El Consell notifica el Ministeri per a la Transició Ecològica el buidatge de les 31.231 tones de plàstics de l’emmagatzematge il·lícit d’Utiel

El Consell ha notificat al Ministeri per a la Transició Ecològica la retirada, a través de gestors autoritzats de residus, de 31.321 tones de plàstic procedents de la recollida il·lícit de plàstics que es va fer a l’abocador d’Utiel.

La notificació d’aquesta actuació a l’Ministeri per a la Transició Ecològica respon a la comunicació que la Generalitat va realitzar a la Comissió de Coordinació Nacional de Residus per explicar la situació d’apilament que s’estava produint en l’emmagatzematge il·legal d’Utiel, a el qual arribaven residus de moltes comunitats autònomes, fins i tot de Canàries.

Les actuacions de buidatge han pogut desenvolupar-se sense cap cost per a l’Administració de la Generalitat, ja que han estat a càrrec de les empreses que, al seu dia, van abandonar allà aquests residus. Això ha estat possible gràcies a l’procediment dut a terme per la Conselleria d’Agricutura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i l’Ajuntament d’Utiel.

El cost de la sanció per a les empreses infractores ha estat de més de 1,5 milions d’euros, a més de l’obligació de restitució dels terrenys a la situació anterior.

Així mateix, tant en aquesta ocasió com en altres investigacions relacionades amb residus plàstics, la Conselleria ha col·laborat amb algunes entitats ecologistes, així com amb l’Ajuntament d’Utiel, el Seprona de la Guàrdia Civil i altres autoritats públiques relacionades.

Amb aquest comunicat, la Generalitat comença la part final de les seves actuacions administratives a la zona, tot i que es continuen fent inspeccions i visites periòdiques.

En aquest sentit, el Consell de Ministres va aprovar, la setmana passada, el Projecte de Llei de Residus i Sòls contaminats i la seva remissió a les Corts, amb el que es pretén impulsar una veritable economia circular en la gestió de residus plàstics i que incorpora, entre d’altres, una taxa a la producció d’elements plàstics d’un sol ús no reutilitzables, de 45 euros / tona, amb l’objectiu de reduir la introducció dels mateixos en el mercat.

En aquesta mateixa línia d’actuació, les Corts Valencianes té actualment en tramitació la seva proposició de llei d’economia circular, que pretén evitar la fabricació de materials de tot tipus, també materials plàstics que, com a mínim, no siguin fefaentment reciclables.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: