món desenvolupant les tècniques ‘jazzístiques’. La veu de la trompeta serà protagonista al llarg de tota la vetlada, que, juntament amb el ritme de la bateria, la profunditat del baix i el virtuosisme del piano, faran sonar les peces més simbòliques d’aquest estil.

El dia 28, dimarts, Dómisol Sisters interpretaran ‘Dancin’ with Dómisol Sisters’, una jornada en homenatge a les grans nits dels salons de ball de l’Amèrica dels anys trenta i quaranta. Dómisol Sisters va nàixer a València l’any 2011 amb la intenció de recrear, amb arranjaments propis, els ritmes i les melodies de l’Amèrica del Nord durant els anys trenta, quaranta i cinquanta. Les seues actuacions es caracteritzen pel dinamisme i l’energia optimista i divertida que transporta a l’època del ‘swing’. Prèviament, a les 19.00 hores, a la Sala Matilde Salvador de La Nau, hi haurà un concert gratuït de ‘lindy-hop’, amb un aforament de 70 places, per a les persones que hagen adquirit entrades per a l’actuació de la nit.

El dimecres 29 de juny, Amalia Tortajada, amb la flauta, i Andrea González, amb la guitarra, acosten al festival Serenates ‘Identidade: Women and Art’. ‘Identidade’ és un projecte inspirador en el qual dones d’arrels culturals diferents i de diversos camps artístics s’uneixen per a col·laborar i exposar un treball en comú.

L’Orquestra de València amb el Cor de la Generalitat Valenciana seran a La Nau dijous, 30 de juny, per a estrenar ‘Rapsòdia bocairentina’, dirigida pel seu propi autor, Jaume Santonja. A més a més, el mestre dirigirà ‘Marinada, ballet simfònic per a soprano i orquestra’, de Vicent Garcés, i text de Joan Fuster, especialment programada en el seu centenari. El concert és d’accés lliure, es recolliran les invitacions des de 72 hores abans del concert i finalitzarà amb el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de València interpretant conjuntament l’estrena absoluta de l’obra ‘Terra en la boca’, de Voro García.

‘Cançó oblidada’ és el títol de l’espectacle que tindrà lloc divendres, dia 1 de juliol. Una producció d’Eidos Ensemble, que naix l’any 2014 amb la doble finalitat d’unir cultures i reivindicar repertoris musicals oblidats prestant especial atenció a les composicions escrites per dones des del segle XVIII fins a l’actualitat. Durant els 60 minuts de duració, el públic assistirà a entrevistes, actuacions i moltes sorpreses en el programa de ràdio que presenta la locutora Lara Salvador, amb les intervencions en viu d’Eidos Ensemble, que interpretarà cançons de les quatre protagonistes: Pauline Viardot, María Malibrán, María Matilde Alea i la compositora Matilde Salvador.

Finalment, la cloenda del festival, el 2 de juliol, anirà a càrrec de Sole Giménez, que interpretarà ‘Mujeres de música’, un projecte reivindicatiu que ve a anomenar moltes de les dones creadores que es van obrir pas en el difícil camí de la música i d’altres que anys després van agafar el testimoni per a anar ampliant el marge per a la música feta per dones. És un treball que comprén dos discos i una gira, en què sonen cançons d’èpoques, països i estils diferents, però amb un mateix nexe comú: el de la dona creadora, el talent femení històricament injuriat, fins i tot silenciat.

Al llarg dels anys, en el marc de Serenates, s’han estrenat moltes obres o s’han recuperat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians s’han estrenat artísticament en aquest escenari, que potencia la visibilització del talent més jove.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint