El Consorci de Museus mostra a Quesa les obres de les residències d’Enclave Land Art 2023

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana mostrarà el pròxim 2 de desembre les obres de l’última edició d’Enclave Land Art, el programa de residències que vincula l’entorn natural amb la investigació i creació artística contemporània, sota el paraigua del projecte Cultura Resident del CMCV.

Set artistes seleccionats en l’última convocatòria desenvoluparan la seua proposta durant dos setmanes en l’entorn natural de Quesa, a la comarca de la Canal de Navarrés. El procés culminarà amb la mostra de les seues obres, que aprofundixen en el diàleg entre l’ésser humà i la naturalesa a través de l’art contemporani.

“La vocació d’Enclave Land Art és replantejar-nos la nostra relació amb la naturalesa a través de diverses mirades artístiques que ens conviden a utilitzar tots els nostres sentits i a reparar en tots els matisos del nostre entorn. Cada proposta és una porta oberta a reconnectar amb la naturalesa, en este cas des dels extraordinaris paisatges de la Canal de Navarrés”, ha apuntat el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Els creadors i les creadores seleccionades en esta edició són l’argentí Pablo Díaz, amb Cronoaural; la valenciana Jana Barrera, amb Tejidos temporales; el murcià Alfredo Guillamón, amb Líricas envolventes del río Escalona; la italiana Isabel Rodríguez Ramos, amb Origen; el sevillà Manuel Prados, amb Espejo astronómico de agua; l’alemanya Alexandra Knie, amb Weaving Nature, i l’artista de Ciudad Real Isabel Campos Gil, amb la proposta Una grieta en el tiempo.

Presentació de projectes

La jornada del 2 desembre començarà a les 10.30 hores amb l’obertura de l’exposició fotogràfica que presenta els set projectes de la cinquena edició d’Enclave Land Art a la sala d’actes de l’Ajuntament de Quesa.

Després es realitzarà un recorregut per les instal·lacions permanents amb els artistes i membres de l’organització. Després de la ruta, l’artista Isabel Rodríguez Ramos oferirà una performance del seu projecte Origen en l’antic llit del riu Escalona, davant del Salt del Molí.

A la vesprada, l’artista Pablo Díaz realitzarà una performance participativa sonora com a presentació del seu projecte Cronoaural. Per a finalitzar, l’artista Jana Barrera presentarà, amb una performance visual i de dansa, el seu projecte Tejidos temporales.

El comité de selecció de projectes internacionals d’Enclave Land Art 2022 va estar format per l’artista transgènere Graham Bell; l’historiador i crític d’art Juan José Soler, editor de la revista Sinergias Arte Visual y Escénico; l’encarregada de la coordinació i gestió de les exposicions temporals, Obarra Nagore, responsable també de la conservació, documentació i catalogació de les dos col·leccions que formen part del CDAN; el director d’Enclave Land Art, Miguel Mallol, i el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Tots els projectes han sigut seleccionats a partir del concepte proposat per l’organització, que és el nexe de les propostes amb el territori.

Tallers de portes obertes

Dies abans de la presentació dels projectes, el 25 de novembre, al mateix municipi de Quesa, es realitzaran diversos tallers que convidaran a participar al públic en les pràctiques proposades pels set artistes i que es reflectiran en el resultat final de la residència.

Per a eixa jornada, l’artista Alexandra Knie planteja un taller de brodat a mà i a màquina d’una manera experimental; Pablo Díaz enfocarà la seua pràctica a l’escolta atenta en diferents paisatges sonors naturals; Alfredo Guillamón planteja la realització d’escultures a partir de motles quotidians amb la seua tècnica amb estopa de cànem i Jana Barrera proposarà una investigació del moviment inspirat per la naturalesa a través d’estiraments, improvisació i llibertat, i el treball amb elements visuals.

Per la seua banda, Manuel Prados planteja un taller sobre la projecció d’imatges utilitzant espills còncaus; el taller d’Isabel Campos consistirà a fer l’agulla d’un rellotge de sol amb pals de l’exterior i intervinguts amb tela; i la d’Isabel Rodríguez consistirà en una passejada en la qual es traçarà el relat d’objectes naturals i es compartiran experiències entorn d’estos.

Els tallers són d’inscripció gratuïta a través del correu education@enclavelandart.org.

Enclave Land Art

El programa de residències artístiques Enclave Land Art es va crear l’any 2016 i ha passat per municipis com Vistabella del Maestrat o la Vall de Gallinera. La filosofia del projecte és incentivar el diàleg de l’ésser humà amb la naturalesa a través de l’art contemporani. L’origen d’Enclave Land Art està vinculat a la creació d’itineraris artístics en el medi rural, creats a través d’una residència artística internacional de dos setmanes de duració.

Enclave Land Art és un projecte coproduït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana dins del seu programa Cultura Resident, a més de ser una de les iniciatives vinculades a Creaturisme de l’Agència Valenciana de Turisme. També compta amb el segell de qualitat ‘Cultura en Positiu’ del Ministeri de Cultura.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d