El departament de salut Xàtiva-Ontinyent idea un apòsit que monitoritza en temps real les constants vitals de cada pacient

El concurs d’idees innovadores ‘JoInnove’ que organitza la Unitat d’Innovació i Recerca del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha premiat un apòsit intel·ligent per a pacients que facilita la tasca assistencial i optimitza la seguretat de la persona assistida.

El dispositiu està concebut per mostrar en temps real les constants vitals de cada pacient i donar accés ràpid i directe mitjançant codis QR a la seva història clínica. El projecte és d’Àngela García Arnau, infermera de l’hospital d’Ontinyent, que rebrà finançament per desenvolupar-lo.

La segona idea finalista del certamen proposa el disseny d’un dispositiu especial per a la recollida d’orina per a dones ingressades que evitaria úlceres i molèsties que es poden produir amb els dispositius de cartró o plàstic que s’utilitzen actualment. La idea la promouen les infermeres quirúrgiques d’Ontinyent Teresa Prats, Mónica Mico i Vero Pons.

També ha resultat finalista la idea de l’auxiliar administratiu de l’Hospital de Xàtiva, Manel Castelló i que consisteix en una aplicació per incentivar l’ús del vehicle compartit en els desplaçaments cap ai des dels centres sanitaris per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle .

El concurs ‘JoInnove’ s’emmarca dins del projecte “Canalitzar oportunitats d’R+D+i entre l’àmbit sanitari i el sector empresarial valencià” de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i ha rebut finançament de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI). També compta amb la col·laboració dels laboratoris Vifor Pharma i Kern Pharma.

Al procés selectiu s’hi han presentat un total de 14 idees innovadores. El jurat professional l’han integrat la responsable de l’Àrea d’Innovació de Fisabio, l’equip directiu del departament, els docents sanitaris, el personal de gestió sanitària, així com els alcaldes d’Ontinyent i Xàtiva com a ciutats de més població del departament.

Després de superar una primera fase amb el jurat professional, les idees finalistes han estat sotmeses a una votació popular que finalment ha permès elucidar quines han estat les guanyadores.

L’acte de lliurament del primer premi i de dos diplomes a les persones finalistes s’ha celebrat amb un aforament mínim a causa de la pandèmia. La gerent del departament, Margarita Llaudes, ha presidit aquest acte.

La guanyadora d’aquesta primera edició del JoInnove ha obtingut una ajuda de 2.000 euros per a la posada en marxa del projecte, així com una estada de dos dies per conèixer el Centre de Recerca i Innovació de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

En paraules de la gerent, Margarita Llaudes, “és un premi la finalitat del qual és motivar i incentivar professionals perquè aportin més valor encara de cara a optimitzar l’assistència que presten diàriament a totes les persones”.

Llaudes ha aprofitat per agrair la col·laboració rebuda per promoure la innovació i la recerca: “L’ajuda de Fisabio ha estat crucial per posar en marxa la Unitat d’Innovació i Recerca que, a més d’aquest premi, porta endavant la coordinació i la gestió de prop d’un centenar d’estudis de recerca sorgits dels professionals del departament Xàtiva-Ontinyent”.

Des de la Unitat d’Innovació, María José Mora ha anunciat que la voluntat del Departament és mantenir anualment els premis ‘JoInnove’ i, si és possible, “incrementar la seva dotació i poder arribar a desenvolupar tots els projectes finalistes”. També ha animat aquells professionals que encara no han participat a ‘JoInnove’ a presentar noves candidatures en futures edicions perquè “de la innovació i la investigació és d’on podem obtenir més beneficis mutus entre els centres assistencials i la població a qui prestem assistència sanitària”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: