El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló ha atès ja 65 situacions d’emergència derivades de la gota freda

La Diputació de Castelló manté actiu el dispositiu provincial d’emergències en base a les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia i l’activació de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell vermell per temporal de pluges a tota la província. Així, el Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha intervingut fins a les 8.00 hores d’avui divendres i des d’ahir a les 17:00 hores en un total de 65 serveis referents a incidències derivades d’aquesta situació.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha agraït la feina de tots els efectius que han estat durant tota la nit actuant i ha insistit en «la cautela i prudència ciutadana per evitar com sigui haver de lamentar qualsevol tipus de dany personal».

Cal tenir en compte que les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que aquest episodi de pluges fortes pot variar la seva incidència final a la província segons diversos factors, de manera que es recomana un seguiment de l’actualització a les previsions i avisos. En qualsevol cas, actualment es preveu la continuïtat d’aquesta situació de fortes pluges amb possibilitat d’acumulats de fins a 200 mm / 12h a qualsevol punt de la província, i de fins a 60 mm en un hora. Aquesta situació, actualment, està previst que es prolongui fins a les 00h de demà dissabte per la qual cosa cal tenir molt en compte els possibles acumulats. A això cal sumar per a la jornada d’avui avisos per temporal marítim a tot el litoral.

Serveis realitzats fins a les 8.00 hores d’avui

Fins a les 8.00 hores d’avui divendres i des de les 17:00 hores d’ahir, el Consorci Provincial de Bombers ha realitzat un total de 65 serveis derivats de la situació del temporal.

D’ells, més de 25 es corresponen a intervencions per vehicles atrapats a l’aigua, alguns d’aquests serveis actius a aquestes hores. Durant la nit s’ha rebut sobretot avís per buidatges especialment en habitatges. També s’ha revisat algun habitatge de persones grans a petició de familiars o veïns per si se’ls hagués de desallotjar però fins al moment finalment no ha estat necessari.

Efectius del Consorci també han procedit a diverses retirades d’arbres en via pública, alguns molt grans com el cas d’un arbre de grans dimensions davant del castell i port de Peníscola.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha augmentat a Emergència 0 la situació a tota la costa a més de la premergencia nivell vermell a tota la província.

Cal assenyalar també en aquest treball el factor humà, ja que ha ajudat a diversos ciutadans a que es traslladin al seu tractament de diàlisi, i en aquests moments el Parc del Baix Maestrat ha atès a una mjer que es trobava malalta.

Cal assenyalar que se segueixen rebent avisos de buidatges especialment de la zona nord de la província. En Alcossebre hi ha diverses urbanitzacions inundades i s’està treballant encara que continua la pluja i des de fa unes hores forta temps, cosa que dificulta les tasques.

Un complet dispositiu per atendre les emergències

Per atendre les emergències sorgides d’aquest episodi de gota freda, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals ubicats a Benicarló, Orpesa, Nules i Sogorb i els cinc parcs de bombers voluntaris d’Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat.

Són un total de 26 camions autobombes recolzats per 52 equips de buidatge dividits en 10 electrobombes, 34 motobombes i 8 turbobombes. Entre les electrobombes es compta amb 2 bombes de buidatge d’aigua de gran cabal i 1 especial per exhauriment de sòlids i fangs.

D’altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló.

I és que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló (QPBC) disposa d’un ampli dispositiu en tota la província preparat per ser activat de forma immediata en cas de ser necessari. L’activació de recursos s’ha de fer gradualment en base a les necessitats puntuals de cada moment i cada zona determinades per l’evolució de la situació.

equips especialitzats

Al costat de tot aquest dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA (Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.

La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d’un vehicle remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar.

A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb:

– 2 embarcacions zodiac de rescat a baix calat
– 3 motos aquàtiques de rescat
– 5 pots de rescat en zones d’aigua estancada
– 3 embarcacions semirígides bimotor de 10 metres per rescat marítim

Estan també activades 3 unitats de voluntaris de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a fer rutes preventives en tota la província, i estarà disponible la Unitat Logística de Protecció Civil per actuar de forma immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers. També estarà operativa la Unitat de Maquinària i Logística del QPBC, amb 3 pales carregadores i una mixta.

Consells per a la població

Des del Consorci Provincial de Bombers de Castelló es vol insistir a la ciutadania en general perquè, si no és estrictament necessari, s’eviti circular per carretera. En cas de fer-ho, en cap concepte s’han de travessar zones inundades, ni llits de rius i barrancs encara que es crea poder fer-ho.

També és important evitar programar activitats a la muntanya especialment en zones pròximes a llits de rius i barrancs.

A l’habitatge és important revisar les canalitzacions i baixants d’aigua, així com assegurés que els desguassos de terrasses exteriors estan nets per evitar acumulacions d’aigua

Nota: És important insistir que cal informar-se de les actualitzacions del temps i activació de preemergències o emergències a través d’Aemet i GVA112. En cas de situacions d’emergència trucar al 112. Des del Centre Provincial de Coordinació del QPBC, es gestionarà, en coordinació amb la AVSRE (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències) i la resta d’administracions implicades, tot el dispositiu d’actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.

Informació i Foto: Diputació de Castelló

Un comentario sobre “El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló ha atès ja 65 situacions d’emergència derivades de la gota freda

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: