Més notícies

El Consorci de Museus i l’UJI impulsen propostes artístiques en diàleg amb l’entorn rural i la ciutadania

El director del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat per la vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, i el director del projecte, Rafael Tormo, ha presentat aquest matí el projecte AVAN, una proposta cultural multidisciplinària en el medi rural.

AVAN és una xarxa de centres rurals i associacions de les localitats de Vilanova d’Alcolea, Vilafranca, Forcall, Viver i Sant Mateu que té com a objectiu crear comunitat i reforçar el sentiment de pertinença, a més d’establir sinergies i trobar sistemes de col·laboració entre les diferents institucions i els col·lectius implicats en el projecte. La proposta compta amb l’acompanyament del programa d’extensió universitària PEU-UJI i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló.

La primera trobada d’aquesta xarxa de centres rurals per a la investigació contemporània tindrà lloc de l’1 al 3 d’octubre en els cinc municipis de l’interior de Castelló que formen part d’aquesta iniciativa: Forcall, Vilafranca, Sant Mateu, Vilanova d’Alcolea i Viver, per a la qual s’ha triat el nom de ‘Sembrar Mons’.

Durant tres dies, mediadors culturals, artistes, tècnics culturals de les diferents poblacions i l’equip d’AVAN conviuran en aquesta nova i original experiència en un viatge que els portarà a aquestes cinc poblacions, on es desenvoluparà un ampli programa cultural en què artistes vinguts de diferents llocs com Astúries, Galícia, País Basc, Catalunya o la Comunitat Valenciana compartiran espais expositius i accions amb les creacions dels artistes locals. Però el projecte AVAN és més que un festival d’art o una exposició puntual que trasllada la cultura contemporània de la ciutat al medi rural, “és un programa que impulsa propostes artístiques que estableixen un diàleg amb l’entorn i els seus habitants”, segons explica el director del projecte, Rafael Tormo, i que “possibilita la realització en entorns rurals de pràctiques artístiques que abasten transversalment els coneixements i qüestionen els actuals consensos sobre el que entenem per viure en un poble”.

En la seua intervenció, Carmen Lázaro ha destacat que “les tendències artístiques contemporànies permeten, a través d’aquest projecte, que les institucions, les persones i el territori, treballant conjuntament, troben la manera d’expressar-se sense confrontar, sumant costums, arrels, patrimoni, identitats i posant en valor que en el context rural també és possible la contemporaneïtat i altres maneres d’entendre i veure el món”.

Per la seua part, Pérez Pont ha assenyalat que “des del Consorci de Museus treballem per a fer de la cultura un vehicle a través del qual construir i compartir nous sabers, en comunitat, i en aquest sentit el projecte AVAN no sols contribueix a revitalitzar l’entorn rural de la nostra comunitat a través de l’art, sinó que ho fa involucrant-hi diferents agents socials i artístics. AVAN és un exemple de les diferents iniciatives que des del Consorci de Museus estem impulsant per a la vertebració del nostre territori tant en les comarques de Castelló com a València i Alacant”, i ha afegit que “amb aquest projecte el Consorci de Museus continua afermant la seua col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, amb la qual ja treballem en trobades com el festival de fotografia Imaginària”.

Per la seua part, Rafael Tormo explica que s’ha triat com a títol ‘Sembrar Mons’ perquè, “si mirem al nostre voltant, tot està ple de refugiats sense refugi, hem anat construint el món com un espai d’exclusió i ara ens toca sembrar nous mons, reconstruir refugis per a una recuperació i recomposició diversa, complexa i canviant però des de l’art, fent-lo servir com a eina incompressible per a un món impenetrable”. La idea d’aquesta proposta artística és “sembrar mons per a mostrar, pensar, activar i interioritzar més enllà de la dualitat rural-urbà”, explica el coordinador d’AVAN, que afegeix que “la proposta artística dissemina, sembra en cinc pobles de l’interior de Castelló projectes que necessiten la presència i la corporalitat de tots aquells que hi participen per a arribar a pensar junts i sembrar mons des de la diversitat i complexitat per a plantar cara a una vida inscrita en la productivitat i la submissió”.

El calendari de programació comença el dia 1 d’octubre a Forcall, on, amb el títol de l’exposició ‘El rostre de l’altre’, Paquita Pallarés, artista local, Síndrome Kesller, Mutur Beltz i Gràcia Barrue donaran vida a la mostra després d’escoltar el concert d’Esquellots, de Llorenç Barber. Més tard hi actuaran Fran Quiroga amb La Reina de l’Antropocé i Miquel Àngel Maróin i Carles Andreu amb Acció Sonora.

El matí del dissabte, 2 d’octubre, els participants tindran com a punt de trobada Vilafranca, on el lema de l’exposició és ‘Les cures, la saviesa… Alteritats’, amb la participació de Rafael Sánchez-Mateos, José Ferrer i Graham Bell Tornado, que abans realitzarà la ‘performance’ ‘Sanar el Banc Mundial’. L’estada a la localitat dels Ports finalitzarà amb l’activitat ‘Acció intervenció des de l’atenció: no som el poble que ens digueren que som’, en què l’artista Rafael Sánchez-Mateos realitzarà una pràctica col·lectiva d’atenció creadora.

A la vesprada es visitarà Sant Mateu, on el centre de reunió serà el Palau del Marqués de Villores, en el qual s’inaugurarà l’exposició ‘Habitar Mons’, en la qual participaran Julian Valle, Síndrome Kessler i Juanjo Clausell, que es posaran en diàleg amb una selecció de fòssils del Museu Paleontològic de Juan Cano.

L’últim dia de la trobada té com a punt de partida Vilanova d’Alcolea, on el fil conductor serà el treball ‘Comptar allò incomptable’, títol d’un projecte que reuneix tot el patrimoni trobat sobre els tapets de la festa de Sant Antoni que se celebra a la localitat, i que són una expressió artística que va passar desapercebuda en el seu temps a causa de la invisibilitat de la dona. Les activitats que tindran lloc seran l’exposició ‘Allò que fem com alguna cosa més que un recurs’, amb María Alcaraz, Sindrome Kessler i Vórtice Photo, i la taula redona ‘Bordar, feminisme i cultura popular’, que comptarà amb la participació de María Alcaraz i Graham Bell.

Per últim, la caravana de la trobada es desplaçarà a Viver, on s’ha previst l’exposició ‘La màquina del bucle’, en què mostraran els seus treballs Paraisu Rural, Els Guions de la Mata i Josep Maria Bartolomé (Manduca). Abans de dinar tindrà lloc la taula redona ‘La màquina del bucle’ amb María Escobedo de MatrixCultura, Anna Zaera i Zoraida Roselló de Rihihiu i María González de Paraisu Rural. Aquest col·lectiu ha treballat amb el diàleg entre fesols d’Astúries i els fesols del confit, una varietat autòctona de Viver, i que aspira a ser denominació d’origen.

El creador del projecte, Rafael Tormo, explica que “AVAN vol ser una xarxa en què localitats i associacions de les comarques d’interior de Castelló, juntament amb altres institucions públiques, compartisquen espais i recursos. Així, es pretén treballar conjuntament amb altres agents socials, culturals i artístics per a compartir esdeveniments que vinculen aquestes localitats”, assenyala, i conclou dient que “la xarxa AVAN utilitza l’art i el pensament crític com a eines d’investigació i de foment de la convivència que promoguen els béns relacionals”.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint