Cultura

El director de l’Organització Europea per a la Investigació Astronòmica, Xavier Barcons, a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA

L’Astronomia centrarà una nova trobada a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón i Cajal, 4) el proper dijous 4 d’abril a les 19 hores, amb un protagonista d’excepció: Xavier Barcons, director general de l’Organització Europea per a la Recerca Astronòmica a l’Hemisferi Austral (ESO). Barcons impartirà la conferència “Europa davant els nous reptes de l’Astronomia”, en la qual el prestigiós científic desgranarà com els esforços duts a terme en cooperació internacional i la col·laboració amb institucions R + D i indústries, han posat a Europa al capdavant de la exploració del cosmos des de la terra. Guillermo Bernabeu, catedràtic de Física Aplicada de la UA, i la directora de Relacions amb la societat de la Seu, Ana Laguna, presentaran al protagonista.

Xavier Barcons assegura que entre les moltes preguntes que es planteja l’Astronomia contemporània hi ha algunes la rellevància transcendeix el pur àmbit de la investigació científica, obrint expectatives d’un impacte fonamental en la concepció de la naturalesa i el cosmos: hi ha vida o altres mons habitables fora de la Terra ?; Què passa a l’entorn dels forats negres ?; ¿De què està fet l’Univers? L’investigador plantejarà en la seva conferència totes aquestes qüestions que l’Astronomia actual aborda utilitzant múltiples eines, entre d’altres, els potents observatoris que l’ESO construeix i opera des de Xile.

Xavier Barcons

(1959) Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona i doctor per la U. Cantàbria. Primer director (1995-1999) de l’Institut de Física de Cantàbria. Assessor de l’Agència Europea de l’Espai (ESA) i va participar en programes espacials com l’observatori XMM-Newton. Coordinador de la missió XEUS / IXO / Advanced Telescope for High Energy Astrophysics. Coordinador en l’adhesió d’Espanya a l’Organització Europea per a la Recerca Astronòmica a l’Hemisferi Austral (ESO). Actualment és director general de l’Organització Europea per a la Recerca Astronòmica a l’Hemisferi Austral (ESO), des de setembre de 2017.

Té una àmplia experiència tant en el món acadèmic com en organitzacions internacionals. Durant més de deu anys, ha treballat per a ESO en molts càrrecs diferents, incloent la Presidència del Consell d’ESO en el període 2012-2014. Va contribuir significativament en diversos grans projectes d’ESO com l’Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array (ALMA) i el Telescopi Extremadament Gran (ELT), que es va aprovar durant el seu període com a President del Consell d’ESO.Durante seu mandat, Xavier Barcons planeja seguir impulsant el compliment de l’objectiu final: facilitar el camí perquè els astrònoms dels estats membres d’ESO facin emocionants descobriments científics.

ESO

És la principal organització astronòmica intergovernamental d’Europa i l’observatori astronòmic més productiu del món. Compta amb el suport de setze països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Brasil, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, República Txeca, Suècia i Suïssa, juntament amb Xile, país amfitrió . ESO desenvolupa un ambiciós programa centrat en el disseny, construcció i operació de poderoses instal·lacions d’observació terrestres que permeten als astrònoms fer importants descobriments científics. ESO també desenvolupa un important paper en promoure i organitzar la cooperació en investigació astronòmica. ESO opera a Xile amb tres instal·lacions d’observació úniques al món: la Silla, Paranal i Chajnantor. En Paranal, ESO opera el Very Large Telescope juntament amb el seu interferòmetre VLTI (Very Large Telescope Interferometer), el més avançat del món, així com dos telescopis de rastreig: VISTA (sigles en anglès de Telescopi de Rastreig Òptic i Infraroig per Astronomia), que treballa en l’infraroig, i el VST (VLT Survey Telescope, Telescopi de Rastreig del VLT), que rastreja en llum visible. ESO també és soci de dues instal·lacions a Chajnantor, APEX i ALMA, actualment el major projecte astronòmic en funcionament del món. Finalment, a Cerro Armazones, prop de Paranal, ESO està construint el ELT (Extremely Large Telescope), de 39 metres, que arribarà a ser “l’ull més gran del món per mirar el cel”.

 

 

 

Informació i Foto: http://www.web.ua.es

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint