El Departament de Salut de Castelló instaura la biblioteràpia a Atenció Primària com a suport a la consulta terapèutica
El Departament de Salut de Castelló instaura la biblioteràpia en Atenció Primària com a suport a la consulta terapèutica després d’un projecte que va néixer d’un grup de professionals del centre de salut Rafalafena i que ara s’ha estès a tres centres més més de la capital de la Plana . A més, a causa de la bona acollida d’aquesta iniciativa, la Biblioteca Pública Rafalafena de Castelló ha incorporat al préstec el catàleg de llibres elaborat pel personal sanitari per facilitar la lectura a tots els pacients.
“La biblioteràpia es defineix com l’ús de qualsevol text per millorar el benestar físic i emocional a través de la lectura i el diàleg, amb l’objectiu de facilitar una entesa millor del procés de malaltia”, explica María José Monedero, especialista en Medicina Familiar i Comunitària del Centre de Salut Rafalafena i membre del grup destudi que ha elaborat el projecte. Per aconseguir aquest objectiu han realitzat una selecció de llibres “a través de metodologia definida i molta cura, ordenats per temàtica i indicant el perfil de pacient per als quals podria estar indicada la seva lectura”. Així, en aquest catàleg hi ha llibres que aborden temàtiques relacionades amb l’ansietat, el dol, l’Alzheimer, l’adolescència, la soledat, la maternitat o l’envelliment, entre d’altres.
Els llibres es recomanen a les consultes d’Atenció Primària, tant de medicina com d’infermeria, comares i la resta de professionals sanitaris. “Al llarg de la història, els éssers humans s’han valgut de l’art i la literatura per provocar reaccions emocionals i fins i tot somàtiques, per alleujar malalties físiques o mentals o per fer front a les rutines de la vida”, afegeix la doctora Monedero fent referència al projecte i als beneficis.
Durant la jornada d’avui s’ha dut a terme la presentació de la biblioteràpia a les instal·lacions de la Biblioteca Pública Rafalafena de Castelló en un acte en què han participat María José Monedero juntament amb la resta del grup d’estudi de Biblioteràpia, la directora d’Infermeria d’Atenció Primària del Departament de Salut de Castelló, Graciela Alcaide i directora de la Biblioteca, Rosalía Cantero.
Informació i Foto: Comunicació Departament Salut Castelló