El conseller Soler fa una crida a “la lucidesa de la convivència a Espanya”

Informació i Foto: http://www.gva.es

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha fet “una crida a la lucidesa de la convivència a Espanya” perquè els recursos públics es distribueixin en funció de les responsabilitats i serveis que assumeix cada administració.

“Els diners no és de cap Govern, ni del ministre, ni de l’Agència Tributària, sinó dels contribuents, que paguen els seus impostos i volen rebre els serveis de qualitat que els corresponen”, ha recalcat Soler, qui ha insistit que les administracions “són intermediàries en relació als ciutadans i perquè hi hagi un recaptador central no ha de ser jutge i part respecte al benestar conjunt”.

“En un Estat compost com el que tenim una administració no pot ser jutge i part, això no és constitucional”, ha emfatitzat el conseller, que ha instat a fer un nou repartiment dels recursos públics que tingui en compte la reordenació competencial que s’ha desenvolupat en les últimes dècades en el marc de l’estat autonòmic, de manera que cada administració rebi els recursos en funció dels serveis que han de prestar als ciutadans.

 

Soler ha fet aquestes manifestacions en el transcurs d’un debat sobre la reforma del finançament autonòmic al pavelló de la Comunitat Valenciana del Race Village de la Volvo Ocean Race, juntament amb el director d’investigació de l’IVIE i representant de la Generalitat a la Comissió d’Experts estatal sobre el finançament, Francisco Pérez, i el membre de la Comissió d’Experts de les Corts Valencianes, Rafael Beneyto.

Tant el conseller com els experts Francisco Pérez i Rafael Beneyto han certificat que en l’actual repartiment dels recursos públics les comunitats no reben els fons necessaris per a atendre les competències que tenen assignades. En l’últim any analitzat, 2015, la bretxa entre les transferències rebudes en el marc del model de finançament i les necessitats per a la cobertura dels serveis fonamentals ascendir a 16.000 milions en el conjunt de les comunitats.

El conseller ha censurat l’actual “asimetria vertical” entre els recursos que es reserva el Govern central per a la gestió de les seves competències i els que s’han assignat a les comunitats per a la cobertura dels serveis fonamentals, “tenint en compte que les autonomies gestionen tres dels quatre pilars de l’Estat de Benestar, la sanitat, l’educació i la protecció social “.

Soler ha defensat la necessitat de preservar l’Estat de Benestar, però a més ha subratllat que aquest és necessari també per al desenvolupament econòmic. “La cohesió social és important per al creixement”, ha asseverat. Cal sostenir l’Estat de Benestar, no només perquè es tracta de drets socials, sinó perquè és un element cabdal en la cohesió social. Les desigualtats, a la llarga, comporten una manca de cohesió social que té impacte en la lògica de creixement econòmic “.” Invertim en el futur si invertim en l’Estat de Benestar “, ha emfatitzat el conseller Soler.

El responsable d’Hisenda ha reivindicat també la reforma del model de finançament perquè els valencians assoleixin almenys la mitjana del conjunt de les comunitats. “És un maltractament que els valencians no podem acceptar que continuï perquè no hi ha cap raó objectiva. O és que els valencians no paguem els nostres impostos?”, Ha dit Soler.

“En un Estat compost, en què la vida de les persones depèn de tres administracions, les tres són Estat i les tres tenen competències que afecten els ciutadans. En 40 anys s’ha fet un repartiment de competències cap a les administracions més properes. no obstant això, no s’ha produït en paral·lel una redistribució dels recursos d’acord amb aquesta assignació de competències “, ha dit.

Per això, “el que planteja el Consell és que el nou sistema de finançament respongui a la complexitat del model que tenim i amb la finalitat que les administracions puguin respondre a les necessitats i als reptes que hem d’afrontar per a la millora de l’economia i la competitivitat de les nostres empreses “.

En aquest sentit el conseller ha manifestat que “hem estat sempre en el furgó de cua del finançament. Per què? Què hem fet els valencians perquè, any rere any, dins d’aquest inadequat sistema de repartiment dels recursos, siguem sempre els últims? Aquesta situació volem que s’acabi “.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: